Ja mutta että sitten Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Anni Saastamoinen

Äänikirja

Johdanto

Anni Saastamoisen Ja mutta että sitten on melankolisen kaunis tarina menetyksestä, toivosta ja rakkaudesta. Ja mutta että sitten äänikirja kertoo Luigista ja Lailasta, jotka molemmat ovat viime aikoina kokeneet menetystä omassa elämässään. Kirjassa Luigi pohtii toimiiko rakkaus samalla tavalla, kun esimerkiksi suodatinpussit tai suola, sen huomaa vasta kun se on täysin loppu.

Luigin pitkä avioliitto on päättynyt eroon, ja hän on muuttanut pieneen yksiöön tarkoituksena etsiä itseänsä. Laila on juuri menettänyt ystävänsä Mirvan, ja Laila ei ole uskaltanut kertoa surustaan kenellekään. Laila ja Luigin kohtaaminen saa heidät pakenemaan koko muu maailma ja yrittävät yhdessä toipua kokemistaan menetyksistä. Ja mutta että sitten äänikirja ilmainen on Ilkka Villin ja Sanna Majurin äänittämä. Äänikirjan pituus on 6 tuntia ja 6 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Ja mutta että sitten

Ja mutta että sitten äänikirja kertoo vuoron perän Luigin ja Lailan äänellä heidän vallitsevasta tilanteesta ja kokemuksistaan. Kirja alkaa Luigin ja hänen vaimonsa pariterapiassa missä käy ilmi, että ero on ainut ratkaisu, ainakin Luigin vaimolle. Luigin pohtii miten rakkaus on voinut loppua huomaamatta, hiipuen hiljalleen pois. Luigi maksaa vaimolleen muutaman kympin ja saa koko astiaston itselleen ja samalla hän aprikoi nouseeko hänelle enää koskaan aurinko.

Ja mutta että sitten äänikirja ilmainen jatkaa esittelemällä Lailan. Laila on hyvin, hyvin vihainen. Hän ei kykene pukemaan tunteitaan sanoiksi koska hänessä on vaan tyhjä reikä. Mirva jätti sen. Mirva oli Leilan ystävä opiskeluajoista asti ja nyt hän on kuollut. Laila on ollut viikkoja sairaslomalla, eikä hän oikeastaan uskalla kertoa kenellekään kuinka paljon Mirvan kuolema on vaikuttanut häneen.

Luigi menee ostamaan ruokailuryhmää pieneen tyhjään yksiöönsä missä hänen on tarkoitus löytää itseänsä mutta kun hän saapuu huonekaluliikkeeseen hän tuntee itsensä vaan tyhjäksi. Hänen entisessä elämänsä keittiössä oli ruokailuryhmä neljälle. Nyt hän pärjää yhdellä pinnatuolilla ja pienellä pöydällä, elämä on tyhjä. Aiemmin Lailan ystäväporukassa oli neljä naista, nyt on enää kolme jäljellä. Laila ihmettelee miten Hilma ja Salli pystyvät jatkamaan täydellisiä elämiään eteenpäin kuten mikään ei olisi muuttunut. Laila on menestykäs työelämässään mutta yksinäinen.

Ja mutta että sitten äänikirja kuvaa miten Luigin ja Lailan tapaaminen saa heitä unohtamaan kaiken muun. He tarttuvat toisensa kädestä ja lähtevät juoksemaan sateeseen pelkäämättä. Ja mutta että sitten on kaunis, koskettava ja realistinen kuvaus menetyksestä mutta myös toivosta ja rakkaudesta.

Kirjassa kaksi rikkinäistä kohtaavat ja eheytyvät toisistansa, mutta onko se niin yksinkertaista kuitenkaan?

Kirjailijasta: Anni Saastamoinen

Anni Saastamoinen syntyi vuonna 1981 Keiteleellä, Savossa. Saastamoinen on radiotoimittaja ja kirjailija. Hän on koulutukseltaan radiotoimittaja mutta hän on opiskellut myös filosofiaa Iso-Britanniassa. Saastamoinen asuu Helsingissä missä hän työskentelee Iltalehdelle. Hän on aiemmin tehnyt podcastin Depressiopäiväkirjat Ylelle. Hänen esikoiskirjansa Depressiopäiväkirjat julkaistiin vuonna 2017. Hänen kirjoittama kirja Sirkka vuodelta 2019 sai hyvän vastaanoton sekä lukijoilta että kriitikoilta.

Kuuntele Ilmaiseksi: