Kahvia ja karjalanpiirakoita Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Lotta-Sofia Saahko

Äänikirja

Johdanto

Kahvia ja karjalanpiirakoita on Lotta-Sofia Sahkon kirjoittama kirja naisista Karjalasta, naisista jotka aikoinaan lähtivät Karjalasta evakkoon. Sahko tuli tunnetuksi muun muassa Papan kanssa kahvilla kirjastaan jossa hän keskusteli pappansa kanssa muun muassa hänen äidistänsä ja karjalaisista sukujuuristaan. Sahko vaikuttui karjalaisten naisten rohkeudesta, luovuudesta mutta ennen kaikkea heidän periksiantamattomuudestaan.

Kahvia ja karjalanpiirakoita äänikirja kertoo Eevan, Hilkan, Irman ja Anjan tarinoita, tarjoilivatko hekin kahvia ja karjalanpiirakoita vaiko onnistuiko he toteuttamaan omia unelmiansa huolimatta taustastaan evakkoina.  Sahko kertoo kirjassaan tunnistavansa naisten piirteitä itsessään. Onko hänessäkin karjalaisuuden kaikuja? Kahvia ja karjalanpiirakoita äänikirja ilmainen on Lotta-Sofia Sahkon itse äänittämä. Äänikirja on pituudeltaan 11 tuntia ja 52 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Kahvia ja karjalanpiirakoita

Kahvia ja karjalanpiirakoita äänikirja kertoo naisista jotka lähtivät Karjalasta evakkoon, heidän elämännälästä ja heidän poikkeavista poluistaan.  Kirjan alkusanoissa Sahko kertoo Karjalasta lähteneen vuosina 1939–1945 yli 400 000 henkilö evakkoon. Se oli tuolloin noin 10 % koko Suomen väestöstä. Sahkon kirjoittamassa kirjassaan lukija saa tutustua muutaman näiden evakkonaisten tarinaan.

Eeva syntyi Varpakyslässä Karjalassa. Hänen matkansa vei hänet sotalapsena Ruotsiin ja lopulta takasin Suomeen. Sekä Eeva että hänen äitinsä sairastui lentävän keuhkotautiin. Eevaa lähetetään yksin Tukholmaan lentokoneella sairaalahoitoon missä kuitenkin huomataan, ettei Eevalla ole keuhkotautia ja sen vuoksi Eeva viedään lastenkotiin. Lastenkodin arki on kaamea, lapset eivät saa puhua suomea ja joululahjoiksi saadut lelutkin viedään seuraavana päivänä pois.

Eräänä päivänä Eeva saa kirjeen perheeltään missä kerrotaan hänen äitinsä kuolleen. Lopulta Eeva palaa kotiinsa Varpakylään. Kotona odottaa isä, veljet ja isovanhemmat, piirakkaa ja maitoa. Syksyllä 1942 Eeva aloittaa koulun mutta ehtii vaan olla viikon verran koululainen ennen, kun hänen isänsä ilmoittaa, että perhe joutuu evakkoon ja toisen kerran Eeva joutuu Ruotsiin, tällä kertaa sotalapsena ja hän saa ottovanhemmat. Ottovanhemmat ovat ankaria ja Eeva joutuu töihin.

Kahvia ja karjalanpiirakoita äänikirja kuvaa myös muiden evakkojen elämää muun muassa Hilkan elämää. Hilkalla jäi näyttelijäkoulu kesken. Irma taas purki suurta suruaan kirjoittamiinsa runoihin, kun taas Anja etsi paikkansa maailmalta. Kirjassa Sahko yllättää huomatessaan hänessä itsessään paljon samoja piirteitä kuin kirjan naisissa. Sahko pohtii onko tämä johtuen siitä, että hän on karjalaisen evakon lapsenlapsi.

Sahkon tarina on hyvin kirjoitettu ja matkaa elävästi sekä menneisyydessä ja nykyhetkessä. Kirjan pohjalta lukija helposti huomaavansa miettivänsä omia juuriaan ja ehkä myös juurettomuuttaan.

Kirjailijasta: Lotta-Sofia Saahko

Papan kanssa kahvilla oli Lotta-Sofia Sahkon ensimmäinen julkaistu kirja ja Kahvia ja karjalanpiirakoita on hänen toinen kirjansa. Saahko on kirjoittanut runoja koko elämänsä, mutta ne ovat jääneet kirjoituspöydän laatikkoon. Sahko on koulutukseltaan viestinnän maisteri. Sahko on myös opiskellut näyttelemistä ja teatteria Lontoossa. Sahko on asunut ulkomailla lähes koko elämänsä, Suomessa hänen tukipisteensä on aina ollut Valkeakoski missä hänen paappansa asuu.

Sahkolla on aiempaa kokemusta myös musiikkiteatterista ja YouTubesta.  Koronapandemian aikana Sahko nousi ennätysajassa yhdeksi suomen seuratummiksi sosiaalisen median vaikuttajista, kun hän nauhoitteli hänen ja paappansa laulutuokioita ja latasi näitä nettiin. Nykyään Sahko on myös suosittu kirjailija, luennoitsija, haastattelija sekä juontaja.   

Kuuntele Ilmaiseksi: