Katiska Äänikirja

3.7/5

Kirjoittaja: Rami Mäkinen & Kia Kilpeläinen

Äänikirja

Johdanto

Katiska: Suuri huumevyyhti teos vuodelta 2021 on Rami Mäkisen ja Kia Kilpeläisen kirjoittama ja Katiska äänikirja on Lauri Kortelaisen äänittämä. Teos käsittelee kohuttu ja suurta mediahuomiota saanutta Katiska rikosvyyhtiä. Teos käsittelee hyvin tarkasti koko tarinan liittyen tapaukseen. Kirjaa varten kirjailijat ovat muun muassa seuranneet Katiska-oikeudenkäyntiä, lukeneet lukuisia asiakirjoja liittyen tapaukseen sekä haastatelleet tapauksen keskushenkilöitä.

Kesällä 2019 poliisit pidättivät liikemiehen Niko Ranta-ahon. Liikemiehenä ja jet-set-elämästään tunnettu Ranta-Aho paljastuikin kovan luokan huumekauppiaaksi yhdessä muun muassa entisen moottoripyöräkerhojohtajan Janne ”Nacci” Tranbergin kanssa. Rikosvyyhdin osanottajia on ammattirikollisia, julmaksi hyödyksi käytettyjä reppanoita ja siipeilijöitä.  Koko tarina Katiska äänikirja ilmainen on vähän yli yhdeksän tuntia pitkä.

Kirjasta: Katiska

Katiska: Suuri huumevyyhti kirjassa tutkitaan perusteellisesti huumevyyhdin hämmästyttävät vaiheet. Katiska äänikirja kertoo, että nimi Katiska juontaa huumevyyhdin alkulähteeltä joka oli Helsingin Vuosaaren Katiskapolulla. Katiska on Suomen historian yksi suurimmista huumerikosjutuista, syytettynä oli yhteensä 53 henkilö joista moni vielä julkisuuden henkilöitä. Päätekijöiksi lasketaan Janne ”Nacci” Tranberg ja Niko Ranta-aho. Tranberg tuomittiin noin 13 vuoden vankeusrangaistukseen ja Ranta-aho 11 vuoden vankeusrangaistukseen

Joulupäivänä vuonna 2018 poliisi tekivät kotihälytykseen Katiskapolulla sijainneeseen asuntoon puukotuksen vuoksi. Naapurit olivat ilmoituksen takana. Kotihälytyksen yhteydessä poliisi löysivät asunnosta suuren määrän huumeita. Puukotuksen tehneet miehet paljastuivat myöhemmin huumekaupan keskeisiksi tekijöiksi. Poliisi aloitti tutkinnan nimeltä Katiska. Vuonna 2018–2019 poliisi ottivat kiinni rikosliigaan kuuluneita henkilöitä ja sen yhteydessä tehtiin monta takavarikointia Katiska äänikirja ilmainen selostaa.

Suurelle yleisölle rikosvyyhti alkoi paljastua heinäkuussa 2019 kun Helsingin käräjäoikeus vangitsi, epäiltynä sekä huume- että talousrikoksista, Niko Ranta-Ahon ja hänen avopuolisonsa Sofia Belórfin. Belórf kiisti tietävänsä mitään Ranta-ahon toiminnasta ja hänet vapautettiinkin vaan muutaman päivän kuluttua. Janne ”Nacci” Tranberg pidätettiin lokakuussa 2019 Espanjassa. Tuolloin Tranberg oli pakoillut virkavaltaa jo pidempään. Tranbergia pystyttiin lopulta jäljittämään kuvista jotka löytyivät muiden epäiltyjen puhelimista.

Poliisien mukaan Suomeen oli vuosina 2016–2019 salakuljetettu muun muassa 15 kg kokaiinia, yli 200 kilogrammaa amfetamiinia, yli 100 000 ekstaasitablettia ja jopa noin kaksi miljoonaa kappaletta huumausaineiksi luokiteltavia lääketabletteja. Rikoshyöty huumeiden myynnistä sekä välityksestä on ollut noin 10,3 miljoonan euron luokkaa Katiska äänikirja osaa kertoa.

Huumeet tulvivat Suomen markkinoille pääosin pimeän verkon kautta, esim. silkkitie nimisen palvelun kautta. Katiska-jutun oikeuskäsittely aloitettiin käräjäoikeudessa Helsingissä tammikuussa 2020. Pääkäsittelyssä oli 24 syytettyä. Heille luettiin yhteensä 117 rikossyytettä mistä suurin osa oli huumausainerikoksista.

Kirjailijasta: Rami Mäkinen ja Kia Kilpeläinen

Rami Mäkinen on helsinkiläinen toimittaja. 2000-luvun alussa hän erikoistui oikeus. ja rikostoimittajaksi. Hän on iltasanomien palkkalistoilla vuodesta 2004. Vuonna 2014 Mäkistä palkittiin Journalistipalkinnolla. Mäkinen toimii myös Oikeustoimittajien ry:n puheenjohtajana.

Kia Kilpeläinen on Rantasalmesta lähtöisin, nykyisin Helsingissä asuva toimittaja. Kilpeläinen on saanut journalismi tutkintonsa Jyväskylän yliopistolta. Hän toimii toimittajana Iltalehdessä missä hän on ollut vuodesta 2018 lähtien. Aiemmin Kilpeläinen on työskennellyt Savon sanomissa,

Mäkinen ja Kilpeläinen ovat myös kirjoittaneet kirjan Katiska 2: Huumevyyhti jatkuu. Kirja julkaistiin vuonna 2022. Kirjassa käsitellään vuonna 2020 tapahtunutta huumeiden salakuljetusyritys. Ranta-Aho oli tuolloin vapautettuna tutkintavankeudesta jonka aikana hän ja muutama muu ihminen välittivät huumeita Espanjasta, Slovakian kautta Suomeen. Huumeet takavarakoitiin Tullin ja poliisin toimesta.

Kuuntele Ilmaiseksi: