Isomettän poika Äänikirja

3.7/5

Kirjoittaja: Soili Pohjalainen

Äänikirja

Johdanto

Isomettän poika- Jari Isometsän koko tarina kertoo huppuhiihtäjän Jari ”Karpaasi” Isomettän tarinan. Mitalikuninkaana Tunnettu Karpaasi luopui hiihdosta pian dopingskandaalin jälkeen vuonna 2001. Tarinassa liikutaan Korppijärven metsien laduista maailmalle isoihin hiihtokisoihin sekä lööppeihin. Kirjassa Pohjalainen vie lukijan sujuvasti läpi Isomettän lapsuus, nuoruus ja aikuisikää huippuhiihtäjänä. Vaikka kirjaan luonnollisesti kuuluu paljon hiihtoa, on tarina kuitenkin syvempi ja rehellinen kuva miehestä suksien päällä.

Kirjassa pääsee ääneen myös Isometsän läheisiä ja lukija saa tutustua Isometsään vanhaan harjoitteluohjelmaan. Kirjassa käsitellään menestystä, uhrautumista ja epäonnistumisia. Kirja julkaistiin vuonna 2021. Isomettän äänikirja on Arttu Kurttilan kertomana vähän yli 12 tuntia pitkä. Isometsä osallistui ja voitti Mestareiden mestari – kilpailun vuonna 2012.

Kirjasta: Isomettän poika

Isomettän poika – Jari Isometsän koko tarina on Soile Pohjalaisen kirjoittama elämänkerta Jari Isometsän elämästä huippu-urheilijana joka teki koko Suomen edessä ison mokan ja joutui koota palaset yhteen ja aloittaa elämänsä uudestaan.

Jari ”Karpaasi” Isometsä syntyi 1968 pienessä kylässä nimeltään Korppijärvi, Alatorniossa. Hän oli vilkas ja iloinen lapsi joka viihtyi ulkona. Isometsä kasvoi ilman nykyajan mukavuuksia mutta Isomettän poika äänikirja kertoo, ettei hän lapsena kuitenkaan koskaan ollut tylsistynyt tai ilman tekemistä. Isometsä kiinnostui nuorena hiihdosta ja kertookin, millaista se oli, kun aikoinaan osallistuessaan hiihtokisoihin sai pääpalkinnoksi tiskikoneen. Mahtoi äiti olla iloinen, kun poika toi hänelle kisasta upouuden tiskikoneen.

Isomettän poika äänikirja ilmainen esittelee nuoren Isomettän harjoitusohjelman. Se on niin vaativa, että nykyään se hirvittää häntä itseäänkin. Kilpailuohjelma kuitenkin tuotti tulosta. Isometsä voitti hiihtäjänä muun muassa kolme olympiamitalia, neljä mitalia Maailman Mestari kisoissa ja 13 kultaa Suomen Mestaruus kisoissa. Kirjassa Isometsä kertoo myös, millaista se oli voittaa maailmanmestarin Torgny Mogrenia ladulla.

Kaikki kuitenkin päättyi, kun Isometsä jäi koko Suomen edessä kiinni kiellettyjen menetelmän käytöstä vuonna 2001 Lahden Maailman Mestari kisoissa 2001. Isomettän poika äänikirja kertoo tapahtuneen jälkitunnelmat, muun muassa siitä kuinka vaikeata se oli palata kotiin ja kertoa sukulaisilleen mitä oli tapahtunut. Kirjassa kerrotaan myös, miten Isometsä keräsi palaset kaatuneesta urastaan hiihtäjänä ja miten hän jatkoi elämäänsä eteenpäin, perheensä takia.

Puhevuoron saa myös Isometsän vaimo, lapset, veli ja äiti. Isomettän poika äänikirja ilmainen esittää heidän kokemansa niin kuin he sen kokivat. Nykyään Isometsä toimii Ekovillan päällikkönä. Ekovilla tekee ekologista rakennusvillaa.

Isomettän poika on hienoja rehellinen elämänkerta vahvasta ja hyvästä urheilijasta joka teki virheen joka maksoi hänelle koko uran.

Kirjailijasta: Soili Pohjalainen

Soili Pohjalainen syntyi vuonna 1980 Vantaalla. Pohjalainen on suomalainen kirjailija, freelancer toimittaja, sanataideohjaaja sekä tiedottaja. Hän on opiskellut Jyväskylän yliopistossa kirjoittamista ja valmistunut heidän maisteriohjelmastansa. Pohjalainen on myös koulutukseltaan kulttuurintuottaja, hän on suorittanut tämän koulutuksen ruotsin kielellä. Pohjalaisella on kaksi lasta ja asuu nykyään Vierumäellä, vanhempiensa naapurissa.

Pohjalainen on aiemmin kirjoittanut kirjat Valuvikaa vuonna 2019 ja Käyttövehkeitä vuonna 2016. Käyttövehkeitä teos on voittanut Kalevi Jäntin palkinnon sekä oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnosta. Aiemmat Pohjalaisen kirjoittamat teokset ovat lähinnä ihmisläheisiä, mustalla huumorilla värjättyjä ja helposti lähestyttäviä kirjoja. Isomettän poika – Jari Isometsän koko tarina vuodelta 2021 on Pohjalaisen ensimmäinen elämänkerta.  Pohjalainen kirjoittaa parasta aikaa kolmatta romaania.

Kuuntele Ilmaiseksi: