Ilomantsin ritaripartio Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Esa Sirén

Äänikirja

Johdanto

Tunnetun ja kiitetyn sotaromaanien kirjoittaja Esa Sirén kuvaa Ilomantsin ritaripartio kirjassaan jatkosodan Ilomantsin viimeisiä taisteluita kesällä 1944. Kyseessä oli Neuvostoliiton viimeinen suuri hyökkäys Suomea kohti. Kenraalimajuri Raappanan vastasi suomalaisista joukoista ja rintamalle lähetettiin useita kaukopartioita jonka tehtävänä oli tuhota ja tiedustella. Yksi näistä partioista oli nuoren mutta kokeneen luutnantti Kalle Nykäsen johtama.

Vastassa oli vaikea tehtävä, epäonninen ja tuskainen. Ilomantsin ritaripartio äänikirja perustuu tositapahtumiin ja kuvaa joukko erittäin rohkeita miehiä. Miehiä johon varaan uskottiin koko Suomen tulevaisuus ja joka taisteli Suomen puolesta vimmatusti ja loppuun asti. Ilomantsin ritaripartio äänikirja ilmainen on Jukka Pitkäsen äänittämä. Äänikirjan pituus on 8 tuntia ja 49 minuuttia.

Kirjasta: Ilomantsin ritaripartio

Ilomantsin ritaripartio äänikirjaa kertoo Ilomantsin taistelusta jatkosodassa. Taistelut käytiin 26 heinäkuuta- 13 elokuuta vuonna 1944.  Tällöin Neuvostoliiton puna-armeija tekivät jatkosodan viimeistä suurhyökkäystä kahden divisioonan voimin ja heidän tarkoituksena oli vallata tärkeän tienristeyksen Ilomantsissa jonka jälkeen he olisivat edetä Suomen VI armeijakunnan asti.

Ilomantsin ritaripartio äänikirja ilmainen vuodelta 2009 kuvaa miten suomalaiset joukot onnistuvat moittia nämä kaksi divisioonaa sekä torjua neuvostoprikaatit jota oli lähetetty auttamaan neuvostodivisioonat. Ne jotka divisioonista oli jäljellä, pakenivat lopulta kohti itää ja koko taistelu päättyivät voittoon suomalaisille. Matka voittoon ei ollut helppo ja sisälsi vaikeita vaiheita ja menetyksiä.

Ilomantsin ritaripartio äänikirja esittää kuuntelijoilleen luutnantin Kalle Nykäsen. Nykänen johtaa sitä partiota jota lähetetään Vegarusjärven pohjoispuolelle. Nykänen on nuori mutta jo kokenut ja menestynyt johtaja. Hän on itse asiassa alansa huippuluokkaa, peloton ja varma osaaja ja johtaja. Hän on ollut jo mukana yli sadassa partioreissussa. Hänen johtamansa partio koostuu samanlaisista miehistä, kun hän itse on.

Ilomantsin ritaripartio kirjassa partio joka koostuu urheita miehistä valtaa epäonnen tapahtumaketju ja kaiken lisäksi partio saa lopulta jopa vihollisen kannoilleen. Mutta partiolla on tehtävä hoitaaksensa, joten mitään ei tule estämään heitä suorittamasta heille annettua tehtävää.

Nykäsen johtama partio työskentelee öisin, hiljaa ja tehokkaasti. Partio tuhoaa kaiken minkä he voivat. He tuhoavat muun muassa kalustoa, ammuksia ja siltoja. Tämän lisäksi heidän toimesta kaatuu myös useampia kymmeniä, ellei satoja venäläisiä sotilaita.

Ilomantsin ritaripartio kirjan mukaan nämä tulokset luonnollisesti vaatii myös hirveän määrän uhrauksia. Sodassa kukaan ei ole voittaja loppujen lopuksi. Vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen Nykäsen johtama partio, joka tapahtumien ja taisteluiden kesken on ehtinyt jakautua, pääsee vaivalloisesti takaisin yhteen ja yhdessä he aloittavat sekä pitkän että vaikean matkan kotiin.

Tulokset vaativat myös uhrauksia. Lopulta, kahtia jakautuneen partion päästyä taas vaivoin yhteen, sissit aloittavat pitkän ja vaikean kotimatkan.

Kirjailijasta: Esa Sirén

Esa Sirén syntyi vuonna 1948 ja hän on kotoisin Kouvolasta. Sirén on sotakirjailija, entinen jääkiekkopelaaja sekä jääkiekkovalmentaja. Hän on toiminut valmentajana jääkiekossa muun muassa Italiassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Koulutukseltaan hän on liikunnanopettaja.

Sirén on kertonut, että hän kiinnostui sotakirjallisuudesta jo koulupoikana. Vuonna 2005 hänen esikoistekosensa Iskujoukkue julkaistiin. Sen jälkeen Sirén on julkaissut 20 sotakirjallisuuteen liittyvää teosta. Hänen menestyskirjojansa on myyty yli 200 000 kappaletta. Hän on yksi Suomen parhaimmista sotakirjailijoista.  Sirén on muun muassa kirjottanut sarjan legendaarisesta Lauri Törnistä. Kirjasarjaan kuuluu kirjat Törni kärkeen vuodelta 2015, Törni iskee vuodelta 2016, Törnin sissit vuodelta 2017 ja Törnin hurjat jääkärit vuodelta 2018.

Kuuntele Ilmaiseksi: