Keskeneräisten tarujen kirja Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: J. R. R. Tolkien

Äänikirja

Johdanto

Keskeneräisten tarujen kirja on J. R. R. Tolkienin laaja kokoelma Keski-Maa-taruja eri aikakausilta.  Keskeneräisten tarujen kirja äänikirja sisältää muun muassa kertomuksia Mustien ratsastajien matkoista ja ainoana säilynyt kertomus Númenorista ajasta, kun se kukoisti. Kirja sisältää myös Gandalfin kertomus siitä, kun kääpiöt lähti värväämään Bilboa sekä ennen julkaisematonta tietoa Velhojen veljeskunnasta. Kirjassa on paljon yksityiskohtia ja syventäviä jylhiä kertomuksia.

Tämän 24 kirjan verran sisältävän aarteen on toimittanut J. R. R. Tolkienin poika Christopher Tolkien. Kirja sisältää J. R. R. Tolkienin kirjoittamaa materiaalia jonka Christopher toimitti julkaisukuntoon isänsä kuoleman jälkeen. Keskeneräisten tarujen kirja äänikirja ilmainen on Toni Kamulan äänittämä. Äänikirjan pituus on 19 tuntia ja 40 minuuttia pitkä. Kirjan on kääntänyt Panu Pekkanen ja Kersti Juva.

Kirjasta: Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja äänikirja on hieman vähemmän tunnettu kun J. R. R. Tolkienin muut kirjoittamat kirjat kuten Taru sormusten herrasta trilogia tai Silmarillion. Saadakseen kaiken irti Keskeneräisten tarujen kirjasta olisi suositeltavaa, että lukija olisi aiemmin tutustunut edellä mainittuihin kirjoihin. 

Keskeneräisten tarujen kirja äänikirja ilmainen sisältää nimelleen sopivasti juuri keskeneräisiä taruja, taruja joka J. R. R. Tolkien jätti jälkeensä. Kirja sisältää neljätoista tekstiä jotka voi jakaa kahdenlaisiin eri muotoon, on tarinoiden sirpaleisiin ja kuvaavia tekstejä taustoista. Tarinoiden sirpaleet ovat nimenomaan keskeneräisiä tarinoita ja juonia, kun taas taustatiedoilla pyritään valaisemaan kirjan tapahtumia.

Kirjan on toimittanut Tolkienin poika Christopher Tolkien. Christopher oli isänsä lailla historiantutkija ja häneen lisäykset erottuvat kirjassa selkeästi, ne ovat kirjattu kursiivilla. Tämän lisäksi teksteihin on lisätty laajoja kommentteja joilla pyritään paljastamaan tekstien toimitustyötä.

Keskeneräisten tarujen kirja äänikirja on keskeneräinen kyllä mutta fantasiaa rakastavalle lukijalle se tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden palata Keski-maahan hienoon taruntäytteiseen laajaan ja erittäin elävään maailmaan, joten onni on, että kirja kuitenkin päätettiin julkaista.

Kirja sisältää muun muassa taru Aldarionista ja Erendisistä, kertomus Tuorin matkastaan Gondoliiniin, kuvauksia kuninkaista ja kurjenmiekka kenttien taisteluista, Istarin tarina sekä Narn i Chîn Húrin taru kokonaisuudessaan.

Vaikka Keskeneräisten tarujen kirja on keskeneräinen Tolkien taito kirjoittaa on läsnä. Keski-maan historia ja tarujen syvyyttä on uskomatonta. Sama pätee Tolkienin kehittämiin hahmoihin, heidän historiansa ja kansojen erilaisuutta ja samankaltaisuutta on hämmästyttävää. Jos Tolkien olisi itse halunnut, että tekstejä julkaistaan ei ole varmuutta. Tekstit olisivat ihan yhtä lailla olla Tolkienin tekemää taustatyötä kirjojensa varten. Joka tapauksessa Keskeneräisten tarujen kirja on mahtava tapa saada tutustua ja syventyä Tolkienin mielikuvitukseen.

Kirjailijasta: J. R. R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien, paremmin tunnettu nimellä J. R. R. Tolkien, syntyi 1892 ja menehtyi   vuonna 1973 Englannissa. Hän toimi englannin kielen professorina Oxfordin yliopistolla. Paremmin tunnettu hän on kirjailijana. Tolkien sanotaan fantasiakirjallisuuden isäksi. Tolkienin tunnetuimpiin kirjoihin lasketan fantasiateokset Hobitti, Silmarillon sekä Taru sormusten herrasta trilogia. Tolkien oli jopa ehdolla Nobelin kirjailijanpalkinnon saajaksi vuonna 1961 mutta jäi ilman palkintoa, hänen kirjojaan ei yltynyt palkintolautakunnan vaatimaan korkeatasoiseen kirjallisuuteen.

Tolkien perusti kirjoja varten oman maailman, Keski-maa. Tolkien teki hyvin perusteellista työtä ja hänen kehittämässään maailmassa on hyvin paljon yksityiskohtia kuten muun muassa historia, kieli ja maantiede. Tolkien inspiroitui lukemalla eri maiden mytologiaa ja eepoksia, ja hän on kertonut saaneensa myös Kalevalasta inspiraatiota.

Kuuntele Ilmaiseksi: