Katoava maa Äänikirja

3.9/5

Kirjoittaja: Julia Phillips

Äänikirja

Johdanto

Julia Phillipsin kirjoittama rikostarina Katoava maa vuodelta 2019 kertoo tarinan kahdesta sisaruksesta jota siepataan elokuisena päivänä rannalta koillisvenäläisen kaupungin laidalta. Aika kuluu kuukausia mutta poliisitutkinta ei johda mihinkään. Kaupungin asukkaat yrittävät jatkaa elämäänsä eteenpäin, mutta siskosten kohtalo jää elämään tiiviiseen yhteisöön. Varsinkin kaupungin naiset kokevat menetystä ja pelkoa.  Siskosten katoaminen yhdistää myös kylän naisia muilla tavoin.

Katoava maa äänikirja sisältää muutakin kuin pelkkä rikostarina. Kirja kertoo etnisyydestä, sukupuolesta ja yhteiskuntaluokista ja keskittyy erityisesti naisten kohtaaman väkivaltaan sen monissa eri muodoissa. Katoava maa äänikirja ilmainen on Sanna Majurin äänittämä ja Hilkka Pekkasen kääntämä. Äänikirjan pituus on 12 tuntia ja 14 minuuttia.

Kirjasta: Katoava maa

Katoava maa kirja sijoittuu Venäjälle mutta ei siihen Venäjään mitä olemme tottuneet näkemään. Julia Phillipsin vakuuttava esikoisteoksensa tarina sijaistee syrjäiseen Kamtšatkan niemimaahan, tulivuorten ympäröimään pikkukaupunkiin. Alue ei ole kovin tunnettu eikä siellä asu kovin paljon ihmisiä. Pikkukaupungissa asuu tiivis yhteisö jotka pysyvät yhdessä. Katoava maa äänikirja vie kuuntelijansa keskelle kiehtovaa luontoa, vaikeiden henkilöhahmojen ja hyvin monimutkaisten ihmissuhteiden keskelle.

Katoava maa äänikirja ilmainen alkaa kuin sisarukset Aljona ja Sofia katoavat sen jälkeen, kun he olivat lähteneet viettämään kesäistä päivää rannalle. Heidän äitinsä oli töissä. Lapsilla oli tapana liikkua äidin jättämillä rahoilla kaupungilla ja joskus vähän kauempanakin. Kun tytöt eivät palaa kotiin eikä heidät löydy mistään kaupunkilaiset olettavat, että lapset ovat tulleet siepatuiksi.  Rikostutkinta ei etene eikä sisaruksia ole vielä kuukausienkaan päästä löydetty.

Sitten ilmenee, että toinen tyttö Lilia, myös hänkin etniseltä taustaltaan erilainen, on kadonnut jo aikaa sitten, vaiko oliko hän sittenkin karannut kotoaan? Esson kulttuurikeskuksen päällikön tytär Lilia katosi kolme vuotta sitten. Poliisit olivat vetänyt johtopäätöksen, että nuori tyttö oli karannut eikä hänen katoamistapaustansa oltu sen kummemmin tutkittu.

Katoava maa on rakennettu episodiromaaniksi. Katoava maa äänikirja tarkastelee alueen naisten asemaa sekä etnisyys, ja yhteiskuntaluokat ovat kirjassa ajankohtaisia teemoja. Vaikka kirja alkaakin sisarusten katoamisella se jatkuu kertomalla jokaisella luvussaan kaupungin naisten näkökulmastaan tilannetta ja heidän elämänsä. Kaikki luvun naiset ovat jollain tapaa kytköksissään toisiinsa. Kaikki lukujen naiset tuovat tarinaan erilaisia ajatuksia ja näkökulmiaan.

Episodit yhdistyvät toisiinsa ja tarinassa edetään vuoden verran eteenpäin. Ajan kanssa kadonneiden sisarusten tapauksen tulee uusia käänteitä ja johtolankoja sisarusten kohtalostaan. Lopputuloksena on mielenkiintoinen kirja joka pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti.

Kirjailijasta: Julia Phillips

Julia Phillips syntyi vuonna 1989. Phillips on amerikkalainen kirjailija. Hänen kirjansa Katoava maa oli vuonna 2019 finalistina National Book Award kilpailussa. Phillipsilla on maisteritutkinto englannin kielessä Bernard yliopistolta. Hän on ollut vaihto opiskelijana Moskovassa missä hän teki vapaaehtoistyötä hoitolaitoksessa jossa hoidettiin rikoksen uhria. Phillips on kertonut, että ajatus kirjasta Kadottu maa syntyi siellä ollessaan. Yliopiston jälkeen Phillips vastaanotti tutkimusapurahan jolla hän matkusti taas Venäjälle. Hän kirjoitti myös tekstejä Moscow Times lehdelle.

Venäjällä ollessaan hän rupesi tutkimaan miltä naisiin kohdistunut väkivalta näyttää.  Hän ei halunnut niinkään keskittyä väkivallan aiheuttamaan traumaan vaan siihen mitkä arkielämän kokemuksia naisilla on. Hänen esikoiskirjansa Kadonnut maa oli New York Times Top 10 bestseller listalla vuonna 2019.

Kuuntele Ilmaiseksi: