Kastanjamies Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Søren Sveistrup

Äänikirja

Johdanto

Tunnetun ja palkitun tanskalaisen käsikirjoittajan Søren Sveistrupin esikoisteos Kastanjamies on saavuttanut nopeasti suuren suosion. Kirja julkaistiin suomessa 2019 ja se on osana kirjasarjaa Otavan äänikirjat. Kastanjamies äänikirja on äänittänyt Jarkko Pajunen. Kirjan on suomentanut Antti Saarilahti. Teoksen äänikirjan pituus on hieman alle 15 tuntia pitkä.

Kastanjamies on hyytyvä dekkari missä tanskalaisen ministerin tytär on jo ollut vuoden kadoksissa. Samana päivänä, kun ministeri palaa lomaltaan töihin löytyy Kööpenhaminasta julmasti murhattu nuori äiti, häneltä puuttuu toinen käsi. Hänen läheisyydestään löytyy kastanjasta koottu hahmo. Hyvin pian löytyy toinen murhattu nuori nainen jolta puuttuu molemmat kädet. Myös hänen läheltään löytyy kastanjasta tehty ukko ja armoton jahti alkaa.

Kirjasta: Kastanjamies

Kastanjamies äänikirja vie alkuun kuuntelijansa vuoteen 1989 tapaukseen missä poliisi löytää murhatun perheen heidän maatilastaan. Perheen äiti on hakattu kirveellä palasiksi ja teini-ikäiset lapset on ammuttu. Paikan päällä joku käy myös virkavallan kimppuun.

Kastanjamies äänikirja ilmainen palaa nykyhetkeen missä nuori lähiössä asuva äiti Laura on murhattu kotipihaansa. Hänen kätensä on irrotettu hänen ruumistaan. Paikasta löydetään kastanjaukko joka myöhemmin kirjassa paljastuu olevan sarjamurhaajan signatuuri.

Tanskan sosiaaliministeri Rosa Hartung on palaamassa töihin pitkän loman jälkeen. Vuosi aiemmin hänen 12-vuotiaansa tytär Kristine katosi. Kristinen murhaaja on vankilassa mutta tytön ruumista ei ole koskaan löydetty. Selviää että Kristinen ja Lauran tapauksissa on yhdistävä tekijä. Kirjassa alkaa paljastumaan useita paloittelumurhia ja jokaisen murhan yhteydessä löytyy kastanjaukko. Poliisijohto eivät kuitenkaan halua uskoa taikka myöntää että sarjamurhaajalla ja Kristinen katoamisessa olisi mitään yhteyttä.

Murhaa tutkiva poliisiryhmä juoksee kilpaa ajan kanssa yrittäessä saada murhaajaa kiinni. Aina kun ryhmä luulee olevansa murhaajan kintereillä, hän pääsee karkaamaan heidän käsistään kuin valuvaa hiekkaa. Murhaajaa tuntuu leikkivän tutkintaryhmän kanssa ja heistä ainakin tuntuu, että hän nauraa heille koko ajan.

Tutkinnan edettäessä paljastuu uusia kammottavia paljastuksia uhrien taustoista ja kohta on ihan selvää, että murhaaja on joku sisäpiiristä. Mutta kuka hän on ja miksi hän murhaa naisia? Kastanjamies äänikirja on erittäin jännittävä ihan loppuun asti ja yllätyksiä kirjassa paljastuu läpi koko tarinan.

Sveistrupin lahjat ja kokemus käsikirjoittajana huomaa selvästi hänen esikoisteoksessansa. Tämä on kirja joka pitää lukijansa otteessa. Kirjan juoni, harhautukset ja toimintakohtaukset ovat kuin suoraan elokuvasta. Kirjan pohjalta tehty sarja voikin katsoa Netflix suoratoistopalvelusta. Voi vaan toivoa että Sveistrup jatkaa kirjojenkin kirjoittamistaan.

Kirjailija: Søren Sveistrup

Søren Sveistrup syntyi vuonna 1968 Tanskassa, Katrupissa. Sveistrup on maailmankuuluisa käsikirjoittaja ja kirjailija. Sveistrup on opiskellut käsikirjoitusta Danska Filmskolanissa. Hän on toiminut monen sarjan ja elokuvan käsikirjoittajana. Sveistrup on luonut muun muassa Jälkiä jättämättä -sarjan. Hän on voittanut monia palkintoja käsikirjoituksistaan muun muassa maineikkaat Emmy ja BAFTA-palkinnot. Kastanjamies on kirjailijan esikoiskirja, teos on yltynyt bestsellerlistoihin Tanskassa, Hollannissa ja Norjassa.

Sveistrup on kertonut saaneensa hermoromahduksen kirjan alkuvaiheessa. Tämän jälkeen hän piti puolen vuoden tauon kirjoittamisesta. Hän on kertonut, että tämä muutti hänen elämänsä monella tapaa. Jatkossa Sveistrup haluaa kirjoittaa enemmän tunteista. Hän on sitä mieltä, ettei ilman tunnetta kannata mitään kirjoittaa muutenkaan.

Kuuntele Ilmaiseksi: