Juokse tai kuole Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Maria Adolfsson

Äänikirja

Johdanto

Juokse tai kuole on ruotsalaisen kirjailijan Maria Adolfssonin neljäs osa Doggerland dekkarisarjassa. Syyspäivän tasaus on juhlaperinne Doggerlandissa, mielikuvituksellinen saarivaltio, niin tänäkin vuonna mutta nyt juhlitaan samalla Doggerlandin ensimmäistä Pride-festivaalia. Tämän vuoksi satama on täynnä ihmisiä, kun joku alkaa ampumaan suoraan väkijoukkoon. Poliisi löytää tekijän kuolleena paikalla. Karen Eiken Hornby on viimeisellä raskaana mutta hän päättää silti selvittää ampujan motiivit. Paljastuu että ampujalla on ollut hyvin vaikeaa lähiaikoina mutta selittääkö se tapahtumaa? Tutkimuksen aikana Karenin omat salaisuudet uhkaa paljastumaan.

Juokse tai kuole äänikirja on Karoliina Kudjoin äänittämä. Äänikirjan on kokonaisuudessaan 11 tuntia ja 4 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Terhi Vartia.

Kirjasta: Juokse tai kuole

Juokse tai kuole äänikirja alkaa, kun Karen Eiken Hornby (Doggerlandin keskuspoliisin komisario) on ystäviensä Koren, Aylinin ja Eirikin kanssa viettämässä juhlapäivää satamassa. Kohta alkaa Doggerlandin ensimmäinen Pride-festivaali. Juhlahumu vaihtuu kauhuksi, kun joka alkaa ampumaan parikymmentä laukaista kohti tupaten täynnä olevia ravintolaterasseja. Laukaisten jälkeen hiljaisuus täyttää sataman. Viimeisillä raskaana oleva Karen onnistuu hälyttämään poliisia paikalle ja auttaa paikallistamaan ampujan joka löytyy kuolleena.

Juokse tai kuolee äänikirja ilmainen kuvaa, kuinka Karenilla on tarkoitus jäädä pitkälle lomalle, hän on niin väsynyt jatkuvasti, mutta hän ei silti pysty pysymään tästä tapauksesta poissa, joten hän palaa tutkintatiimiin. Siellä hän saa parikseen Evald Johannisenin. Parivaljakko ei tule kovin hyvin keskenään toimeen.

Poliisit yrittävät alkujaan selvittää ampujan motiivia ja vaihtoehtoja on runsaasti, muun muassa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen vastustaja, terroristi, mielipuolen tekoja… Vai onko kyseessä jotain ihan muuta? Liittyykö ampujan vaimon varakas suku asiaan? Tutkijat onnistuvat saamaan käsiinsä tekijän muistikirjan ja käyttävät tätä rikoksen selvittämisessä.

Juokse tai kuole äänikirja kuvaa miten Karenin yksityiselämässä tapahtuu. Leo Friisillä on vaikea menneisyys mistä hän ei ole kertonut Karenille. Lopulta Leo kuitenkin kertoo ja Karen yllättyy kovasti. Kirjassa myös Karen joutuu kohtamaan omaa menneisyytensä. Tämä tulee eteen, kun Karenin kotitalon tehdä remonttia ja ullakon pitäisi tyhjentää. Vanhoissa pahvilaatikoissa piilee asioita mihin Karen ei haluaisi palata mutta nyt on pakko tai laatikot hävitetään.

Juokse tai kuole on hyvä tarina. Kirjassa keskitytään pariin juonteeseen, Karenin työhön ja hänen yksityiselämään. Tarinassa esiintyy myös Karenin ystäviä Marike, Aylin, Eirik ja Kore.

Sarjan eri kirjoja voi lukea itsenäisinä osina, mutta jos haluaa tutustua paremmin Karenin ja hänen elämään, niin kannattaa lukea kirjat järjestyksessä.

Kirjailijasta: Maria Adolfsson

Maria Adolfsson syntyi vuonna 1958 Tukholmassa. Adolfsson on entinen viestinnän ammattilainen mutta nykyään hän keskittyy täysipäiväisesti kirjoittamiseen. Lapsuudessaan Adolfsson vietti paljon aikaa Tukholman saaristossa ja hänelle on ollut luontevaa sijoittaa kirjojensa tapahtumat Doggerlandiin, saaristovaltioon. Adolfssonin mukaan on myös ollut erittäin hauskaa keksiä täysin uusia paikkoja. Adolfsson on sijoittanut mielikuvituksellisen Doggerlandin Pohjanmerelle, Ison-Britannian ja Skandinavian välille.

Doggerland kirjasarja on ollut suurmenestys. Kirjoja on käännetty 19 kielelle ja Ruotsissa sarjaa on myyty yli 330 000 kappaletta. Ensimmäinen kirja sarjassa, Harha-askel julkaistiin vuonna 2019. Toinen osa Myrskyvaroitus julkaistiin vuonna 2019 ja kolmas osa Meren ja pirun välissä julkaistiin vuonna 2021. Juokse tai kuole julkaistiin myös vuonna 2021. Kirjan viides osa julkaistaan Ruotsissa vuonna 2022.

Kuuntele Ilmaiseksi: