Karhuryhmä Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Harri Gustafsberg & Heidi Holmavuo

Äänikirja

Johdanto

Karhuryhmä on kokeneen ex-poliisin ja filosofian tohtorin Harri Gustafsbergin ja mediatoimittajan Heidi Holmavuon kirjoittama kirja poliisin työstä valmiusryhmässä Karhussa. Kirja on jännittävä, humoristinen, fiksusti kirjoitettu ja viihdyttävä teos täynnä karuja ja tylyjä tarinoita poliisin työstä. Tarinat perustuvat tositapahtumiin mutta henkilöisyydet ovat muunnettu yksityisyyden turvaamiseksi. Karhuryhmä kirja kuvaa erikoisryhmän toimintaa ensimmäistä kertaa julkisesti. 

Valmiusryhmä Karhu on poliisin erikoisryhmä jotka ovat koulutettuja toimimaan rankoissa olosuhteissa ja jotka ovat toimintavalmiudessa vuorokauden ympäri. Karhuryhmä äänikirja tutustaa lukijan näin ollen myös rikoksiin ja ihmisten pimeään puoleen.  Karhuryhmä teos julkaistiin vuonna 2019. Karhuryhmä äänikirja on Aku Laitisen äänittämä. Pituudeltaan äänikirja on vähän yli seitsemän tuntia pitkä.

Kirjasta: Karhuryhmä

Karhuryhmä äänikirja ilmainen on aito kuvaus poliisin työstä erityisryhmässä Karhussa. Vaikka kirjassa sanotaan, ettei kirjassa paljasteta Karhuryhmässä käytettäviä menetelmiä, taktikoita, tapahtumapaikkoja eikä Karhuryhmä kirjassa olevien ihmisten henkilöllisyyttä niin ei se ole aivan totta. Kirjan luettua pystyy kuitenkin hahmottamaan jonkun verran Karhuryhmän toiminnan, sen ulottuvuuden ja luonteen melko hyvin. Tämä tuo lisämausteita Karhuryhmä äänikirja kuunteluun. Kirjailijat kuvaavat kirjassa Karhuryhmä poliisin toimintaa melko tarkasti.

Karhuryhmään kuuluvalta poliisilta vaaditaan ja edellytetään erityisen hyvää fyysistä kuntoa, paineensietokykyä ja yhteistyökykyä. Ryhmässä poliisin joutuu tekemään vaikeissa tilanteissa nopeita ratkaisuja. Poliisityö vaatii hyvin paljon psyykkistä voimavaraa. Tästä johtuen Karhuryhmä äänikirja pohtii myös stressin sietokykyä sekä mielen toimintamekanismeja. Nykyään yliopistotutkijana Gustafsberg osaa antaa hyviä vastauksia moneen kirjassa esitettävään kysymykseen juuri poliisityön psyykkisistä haasteista ja valmiudesta. Karhuryhmä teos on tältäkin osin hyvin realistinen. Valmiusyksikössä aikanaan operatiivisena johtajana työskennellen Gsustafsbergin kokemuksella kirja on kokonaisuudessaan uskottava.

Karhuryhmä on, sotilaisen imagostaan huolimatta, monipuolinen ryhmä. Monet tehtävät suoritetaan arkivaatteissa ja joskus he pukeutuvat melko sotilaallisesti tuhdilla aseistuksella. Karhuryhmä äänikirja ilmainen kuvaa poliisin työtä vaihtelevaiseksi, tehtävä suoritetaan, kun sellainen saadaan ja sellaisella varusteilla mitä ajankohtainen tehtävä vaatii. Kirjassa tuodaan esiin myös Karhuryhmän poliisikoirien käyttö ja ryhmän harjoitteluista. Karhuryhmä kirja on moniulotteinen ja kiinnosta monesta näkökulmasta.

Karhuryhmä äänikirja esittää, että Karhuryhmä toimii Helsingin alueella mutta tarvittaessa he osallistuvat tehtäviin muualla Suomessa. Suomen poliisilla on joka paikallislaitoksella käytössään erityiskoulutettu partio jota kutsutaan vaikean, tilannen tullen. Karhuryhmä ei ole sotilastoimintaa.  Poliisi on koulutettu pelastamaan ja poliisi liikkuu yhteiskunnassamme avoimesti. Tässä ehkä poliisityön ja sotilastyön suurin erovaisuus.

Karhuryhmä kirja avaa mielenkiintoisella tavalla poliisin valmiusryhmän työtä ja erityisesti kirjassa olevat tarinat ovat lukemisen arvoisia.

Kirjailijasta: Harri Gustafsberg ja Heidi Holmavuo

Harri Gustafsberg on suomalainen tietokirjailija, poliisi ja yrittäjä. Gustafsberg on koulutukseltaan poliisi, filosofian tohtori ja turvallisuushallinnon maisteri. Gustafsberg oli kymmenen vuoden ajan valmiusryhmän Karhun operatiivinen johtaja sekä kouluttaja. Gustafsberg on myös yliopistotutkija, hän on tutkinut mielen suorituskykyä ja mielen valmentamista. Gustafsberg on kirjoittanut Karhuryhmä teoksen lisäksi tiedeteokset Tilannetaju vuonna 2017 sekä Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen vuonna 2014. Hän toimii myös yrityspuhujana sekä valmentajana.

Heidi Holmavuo on suomalainen toimittaja ja rikoskirjailija. Hän on toiminut myös kustannustoimittajana, tuottajana ja tuotantopäällikkönä. Karhuryhmän kirjan lisäksi Holmavuo on kirjoittanut kirjasarjan Ratkaisematon. Kirjasarja käsittelee selvittämättä jääneitä henkirikoksia Suomessa. Kirjasarjan Holmavuo kirjoitti yhteistyössä kirjailijan Elina Backmanin kanssa.

Kuuntele Ilmaiseksi: