Kikka Äänikirja

3.6/5

Kirjoittaja: Raija Pelli

Äänikirja

Johdanto

Kikka: Mä haluun viihdyttää on Kikan ystävänsä Raija Pellisen kirjoittama elämänkerrallinen tarina yksi Suomen tunnetuimmasta iskelmälaulajasta, Kikasta. Kikka oli popin ja diskon kuningatar hyvillä, mieleen jäävillä, lauluillaan. Kikkaa oli seksuaalinen nainen joka flirttailun ja pikkutuhmien sanoitusten myötä jäi kaikille mieleen. Kikka oli tunnettu mutta hän maksoi saamastaan huomiostaan myös suuren hinnan elämässään. Vaikea alkoholismi, terveysongelmat ja imagonsa muuttamisen vaikeus sekä vastahakoisuus musiikin tuominen aikuismaisempaan tyyliin vei Kikan lopulta aika syville vesille. Kikka menehtyi vuonna 2005. Hän sai nukkuessaan sydäninfarktiin vaan 41-vuotiaana.  

Kikka äänikirja on Maruska Veronan äänittämä. Vuonna 2020 julkaisulla Kikka äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman alle kuusi tuntia pitkä.

Kirjasta: Kikka

Kikka äänikirja kertoo Kirsi Hannele Viilonen syntyneen 1964 Tampereella. Lapsuus oli köyhä, turvaton ja vaikea, Kirsin isä poistui aikaisin kuviosta ja äidillä oli omassa elämässään haasteita. Lapsuudenkodissa käytetiin alkoholia ja äidillä oli aggressiivisia miesystäviä jotka myös satuttivat Kirsiä ja hänen kahta siskoansa. Kirsi jätti lapsuudenkotinsa 16-vuotiaana ja elätti tämän jälkeen itseänsä. 

Kirsi esiintyi Syksyn Sävelessä vuonna 1984, esitys ei vielä tehnyt hänestä tunnettua mutta hän sai ohjelman kautta kuitenkin levityssopimuksen. Vasta 1989 julkaisulla albumilla Kirsi, artistinimellä Kikka, sai todellisen läpimurron Kikka äänikirja ilmainen tarinan mukaan. Kikasta tehtiin Suomen Samantha Foxia seksikkäällä imagolla. Mä haluun viihdyttää sinkku möi lyhyessä ajassa 70 000 kappaletta. Kappaleen musiikkivideossa tapahtuu vahingossa nännivilahdus joka aiheutti suurta kohua ja nosti Kikan Suomen puhutuimmaksi artistiksi melkein yön yli.

Tämän jälkeen Kikan keikkoja myytiin hurjasti. Keikkatahti oli kova mutta niin oli myös Kikan keikkojen jälkeinen juhlinta. Kikan keikkatahti oli kova ja suosio jättimäinen. Vuoteen 1993 asti Kikka julkaisi neljä pitkäsoittoa jotka kaikki olivat myyntimenestyksiä.

Vuonna 1993 Kikka julkaisi levyn missä ”Tartu tiukasti hanuriin” laulua oli mukana. Kikka ei itse olisi halunnut esittää laulua ronskien sanojen ansiosta Kikka äänikirja kertoman mukaisesti. Levystä ei tullut edellisten levyjen kaltainen menestys. Kikka oli väsynyt seksikkääseen imagonsa ja olisi halunnut tehdä aikuisempaa musiikkia. Erimielisyydet aiheuttivat kitkaa Kikan ja levy-yhtiön välille.

Keikkatahti ja sen tuoma juhlinta oli Kikalle ollut liikaa. Hän kärsi väsymyksestä ja Kikka vetäytyi julkisuudesta, sai lapsen ja meni Hannu Sirénin kanssa naimisiin. Kikka oli naimisissa vuoteen 2005 asti jolloin hän muutti perheensä yhteisestä talosta ulos. Tällöin myös alkoholinkäyttö muuttui pahemmaksi. Kikka suunnitteli Ilkka Vainion kanssa uutta musiikin tekemistä. Samaan aikaan Kikka tuli uskoon ja onnistui lopettaman alkoholin juomisen. Kaikki näytti kääntyvän parhaiten päin, huolimatta sitkeästä flunssan kierteestä, kun Kikka eräänä yönä sai sydänkohtauksen ja menehtyi.

Kirjailijasta: Raija Pelli

Raija Pelli syntyi vuonna 1957 Vaasassa. Pelli on suomalainen kirjailija sekä toimittaja. Pelliä tunnettaneen parhaiten Ylen tv-ohjelmasta Poliisi-tv:n juontajana. Poliisi-tv:n juontajana Pelli toimi ohjelman tekemisen alusta vuonna 1989. Hän toimi myös hetken sarjan tuottajana ennen irtisanomistaan vuonna 2007. Pelli on Oikeustoimittajat ry:n jäsen ja hän toimii myös kouluttajana rikosjournalismin saralla. Pelli joutui Poliisi-tv:n juontajana vaikeisiin tilanteisiin, kun rikolliset uhkailivat häntä ja muun muassa yrittävät pari kertaa räjähtää hänen rakenteillansa olevaa omakotitaloa. 

Raija Pelli oli Kikan hyvä ystävä 1990-luvun alusta lähtien. Pelli lupasi Kikalle kirjoittavansa hänestä totuuden, jos hän kuolee ennen Pelliä. Pelli on myös kirjoittanut teoksen Harhaanjohtajat: Vahvassa uskossa yhdessä Terho Miekkosen kanssa.

Kuuntele Ilmaiseksi: