Kiinan kadotetut tyttäret Äänikirja
Kirjoittaja: Xinran
Äänikirja
Johdanto
Kiinassa syntynyt kirjailija ja toimittaja Xinran kertoo kirjassaan Kiinan kadotetut tyttäret kymmenen kiinalaisen naisen tarinana. Kiinan kadotetut tyttäret äänikirja sisältää kymmenen kiinalaisen naisen tarinan, mukaan lukien kirjailijan oma. Kiinalaiset perinteet kuten politiikka yhden lapsen perheistä sekä naisia kahlitsevat toimintatavat sekä köyhyys on vaan osa naisien kohtaamisista asioista. Kirja on surullinen, henkilökohtainen sekä ajankohtainen mutta kirja herättää myös toivoa siitä, että muutos on mahdollista.
Lisäksi kirja tarjoaa kaikille kiinasta adoptoiduille tytöille mahdollisuuden ymmärtää biologista äitiään ja syyt miksi tämä joutui luopumaan lapsestaan. Kiinan kadotetut tyttäret äänikirja on Hanna Saaren äänittämä- Äänikirjan pituus on 10 tuntia ja 4 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Taina Wallin.
Kirjasta: Kiinan kadotetut tyttäret
Kiinan kadotetut tyttäret äänikirja sai alkuunsa jo 1980-luvulla, kun radiotoimittajana työskentelevä Xinran piti ohjelmaa missä kiinalaiset naiset saivat kertoa omista huolistaan ja kokemuksistaan. Koska moni kysymys koski adoptioitujen tyttöjen äitijään ja näiden elämätarinoihin päätti Xinran kirjoittaa kymmenen naisen tarinan. Tarinat sopivat moneen tuhansien kiinalaisten naisten kokemuksiin.
Kiinan kadotetut tyttäret äänikirja ilmainen pitää sisällään kymmenen koskettavaa ja kauheata ihmiskohtaloa, joiden me täällä länsimaissa ei voida käsittää taikka ymmärtää. Kirjassa käsitellään muun muassa tyttölasten kohtaloa Kiinassa.
Tiedämme ehkä yhden lapsen politiikan mutta kirjassa kerrotaan, että myös vanhojen kiinalaisten uskomusten mukaan ensimmäinen lapsi tulisi olla poika, joka on johtanut köyhien perheiden tyttölapsien surmaamiseen. Vanhan uskomuksen mukaan ainoastaan pojan jälkeen tulleiden tyttöjen saavat elää.
Kiinan kadotetut tyttäret äänikirja kuvaa kirjassaan erästä pariskuntaa, jotka eivät saaneet tulla kotiinsa ilman että heille syntyi poika. Näin ollen pariskunta matkusteli kaupungista toiseen ja jättivät jälkeensä useista tyttölapsia. Nämä tytöt luultavammin jäivät eloon ja heitä adoptoitiin ulkomaille. Kiinassa on tapettu vastasyntyneitä tyttöjä todella paljon mutta se on mahdotonta pitää lukua.
Itse kirjailija Xinran kuvailee myös omaa lapsuuttaan ja suhdetta äitiinsä kirjassa. Xinran syntyi rikkaaseen perheeseen ja koska hän syntyi kulttuurivallankumouksen aikaan missä hänen vanhempiensa olivat hyvin aktiivisia, he joutuivat vankilaan. Näin ollen Xinrania kasvatti hänen isovanhempiensa eikä hän koskaan saanut normaalia sidettä äitiinsä.
Xinranin sisäinen kaipuu on ajanut häntä tutkimaan ja etsimään äidinrakkautta. Sitä tässä kirjassa kuvataankin kauniisti ja surumielisesti. Kirja kertoo äidinrakkaudesta lisäksi myös perheen merkityksestä. Kirjasta saa paljon tietoa ja ymmärrystä kulttuuria kohtaan, joka on kaukana meidän omastamme. Kirja on vieläkin ajankohtainen ja sillä on tärkeä merkitys tyttöjen oikeuksien taistojen vuoksi.
Kirjailijasta: Xinran
Xinran syntyi vuonna 1958 Pekingissä. Hän syntyi varakkaaseen perheeseen ja häntä kasvatti hänen isovanhempiensa hänen vanhempiensa istuessaan vankilassa kulttuurisen vallankumouksen aikana tehdystä työstään. Xinran työskenteli vuosia toimittajana Kiinassa, jossa hän oli suositun radio-ohjelman Words of the night breeze missä hän haastatteli kiinalaisia naisia heidän elämästään. Tämän ohjelman pohjalta syntyi Xinranin esikoisteos Kiinan kadotetut tyttäret. Alkuperäinen kirja julkaistiin vuonna 2002. Kirjan julkaisemisen takia Xinran joutui muuttaman Isoon-Britanniaan.
Xinran on edelleen aktiivinen kirjailija ja puhuja, hän on julkaissut useita kirjoja ja perustanut hyväntekeväisyysjärjestön The Mothers’ Bridge of Love. Järjestön päämäärä on auttaa lapsia Kiinassa ja lisätä ymmärrystä kiinalaista kulttuuria kohtaan.