Kalevala Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Antti Virmavirta

Äänikirja

Johdanto

Kalevala on Suomen kansalliseepos ja sillä on keskeinen asema suomalaisen kulttuurin muodostamisessa. Se on Elias Lönnrotin kokoama ja toimittama runoelma joka perustuu suomalaiskarjalaisiin kansanrunoihin. Lönnrot aloitti kokoamaan runot vuonna 1828. Ensimmäinen varsinainen Kalevala (kutsutaan myös Vanhaksi Kalevalaksi) ilmestyi vuonna 1835. Kalevalalla nimellä kulkeva painos julkaistiin vuonna 1849. Kalevala äänikirja ilmainen alkaa luomismyytillä ja kuvaa muun muassa Pohjolan ja Kalevalan kansojen kiistoja ja kosiomatkoja.

Kalevassa olevat runot ovat tehty kalevalaiseen runomittaan. Lönnrot korjaili ja yhtenäisti runojen kieliasua ja siirsi osia runoista muodostaakseen yhtenäistä juonta. Kalevala äänikirja ilmestyi vuonna 2018. Teoksen on äänittänyt Antti Virmavirta. Kalevala on osa kirjasarjaa nimeltään Otavan äänikirja. Kalevala äänikirja on pituudeltaan vähän alle 14 tuntia.

Kirjasta: Kalevala

Kalevala äänikirja rakentuu kertomuksista, lyriikasta ja loitsuista. Teos koostuu 50 erillisestä ja toisistaan riippumattomasta esikirjallisesta runosta jotka teoksen kokoaja Elias Lönnrot liitti yhteen yhdeksi tarinaksi. Kalevalan kertomus etenee suhteellisen johdonmukaisessa järjestyksessä.  Kalevala äänikirja ilmainen mukaan tapahtumat Kalevalassa alkavat Väinämöisen synnyllä ja luonnollisesti päättyvät hänen pois menollaan.

Kalevalan teoksessa on kaksi keskeistä motiivia, nämä ovat Pohjan neidon kosinta ja sammon taonta. Tapahtumat liittyvät toisiinsa ja yhdistävät tapahtumat kokonaisuudeksi. Kalevalan äänikirja sisältää kolme kohokohtaa; sammon taonta, Pohjolan häät ja sammon ryöstö. Kalevalan tapahtumat yhdistyvät näihin kohokohtiin.

Kalevalan juoni on pääpiirtein seuraavalainen. Kalevala alkaa maailman syntymällä, sotkan munasta, ja Väinämöisen syntymänä. Väinämöinen ja Joukahainen kohtaa jolloin Joukahainen lupaa Väinämöiselle sisarensa Ainon käden vastineeksi, että Väinämöinen antaa hänen elää. Aino hukuttautuu ja sen seuraksensa Joukahainen kostaa Väinämöiselle. Väinämöinen ui haavoittuneena Pohjalaan missä hän tapaa Louhen, Pohjolan emännän. Hän auttaa Väinämöisen takaisin kotiin, kunhan tämä lupaa järjestää hänelle Sammon. Sammo on rikkauksia tekevä mylly. Väinämöinen pakottaa loitsullaan Ilmarisen Pohjolaan missä hän takoa Sammon palkkiona upea Pohjolan neito joka lopulta ei suostu lähtemään Ilmarisen matkaan.

Lemminkäinen ryöstää Kyllikin. He tekevät vallan jotka kumpikin rikkoo. Lemminkäinen lähtee Pohjolaan kosimaan Pohjolan tytärtä. Hänen tulee suorittaa ansiotekoja ensi, mutta hän joutuukin Tuonelaan virtaan itse. Lemminkäisen äiti kuitenkin pelastaa poikansa heräämällä hänet henkiin.

Ilmarinen ja Väinämöinen alkavat kilpailemaan Pohjolan tyttären kädestä. Kohta onkin aika juhlia Ilmarisen häitä mutta nytkään ei mene asiat suunnitellusti. Lopulta Ilmarinen, Lemminkäinen ja Väinämöinen päättävät ryöstää sammon. Ryöstömatkalla Väinämöinen surmaa hauen ja tekee siitä ensimmäisen kantelen. Kalevalan tarinassa on paljon tapahtumia ja juonenkäännöksiä. Tarinan lopussa kristinusko syntyy.

Kirjailijasta: Elias Lönnrot

Elias Lönnrot syntyi vuonna 1802 Sammatissa. Hän kuoli vuonna 1884 Sammatti. Lönnrot oli Suomen kansalliseepoksen Kalevalan kokoojan lisäksi myös Kantelettaren kokoaja. Hän oli myös kielentutkija, lääkäri ja suomalaisen kasvitieteen uranuurtaja. Lönnrot toimi uransa aikana Kajaanin piirilääkärinä sekä Keisarillisen Aleksanterin-Yliopiston suomen kielen professorina. Lönnrot kutsutaan suomen kielen uudistajaksi johtuen hänen työstään useiden sanakirjojen toimittajana sekä ensimmäisen suomenkielisen aikakauslehden kustantajana sekä toimittajana. Lönnrot julkaisi useita kansaa valistaneita terveys- ja tiedejulkaisuja. Lisäksi Lönnrot myös suomensi useita virsiä elämänä aikana.

Lönnrot kiinnostui jo opiskeluaikoinaan suomen kielestä sekä suomalaisesta runoudesta. Lönnrot teki tämän jälkeen useita matkoja missä hän keräsi runoja ja aineistoa muun muassa runonlaulajilta. Lönnrot kokosi runoista yhtenäisen eepoksen, johon hän kirjoitti myös omia runojaan.

Kuuntele Ilmaiseksi: