Kaikki on kemiaa Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Bonnie Garmus

Äänikirja

Johdanto

Kaikki on kemiaa on amerikkalaisen kirjailijan Bonnie Garmuksen supersuosittu esikoiskirjansa. Kaikki on kemiaa kertoo naisesta nimeltään Elizabeth Zott joka elää nuorena aikuisena Amerikassa 1960-luvun alussa. Zott on kemisti ja joutuu päivittäin taistelemaan omasta sukupuolesta johtuen kaikesta asioista. Kemistin työsään hän muun muassa ei saa tarvittavansa työvälineitä. Sitten Zott rakastuu, toisen kemistiin tietysti, ja saa lapsen ja joutuu tämän jälkeen vaikeiden valintojen eteen.

Yhtäkkiä hän saa kuitenkin mahdollisuuden valistaa kokonaista kansaa.  Riemastuttava ja mukaansa tempaava romaani kertoo naisten oikeuksista, omien valintojen tärkeydestä sekä tieteen merkityksestä. Kaikki on kemiaa äänikirja ilmainen on Maija Langin äänittämä. Äänikirjan pituus on 14 tuntia ja 2 minuuttia pitkä. Kirjan on kääntänyt Mari Hallivuori.

Kirjasta: Kaikki on kemiaa

Kaikki on kemiaa äänikirja kertoo naiskemististä Elisabeth Zottista Amerikassa 1960-luvun alussa. Kun Zott pyydetään kuvailemaan itseänsä hän vastaa olen hiili, happi ja vety. Zott on poikkeuksellinen nainen, feministinen sankaritar, joka ei aio hyväksyä, ettei älykkäät naiset pääsevät loistamaan valitsemillaan aloillaan vaan että heille on usein, miten tarjolla vaan kahvinkeittäjän työtä.

Kaikki on kemiaa äänikirja ilmainen kuvailee miten Zott joutui panostamaan ja tekemään miehiä enemmän työtä päästäkseen haluamalleen alalle, elikkä kemistiksi. Hänen koulutuksensa päättyy, kun hänen kemian professorinsa yrittää raiskata hänet laboratoriossa. Zott vastaa lyömällä häneen vatsaansa lyijykynän puhkaisemalla samalla häneltä paksusuolen. Kaikki uskovat tapahtumaa todeksi koska professorin taustaa tiedetään mutta asia ei silti etene.

Zott saa työpaikan kemistinä tutkimuslaitoksessa missä hän kohtaa vastahakuisuutta miespuolisilta kollegoiltaan. Hänet usein uskotaan olevan sihteeri, hän ei tunnu saavan tarpeellisia työkaluja eikä hänen tutkimuksiaankaan oteta vakavasti. Sitten Zott rakastuu toiseen kemistiin, lahjakkaaseen ja erikoiseen Calviniin.

Kaikki on kemiaa äänikirja kuvailee miten Zott tulee raskaaksi ja miten hän lopulta löytää itseänsä sekä työttömänä että yksinhuoltajana. Herkästi masentuva Zott ei kuitenkaan jämähdä paikoilleen kovinkaan pitkäksi aikaa vaan hän ryhtyy kasvattajaksi ja uranaiseksi.

Kun hänen tyttärensä varttuu Zott tekee joka aamu hänelle eväät, tarkasti laskettuna ja kemistin tarkkuudella suunniteltu, joka on niin maukasta, että tyttären koulukaveri alkaa varastamaan lounaita. Kun Zott tämän huomaa hän selvittää tytön vanhemmat ja ajaa kiukkuisena tytön isän puheille. Paljastuu että isä on tv-studion omistaja ja kohta Elizabeth Zott valmistaa maukasta ruokaa tv-katsojille ympäri maata. Näin Zott löytää väylän, jonka avulla valistaa koko kansaa, ei vaan kemiasta vaan myös naisten oikeuksista.

Kaikki on kemiaa on raikas, mieleenpainuva romaani, jossa feminismi, naisten oikeudet ja omien valintojen tekemisen tärkeys on erittäin suuressa roolissa.

Kirjailijasta: Bonnie Garmus

Bonnie Garmus syntyi 1960-luvun taiteessa Kalifornian osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Nykyään Garmus asuu Lontoossa miehensä ja heidän koiransa 99 kanssa. Garmus on luova johtaja ja copywriter. Hän on uransa aikana työskennellyt muun muassa koulutuksen, teknologian ja lääketieteen kanssa. Kaikki on kemiaa vuodelta 2022 on Garmuksen esikoiskirjansa. Kirja on ollut valtava myynti ja arvostelumenestys ja kirjan oikeudet myytiin kiivaan kilpailun jälkeen 35 maahan. Kirjan pohjalta tehdään minisarja. Sarjan päähenkilöä Elisabeth Zott esittää Brie Larson.

Kuuntele Ilmaiseksi: