Isoisän pistooli Äänikirja
Kirjoittaja: Jakob Lind
Äänikirja
Johdanto
Isoisän pistooli: Tositarina häpeästä, rakkaudesta ja fiaskosta Suomen sisällissodassa on Jakob Lindin kirjoittama tositarina, sotakuvaus, tutkielma ja elämänkerta ruotsalaisesta kirjailijan isoisästä tykistöupseeri Hjalmar Frisellistä josta tuli ruotsalaisprikaatin komentaja Suomen sisällissodassa. Kirja julkaistiin vuonna 2021.
Kirja saa alkuunsa, kun mummun jäämistöstä löytyy piilotettu pistooli kaiverruksella ”1918”. Pistooli on isoisän mutta mummo on piilottanut sen yhdessä madeira pullon kanssa. Isosiän pistooli äänikirja kertoo isoisästä, hurmaavasta, seikkailunhaluisesta ja tyylikkäästä mutta samalla niin epäonnistuneesta sotasankarista. Kirjassa käsitellään isoisän seikkailuja suomen sisällissodassa sekä samalla pikkupojan suhdetta hieman erilaiseen isoisään. Isoisän pistooli äänikirja ilmainen on äänittänyt Karlo Haapiainen. Äänikirjan pituus on tasan 11 tuntia. Suomennoksen on tehnyt Jaana Nikula.
Kirjasta: Isoisän pistooli
Jakob Lind teki sinnikkäästi tutkimustyötä 20 vuotta saadakseen isoisänsä Hjalmar Frisellin tarina paperille. Isoisän pistooli äänikirja kertoo samalla sekä isoisän elämästä että ruotsalaisprikaatin syntyä ja osallistumista Suomen sisällissodassa. Frisellin osallistuminen päättyi sekä häpeän että fiaskoon, joten kaikki ei tainnut mennä hänen osaltaan ihan putkeen.
Kesällä 1917 myös Ruotsissa vallitsi levottomuuksia ja siitä syystä kaarteja perustetaan uusia jatkuvasti, joten voitaisiin välttyä vallankumouksesta. Vuoden 2018 kokoontuu ryhmä nimeltään Suomen-ystävät. He tekevät päätöksen perustaa prikaatin Suomeen. Tähän värvätään väkeä sanomalehti-ilmoituksen kautta. Tarkoituksena on että ruotsalaisprikaati antaisi tukea valkoisille heidän taisteluissaan vallankumousta vastaan Isoisän pistooli äänikirja ilmainen kertoo.
Frisell valitaan prikaatin komentaja ja hän lähtee nopealla aikataululla Ouluun tekemään valmisteluja. Suomessa Frisell tapaa Mannerheimin ja käy ilmi, että Mannerheim kokee ruotsalaisen prikaatin olevan merkki siitä, että Suomi ei tarvitse Saksaa puolellensa. Koska Mannerheim tahtoo tämän tiedon kulkevan nopeasti, hän toivoo ruotsalaisprikaatin olevan nopeasti taisteluvalmis. Esikuntaupseeri lähettää sähkeen missä painotetaan, ettei Frisell saisi komentaa prikaatia.
Isosiän pistooli äänikirja kertoo, että ruotsalaisprikaati joutuu nopeasti ongelmiin, heillä on liikaa upseereita mutta liian vähän miehistöä jonka seurauksena syntyy kurinpito-ongelmia. Frisell suunnitellee viirejä ja arvomerkkejä prikaatille sen sijaan että hän keskittyisi miesten kouluttamiseen. Osa miehistöstä siirtyy suomalaisiin joukkoihin, kun he eivät enää jaksa odottaa rintamalle pääsyä. Ongelmia on myös sekä aseiden että ensiaputarvikkeiden kanssa.
Kaiken tämän lisäksi virhearviot johtavat heti alkuun suuriin tappioihin. Frisell sen sijaan rakastuu nuoreen hoitajan ja keskittyy liehuttamaan häntä sen sijaan että hän olisi hoitanut työnsä.
Lopulta prikaatiin saapuu uusi komentaja ja Frisellistä tulee yhteysupseeri. Ruotsalaisprikaatin osallistuminen Suomen sisällissodassa kääntyi kohta sekä häpeälliseksi ja hyljeksinnäksi. Frisellin suku keräsi hänelle rahaa ja lähettivät hänet 7 vuoden ajaksi Afrikkaan, ehkä häpeämään.
Kirjailija: Jakob Lind
Jakob Lind syntyi vuonna 1966 Ruotsissa. Jo pienenä poikana hän ymmärsi, että hänen jo poismenneen isosisän ympärillä oli salaisuus josta kukaan ei oikein tiennytkään mitään. Aikuisena Lind aloitti tutkimaan isoisän osallistumistaan Suomen sisällissotaan, työ mistä hän sai potkut ja jonka takia perhe maksoi hänelle, jotta hän pysyisi poissa Ruotisista. Isoisä vietti seitsemän iloista vuotta Keniassa ja palasi sen jälkeen Ruotsiin.
Lind teki innokkaasti tutkimustyötä yli 20 vuotta, hän sai käsiinsä asiakirjoja, kuvia ja kirjeitä sekä teki haastatteluita. Lind toimi kommunikointi ja designtoimiston Furnituren johtajana Tukholmassa. Työn ohella hän kävi kirjoituskurssin ja kirjoitti alas isoisänsä vaietusta elämästään kirjan. Isoisän pistooli on Lindin esikoiskirja.