Kellokosken Prinsessa Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Ilkka Raitasuo & Terhi Siltala

Äänikirja

Johdanto

Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama teos, Kellokosken prinsessa kertoo Anna Lappalaisen elämäntarinan. Anna syntyi vuonna 1896. Hän sairastui jo nuorena skitsofreniaan ja eli lopulta 55 vuotta elämästään mielisairaalassa. Hän kehitti sairaalaolonsa aikana hyvin voimakkaan harhan joka pysyi hänen koko loppu elämänsä, hän uskoi olevansa kuninkaallinen, Prinsessa. Hän puhutteli muun muassa sairaalan työntekijöitä ja muita potilaita erilaisilla kuninkaallisilla titteleillä. Hän oli, Kellokosken tunnetuin potilas ja tuttu näky sairaalan alueella.

Kellokosken prinsessa äänikirja on Hannamaija Nikanderin äänittämä. Teos julkaistiin vuonna 2010 ja äänikirjana vuonna 2021. Kellokosken prinsessa äänikirja ilmainen on pituudeltaan 5 tuntia ja 57 minuuttia pitkä. Kirjan pohjalta on tehty myös samanniminen elokuva.

Kirjasta: Kellokosken prinsessa

Kellokosken prinsessa, Anna Lappalainen, syntyi vuonna 1896 köyhään perheeseen. Tytön ollessaan pieni hänen isänsä kuoli tapaturmaisesti ja äiti ei pystynyt huolehtimaan kaikista kolmesta lapsestaan. Tästä johtuen Annaa sijoitetiin ensin lastenkotiin ja sen jälkeen moneen eri sijoitusperheeseen. Anna oli vaikea lapsi. Voimakastahtoinen ja villi. Annan tultuaan teinikään häntä palautettiin äidilleen jonka taloudellinen tilanne oli parantunut Helsingin muuton jälkeen. Äidin ja tyttären välit olivat kireät ja he joutuivat usein riitoihin.

Kellokosken prinsessa äänikirja kertoo, että Anna kävi kansakoulua neljä vuotta ja joutui sen jälkeen jättämään koulun ja tekemään työtä, että selvisi. Hän muuttui useasti ja teki paljon eri hanttihommia ympäri Helsinkiä. Hän muun muassa lauloi kahviloissa ja pubeissa ja toimi hierojana. Anna meni jopa naimisiin vanhemman miehen kanssa mutta avioliitto päättyi eroon miehen juomisen takia.

Annan mieliala rupesi horjumaan, kun hän oli hieman yli kaksikymmentävuotias. Häntä koettiin ensin hoitaa lyhkäisillä hoitojaksoilla mutta ne eivät riittäneet. Vuonna 1933 Anna jäi asumaan pysyvästi, Kellonkosken sairaalaan missä harha hänen omasta kanankaalisuudestaan syntyi Kellokosken prinsessa äänikirja ilmainen esittää.

Anna väitti olevansa Buckinghamin palatsissa syntynyt Anna, Englannin prinsessa. Kellokosken prinsessa äänikirja kertoo Annan sanoneen, että aarnikotka kuljetti hänet vauvana Suomeen. Hän viihdytty muita potilaita esiintymisillään ja sai jopa luvan toimia hierojana sairaalan ulkopuolella. Anna oli lahjakas maalaamaan ja harrasti paljon maalaamista. Anna Lappalainen kuoli Nikkilän sairaalassa vuonna 1988. Hänen kuolemansa jälkeen hänen muistolleen pystytettiin muistomerkki, Kellonkosken sairaalan pihalle. Anna muistetaan elämäniloisena ihmisenä, joka omalla posetiivisuudellaan paransi sairaalan ilmapiiriä.

Kellokosken prinsessa teos sisältää tietoa Annan hoitomenetelmistä ja tutkimuksista jota hänelle tehtiin. Kirja on kiinnostava kuvaus psyykkisten sairauksien hoidosta ja kehityksestä Suomessa 1900-luvulla.

Kirjailija: Ilkka Raitasuo ja Terhi Siltala

Ilkka Raitasuo on Kellokosken sairaalan entinen mielisairaanhoitaja sekä Kellokosken sairaalan museon intendentti vuosina 1988-2004. Raitasuon vaimo Virpi toimi Kellokosken sairaalassa lääkärinä ja pariskunta jopa asui, Kellokosken sairaalan alueella. Raitakoski tutustui Annaan ensin vuonna 1977 kun hän keskusteli puistossa Annan kanssa. Heistä tuli hyviä ystäviä. Anna kutsui Raitakoskea Irlannin prinssiksi Henrikiksi. Myöhemmin Raitakoski myös hoiti Annaa osastolla 8. Raitakoski kertoo keskustelleen tämänkin jälkeen Annan kanssa lähes päivittäin vuoteen 1985 asti jolloin Annaa siirrettiin Nikkilän sairaalaan.

Terhi Siltala on kirjallisuustieteilijä ja toimittaja. Hän on auttanut Raitakoskea kirjoittamaan kirjan Kellokosken Prinsessa. Terhi Siltala toimii edukustannus yhtiössä asiakasvastaavana.

Kellokosken prinsessa on Raitakosken sekä Siltalan esikoisteos.

Kuuntele Ilmaiseksi: