Jano Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Jo Nesbø

Äänikirja

Johdanto

Jano on Jo Nesbøn yhdestoista teos kirjasarjassa Harry Holesta. Harry Hole on Oslolainen poliisi joka on erikoistunut sarjamurhaajiin joka Jano äänikirja tapahtumissa palaa takasin työpaikalleen kirjasarjan viimeisen kirja Poliisi tapahtumien jälkeen. Jano kirjassa Harry Hole kollegoineen jahtaavat sarjamurhaaja joka kylmäkiskoisesti etsii uhrejaan treffisovelluksen Tinderin kautta.

Siellä murhaaja esittää etsivänsä suhdetta mutta todellisuudessa hän tahtoo houkutella uhriinsa paikkaan missä tämä sitten menettää henkensä. Kun Harry Hole pääsee tutkinnassa etenemään hän huomaa pian että jäljet johtavat kauas menneisyyteen ja hänen oman perivihollisen jäljille. Jano äänikirja ilmainen on Jukka Pitkäsen äänittämä. Outi Menna on suomentanut kirjan. Äänikirja pituus on 19 tuntia ja 14 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Jano

Jano äänikirja jatkaa siitä mistä Harry Hole kirjasarjan kymmenes osa Poliisi jäi. Poliisisankarimme ja legendana jo tunnettu Harry Hole palaa takaisin työpaikalleen. Harry Hole on dekkarikirjallisuudessa tyypillinen hahmo. Hän on keski-ikäinen, orastavasta alkoholin liikakäytöstä kärsivä rokkia kuunteleva naistenmies. Huolimatta yksityiselämänsä haasteista hän on työpaikallaan kuningas. Poliisina hän on uskottava, nopeaälyinen ja miltei aina oikeassa, luonnollisesti. Sitä paitsi Harry Hole kirjat ovat kaikille rikoskirja faneille suuri nautinto.

Jano äänikirja ilmainen kuvailee miten Oslossa taas kerran riehuu kylmäverinen sarjamurhaaja. Harry Hole, joka on erikoitunut sarjamurhaajiin, alkaa tutkia tapausta. Tinderin kautta löydetyt uhrit kuolevat hyvin verisellä tavalla, heitä puretaan kuoliaaksi metallisilla raateluhampailla. Koko Oslo on kauhun vallassa.  Murhaajasta käytetään nimitystä vampiiri eli joku joka juo nautinnosta uhriensa verta. Tämän lisäksi sarjamurhaaja jättää jälkiä, niin sanottuja allekirjoituksia, murhapaikoille. Tämä saa Holen ajattelemaan että sarjamurhaaja oikein kutsuu Holea jäljittämään häntä.

Hole, joka on jo vetäytynyt kenttätyöstään poliisina ja ryhtynyt luennoitsijaksi poliisikoulussa, kokee että kyseessä on jokin tuttu, joku hänen menneisyyden hahmoista joten Hole lähtee kerran vielä murhaajan jahtiin. Tästä alkaa hyvinkin jännittävä kilpajuoksu kuolemaa vastaan.

Nesbø on erittäin taitava vedättää lukijoita ja rakentaa monikerroksista tarinaa joka loppuhuipentuma on yhtä yllättävä kuin kauhistuttavakin. Jano äänikirja ei ole poikkeus. Lopulta Holekaan ei enää tiedä kuka jahtaa ja kenet ja kuka ohjaa koko tarinan kulkua. Kun tarinan loppu häämöttää Hole huomaa että hänet on taitavasti ja suunnitelmallisesti harhautettu.

Jano alkaa hitaasti mutta älä anna tämän hämätä, kun tarinan todelliset tapahtumat alkavat avautua kirjaa on mahdotonta laskea käsistään. Jano on, kuten muutkin Harry Hole kirjat, erittäin jännittävä ja laadukkaasti kirjoitettu tarina jokaiselle dekkarikirjojen lukevalle.

Kirjailijasta: Jo Nesbø

Norjalainen kirjailijana ja muusikkona tunnettu Jo Nesbø syntyi pääkaupungissa 1960-luvun alussa. Aiemmin Nesbø toimi pörssimeklarina muun muassa. Jo pitkään toiminut täysipäiväisenä kirjailijana Nesbøn teoksiaan on myyty maailmalla jo 40 miljoonaa kappaletta ja hänen kirjojaan on saatavilla 50 kielellä. Nesbø on kotimaansa tunnetuin rikoskirjailija. Hän on palkittu useasti.

Nesbøn tunnetuimmat teokset kertovat Harry Holesta. Hänen esikoisteoksensa Lepakkomies vuodelta 1997 on kirjasarjan aloitusosa. Nykyään kirjasrajaan kuuluu 12 kirjaa, viimeinen kirja sarjassa on nimeltään Veitsi. Kirja julkaistiin vuonna 2109. Nesbø on kertonut sarjan olevan valmis. Nesbø on kirjojen lisäksi kirjoittanut novelleja ja lyhytromaaneja ja julkaissut monia musiikkialbumeja.

Kuuntele Ilmaiseksi: