Isä pullossa Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Johanna Pohjola

Äänikirja

Johdanto

Isä pullossa: Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan on Johanna Pohjalan kertomus omasta isästään, jonka elämä tuhoutui alkoholin ja alkoholismin takia. Kirjassa myös tutkitaan, minkälainen on suomalainen alkoholismi. Kirjassa pohditaan esimerkiksi alkoholismin ja työelämän yhdistäminen, millaista tuntuu olla alkoholisti ja millaista se on, kun läheisetkin kärsii omasta alkoholismistaan. Ja vastataan kysymykseen, jos alkoholisti itse uskoo tarinoihin, jotka hän sepittää?

Kirjailija onnistuu varsin hyvin yhdistämään tutkijan ja oman kokemuksen teoksessa. Isä pullossa teoksessa haastatellaan päihdetyön ammattilaisia, Alkon myyjiä sekä alkoholisteja. Kirja on sekä lämmin että rehellinen tietokirja. Kirja julkaistiin vuonna 2020. Isä pullossa äänikirja lukee Anna-Riikka Rajanen. Isä pullossa äänikirja ilmainen on kestoltaan noin 9 tuntia.

Kirjasta: Isä pullossa

Kun kirjailija Johanna Pohjala menetti isänsä hän halusi oppia enemmän alkoholismista, sen syistä ja sen hoitomenetelmistä, jotta hän voisi ymmärtää paremmin isänsä. Pohjalan isä oli arvostettu ylilääkäri, joka hoiti työnsä alkoholismista huolimatta. Suomessa jopa kaksi kolmasosaa alkoholisteista käyvät töissä. Etätyöt on selvästi lisännyt jo riippuvaisten juomista.

Isä pullossa: Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan teoksessa esitellään konkreettisia tapoja millä tavalla puuttua alkoholistin juomiseen. Teoksessa esitetään, että rajojen asettaminen, jämäkkyys mutta myös riippuvaisen arvostaminen on hyvä tapa toimia. Alkoholistin ongelmat pahenevat, ellei siihen puututa. Riippuvainen keksii tekosyitä, kieltää ongelmansa ja sepittää tarinoita mihin hän itsekin uskoo. Vaikka alkoholisti närkästyy, kun hänen juomisensa otetaan puheeksi, hän yleensä osaa myös sen arvostaa.

Pohjolalla on halua vähentää myös alkoholismiin liittyvää häpeä ja lisätä alkoholismiin rehellistä puhetta. Kirjassa Isä pullossa: Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan Pohjola kertoo omista kokemuksistaan alkoholistin lapsena. Hän kertoo kokevansa lapsena häpeä ja syyllisyyttä isänsä juomisesta. 11-vuotias Pohjola ei kertonut kenellekään isän alkoholismista mutta päiväkirjaansa hän kirjoitti rehellisen mielipiteensä ”isä on juoppo”. Teoksessa puidaan alkoholismin tuomaa häpeän tunnetta myös asiantuntijoiden ja historian kautta. Suomessa hävetään alkoholismia hyvin paljon.

Isä pullossa: Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan sanotaan, että osan häpeäntunteesta alkoholismiin liittyen on myös tervettä. Tervettä koska alkoholisti tietää toimivansa sisimpänsä vastaisesti. Pohjala kirjoittaa ymmärtävänsä isänsä vasta kun hän kuunteli toipuvien alkoholistien kuvaavaa puhetta siitä, millainen pakonomainen juominen on. Se on, kun pakkoliikettä hermoradassa. Alkoholismi on sairaus, joka sairastuttaa myös alkoholistin läheisiä.

Kirjassa yhdistyy elämänkerta ja tietokirja. Kirja on helposti lähestyttävä, rehellinen ja lämmin kuvaus siitä mitä alkoholismi on ja mitä se aiheuttaa. Isä pullossa äänikirja ilmainen julkaistiin vuonna 2020. Isä pullossa äänikirja lukee Anna-Riikka Rajanen. Isä pullossa äänikirja on kestoltaan noin 9 tuntia.

Kirjailija: Johanna Pohjala

Johanna Pohjola syntyi vuonna 1977 Helsingissä.  Pohjola on koulutukseltaan toimittaja ja sekä sosiaali- että kulttuuriantropologi. Tällä hetkellä hän työskentelee Latinalaisessa Amerikassa Ylelle. Hän on aiemmin ollut toimittajana Turun Sanomassa, Taloussanomissa sekä Helsingin Sanomissa. Pohjola on aiemmin julkaissut tietokirjan Mate- Etelä-Amerikan voimajuoma, teos julkaistiin vuonna 2013. 

Isä pullossa Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan teos sai Lauri Jäntin tunnustuspalkinnon vuonna 2021. Palkinnon yhteydessä mainitaan kirjan olevan pysäyttävä kuvaus alkoholismista ja sen hoitomuodoista. Jokavuotisen tietokirjapalkinnon edellisenä vuonna julkaistuun merkittävän tietokirjan kirjoittajalle sekä tunnustuspalkintoja jakaa Lauri Jäntin Säätiö. Palkinto on 7500 euroa. Teos on myös ehdolla Suuren äänikirjanpalkinnon saajaksi Storytel Awardseissa, Tietokirjallisuus ja elämänkerrat kategoriassa.

Kuuntele Ilmaiseksi: