Julkisesti tuomitut Äänikirja

3.3/5

Kirjoittaja: Aku Hirviniemi & Jan-Olof Nyholm

Äänikirja

Johdanto

Aku Hirviniemi ja Jan-Olof Nyholm ovat kirjoittaneet yhdessä teoksen Julkisesti tuomitut -Public Court. Teos ilmestyi vuonna 2021. Teos käsittelee yhteiskunnassamme vallan saanut julkinen tuomioistuin, Public Court. Public Court jakaa tuomioita viihdealalehdistössä, uutisissa sekä ja varsinkin sosiaalisessa mediassa. Tästä julkisesta tuomiosta ei voi valittaa ja leimaa lyödään otsaan jo ennen oikeuskäsittelyä. Public Court on laillisen oikeusjärjestelmän rinnalle ilmestynyt hallitsematon ja säätelemätön julkinen tuomioistuin.

Tätä ilmiötä tutkitaan laajasti Julkisesti tuomitut – Public Court teoksessa. Julkisesti tuomitut äänikirja lukee kirjailijat itse, Aku Hirviniemi ja Jan- Olof Nyholm. Julkisesti tuomitut äänikirja ilmainen on kestoltaan vähän päälle 7 tuntia. Kirjassa pääsee ääneen myös kohujulkkiksia, entinen päätoimittaja ja oikeuspsykologi.

Kirjasta: Julkisesti tuomitut

Idea teokseen Julkisesti tuomitut syntyi keskusteluista missä kirjailijat pohtivat miten julkisuuden henkilöt joutuvat ilman omaa suostumustaan tilanteisiin missä heidän yksityiselämästään tehdään suurta skandaalia niin julkisissa tiedotusvälineissä kuin sosiaalisen median syövereissä. Vallassa on käsitys, että julkiset henkilöt ovat ”symbioottisessa suhteessa” julkisuuteen ja tämän perusteella heidän yksityiselämäänsä koskevat loukkaavan tiedon levittäminen olisi sallittua. Monta julkista henkilöä on mustamaalattu, työura vahingoitettu ja taloudellista tilannetta haavoitettu, kun heistä on tehty sensaatiouutista ja klikkausherkkiä otsikoita. Onko oikein että media käyttää omana markkinointikeinona julkisen ihmisen yksityisasioita?

Julkisesti tuomitut teoksessa tutkitaan missä määrin syyttömyysolettamaa tapahtuu, kun lehdet otsikoivat erilaisia totuuksia ja shokkipaljastuksia esimerkiksi rikoksesta, jota vielä tutkitaan. Onko uutisoinnilla merkitystä poliiseille, tuomareille, lautamiehille ja todistajille ja kuinka paljon uutisointi vaikutta heidän tapaansa tehdä työnsä? Saavatko julkisuuden henkilöt yhdenvertaisen tuomioistuinkäsittelyn verrattuna keskivertokansalaiseen?

Teoksessa pääsevät ääneen myös kohujulkisuuteen joutuneet Samu Haber ja Aku Louhimies. Sunrise Avenuen keulahahmon Samu Haber joutui henkilökohtaiseen myrskyyn, kun hän yllättäen huomasi olevansa isojen lehtien kannessa yhdessä Katiska-vyyhdin pääsyytetyn kanssa. Elokuvaohjaaja Aku Louhimies kertoo ajatuksistaan suorasta tv-lähetyksestä missä hän joutui vastaamaan useisiin väitteisiin tapahtumasta, joka ei johtanut käsittelyyn tuomioistuimessa mutta mistä Louhimies silti julkisesti tuomittiin. Teoksessa kuullaan myös käräjäoikeuden tuomari, oikeuspsykologi sekä Seiska-lehden entinen päätoimittaja.

Julkisesti tuomitut teosta läpikulkeva ajatus on se, että jokaisella on oikeus oikeidenmukaiseen oikeudenkäyntiin, eikä tätä perusoikeutta tule alistaa julkiselle ”Public courtille” ja että meidän kaikkien tulisi toimia niin että annamme toisille mahdollisuus heidän perusoikeuksiensa toteutumisen.

Julkisesti tuomitut äänikirjaa julkaistiin vuonna 2021. Julkisesti tuomitut äänikirja ilmainen on itse kirjailijoiden, Aku Hirviniemen sekä Jan-Olof Nyholmin nauhoittama. Julkisesti tuomitut äänikirja on pituudeltaan yli 7 tuntia.

Kirjailijasta: Aku Hirviniemi ja Jan-Olof Nyholm

Aku Hirviniemi syntyi vuonna 1983 Riihimäellä. Hän on suomalainen näyttelijä ja kirjailija. Hän valmistui vuonna 2008 teatteri taiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta. Hän on tehnyt teatteria, elovia ja tv-ohjelmia. Tunnetuiksi hän tuli elokuvistaan mutta varsinkin tv-ohjelmista Putoksesta sekä Possesta. Aku Hirviniemi on aiemmin julkaissut kirjan Suut makiaksi Marja Tyrnin tapaan vuonna 2010.

Jan-Olof Nyholm on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari. Nyholm on toiminut oikeudenhoidon alalla kolmenkymmen vuoden ajan. Aiemmin Nyholm toimi vuosia keskusrikospoliisi erilaisissa tutkinnallisissa ja operatiivisissa johtotehtävissä sekä noin kymmenen vuotta kansainvälisissä vastuutehtävissä Europolissa ja Interpolissa. Nykyään Nyholm toimii PsyJuridican perustajaosakkaana, hallituksen puheenjohtajana, toimitusjohtajana ja oikeudenkäyntiavustajana. Hän vastaa myös toimiston oikeudellisista palveluista.

Kuuntele Ilmaiseksi: