Keho Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Laura Kolbe

Äänikirja

Johdanto

Keho – Matkoja ikään, mielenne ja minuuteen on professorin Laura Kolben kirjoittama elämänkerta jossa hän keskittyy vanhenemiseen, kehoonsa ja mieleensä. Hän pohtii varsinkin omaa suhdetta kehoonsa. Kun Koebe eräänä päivänä huomasi, jumppaamisen ja luonnontuotteiden käytöstä huolimatta, että hänen kehonsa ei entisensä hän aloitti kirjaamaan alas ajatuksiaan. Hän huomaa muun muassa että kehosta on tullut sekä kankeampi ja vaativammaksi sekä kehon värikarttaa muuttuneen.

Ajatuksista syntyi rehellinen ja omakohtainen teos naisen ikääntymisestä ja kehon muutoksista. Muutokset jota ei pysty edes ahkerimmallakaan huolenpidolla muuttamaan tai pysähtymään. Tähän muutokseen on vaan pakko sopeutua. Keho äänikirja ilmainen on Hannamaija Nikanderin äänittämä. Äänikirjan pituus on 6 tuntia ja 25 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Keho

Keho äänikirja alkaa Koeben itsensä esittelyllä. Hän on omien sanojensa mukaan 64 vuotta vanha, asuu Helsingissä missä hän toimii sekä yliopiston tutijana että opettajana. Hän on 157 cm pitkä ja painaa 67 kiloa. Hänen hiuksensa ovat tummat, lyhyet ja luonnonkiharat. Hänellä on siniset silmät ja huulet ovat tiukat. Vaikka kuulo on hyvä, silmät ovat likinäköiset.

Hänen kasvonsa on pyöreät mutta hänellä ei ole vielä kovin paljon ryppyjä. Hänen jalat ja kädet ovat pienet, hänen vatsansa on kantanut kaksi lasta. Hänen lantionsa on rehevät ja rinnat ovat kohtuullisen kokoiset. Hänellä on leveät olkapäät ja selkeä vyötärölinja ja miten parasta, hänellä on huumorintajua ja osaa nauraa itselleen.

Keho äänikirja ilmainen kuvailee miten Koebe alkoi huomata omassa kehossaan muutoksia. Hänestä tuntuu että hänen kehonsa alkaa erkaantumaan hänestä itsestään ja alkaa elää ihan omaa elämää missä kipuja, ihmeellisiä tuntemuksia ja kremppoja ovat arkipäivää.

Kädet puuttuvat öisin, lantionseudulla ja polvissa on kipuja, suonenvedot herättävät öisin, jalat sekä palelevat että turpoavat eikä varpaille enää pysty kovin kevyesti nousta ja tasapaino ei ole enää sitä mitä sen ennen oli. Keho lähettää viestejä vanhentamisesta vaikka sielu ja mielenmaisemat laahaa perässä.

Keho äänikirja kertoo myös kuolemasta ja kuolemanpelosta. Kuolemaa ei voi ennustaa mutta kirjasissaan Koebe miettii voiko siihen edes valmistautua peremmin.

Ikääntyminen ja kehon muutokseen pitää sopeutua ja olla myös itselleen rehellinen siitä ettei tämä ole asia mitä voi estää. Sen sijaan voisi tehdä myös ikääntymisestä niin mukavaa kuin mahdollista ja nauttia siitä. Kirjassaan Koebe pohtii suhdetta peiliin. On vaikeaa katsoa peiliin ja tunnistaa siinä itseään rehellisesti, sellaisenaan kun nyt on.  Suhde omaan itseään pitää kuitenkin kohdella arvokkaasti, onhan kehommekin pala meidän menneisyys ja portti tulevaisuuteen.

Kirjailijasta: Laura Kolbe

Laura Kolbe syntyi vuonna 1957 Bogotássa, Kolumbiassa missä hänen saksalaissyntynyt isä oli konsulenttina. Kolben äiti oli kirjailija. Kolbe on historiantutkija, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu. Koulutukseltaan hän sekä filosofian maisteri että filosofina tohtori.

Kolbe on kirjoittanut lukuisia teoksia liittyen historian ja kulttuurin aiheisiin kuten muun muassa Koti, katu, kortteli vuonna 2018 ja kirja Nykyajan nainen vuonna 2016.  Yhdessä Katriina Järvisen kanssa Kolbe on kirjoittanut muun muassa teokset Sopivia ja sopimattomia vuonna 2019 ja Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa vuonna 2007.

Kuuntele Ilmaiseksi: