Jaakobin portaat Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Joel Haahtela

Äänikirja

Johdanto

Joel Haahtelan kirjoittama Jaakobin portaat on vangitseva kertomus ihmisyydestä ja ikivanhoista myyteistä. Pienoisromaani Jaakobin portaat äänikirja kertoo miehestä joka lähtee saattamaan veljensä kotiin psykiatrisesta sairaalasta Jerusalemissa. Perillä Jerusalemissa mies alkuun majoittuu veljensä asuntoon missä hän löytää heidän isoisän vanhan muistikirjan. Miesten isoisä toimi aikoinaan merimiespappina ja mies selaa uteliaana isosisänsä kirjoituksia.

Hän löytyy kirjasta salaperäisen merkinnän; Jaakobin portaat. Hän alkaa tutkimaan kiehtovaa merkintä ja hänen tutkimuksensa kautta hän pääsee syvemmälle vanhaan kaupunkiin, talvinen Jerusalem tuoksuu syreenille. Hänen matkaoppaana toimii psykoterapeutti joka viettää yönsä kattoterassilla. Jaakobin portaat äänikirja ilmainen on Anssi Niemen äänittämä. Äänikirjan pituus on 3 tuntia ja 14 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Jaakobin portaat

Jaakobin portaat äänikirjaa kertoo miehestä joka matkustaa Jerusalemiin saattamaan kotiin veljeään Ilja, joka on ollut hoidossa psykiatrisessa sairaalassa. Kun mies saapuu Jerusalemiin hän huomaa veljensä kotiutuminen viivästyneen. Mies jää asumaan veljensä vuokra-asuntoon kaupungin laidalle odottaessaan veljensä uloskirjauttamista. Veljensä luota mies löytää isoisänsä muistikirjan ja kirjasta löytyy muinaisen Jerusalemin kartan. Ilja on ilmeisesti tutkinut karttaa paljonkin, varsinkin merkintä myttyisestä Jaakobin portaat.

Mies alkaa veljensä lailla etsimään Jerusalemista portaiden sijaintia ja käynnistää samalla tutkimusmatkaa kohti itseänsä. Vanha myytti kertoo tarinan jonka mukaan Jaakob näki unissaan portaat joita pitkin hyvyys kipeää. Jaakobin portaat äänikirja ilmainen kertoo, että portaat myös symboloivat näkymättömän ja silti merkityksellisen kaipauksen kohdetta.

Kirjassa kuvataan, miten Jerusalemin ilmapiirissä mystiikka on osaa arkea. Matkaoppaita on tarjolla rutkasti ja mies tutustuu heihin muutamaan. Salaperäinen opas, pukeutunut viittaan, johdattaa miestä öisin pitkin vanhaa kaupunkia ja mies tutustuu myös naapuriin, psykoterapeuttiin Mihályi joka iltaisin selvittää omia ajatuksiaan istumalla kattoterassilla.

Jaakobin portaat äänikirja koostuu muistoista, valemuistoista ja väkevistä kohtaamisista jotka kerronnassa esiintyvät vuoron perään omina kertomuksinaan. Mies muistaa sekä menneisyyttään kuten muun muassa sopimaton suhde nuoreen oppilasiin sekä pieleen mennyt ura kirjallisuuden opettajana yliopistossa. Mies käsittelee myös suhdetta veljeen ja kaipuutta varsinkin omaa äitiä kohtaan. Muistoissaan mies palaa jopa lapsuuteen ja isän lapsuuskodin ullakolle rakentamastaan leikkikajuuttaan.

Kirja koostuu suurista ajatuksista ja sisältää paljon symboliikka ja on monella tavalla filosofinen kertomus rakkaudesta ja elämän tarkoituksesta. Kirjassa käsitellään läsnäoloa ja poissaoloa, tuttavuutta ja vierautta, avoimuutta ja piiloutuvuutta mutta ennen kaikkea rakkautta ja onnellisuuden etsimistä. Mies muistelee muun muassa vanhempiensa rakkautta joka jatkoi pitkään äidin kuolemankin jälkeen. Heidän rakkautensa jälki oli voimakasa, syvä ja salaperäinen kuten meri.

Kirjailijasta: Joel Haahtela

Joel Haahtela syntyi vuonna 1972 Helsingissä. Haahtela on sekä lääkäri että kirjailija.  Haahtela valmistui vuonna 1998 lääkäriksi jonka jälkeen hän on työskennellyt muun muassa HUS: sairaalalääkärinä, Keskussotilassairaalassa ja Jorvin sairaalassa. Hän on vuodesta 2006 lähtien ollut erikoistunut psykiatrian lääkäri. Haahtela aloitti kirjoittamisen jo opiskeluaikoinaan. Hänen esikoisromaaninsa Kaksi kertaa kadonnut julkaistiin vuonna 1999. Tämän jälkeen Haahtela on julkaissut yli 10 romaania josta viimeisin on Jaakobin portaat vuodelta 2022. Hänen kirjojaan on käännetty muun muassa saksaksi ja venäjäksi.

Haahtelalla on vankka uskollinen vakaumus ja hän on vihitty ortodoksien pappien diakoniksi, tämä on ensimmäinen porras kohti ortodoksista pappeutta. Haahtela asuu perheensä kanssa Kirkkonummella.

Kuuntele Ilmaiseksi: