Hylätyt talot autiot pihat Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Laila Hirvisaari

Äänikirja

Johdanto

Laila Hirvisaaren kirja Hylätyt talot autiot pihat ovat toinen osa Hirvisaaren kirjoittama Kannas sarjaa. Kannas kirjasarjaa julkaistiin vuosina 1981–1984 ja koostuu neljästä kirjasta. Kirjassa eletään vuotta 1944 ja Karjalan kannaksen kylässä Suontaassa mihin evakossa olleet naiset ja lapset palaavat takaisin rakentamaan elämänsä uudestaan talvisodan jättämiin raunioihin.  Hylätyt talot autiot pihat äänikirja kertoo, että sota palaa, aikaisin aamuna, kun taivas repeää. Naiset ja lapset joutuvat taas evakkoon. Sodasta kärsineen Viipuriin ei ole menemistä tällä kertaa, vaan nyt on valittava toinen suunta.

Hylätyt talot autiot pihat äänikirja ilmainen on äänittänyt Liisa Pöntinen. Äänikirjan pituus on 11 tuntia ja 44 minuuttia kokonaisuudessaan.  

Kirjasta: Hylätyt talot autiot pihat

Laila Hirvisaaren Kannas-kirjasarjan kolmas osa nimeltään Hylätyt talot, autiot pihat äänikirjaa kuvaa dramaattisella tavalla alkukesää vuonna 1944 Kannaksella Suontaan kylässä, Viipurissa ja päähenkilöiden evakkomatkaa.

Hylätyt talot autiot pihat äänikirja ilmainen esittää naispäähenkilöt Martta tulevaa Heikkilää ja Helmi Elisa Karhua. Naiset ovat palanneet evakostaan takaisina Kannakselle Suontaan kylään. Siellä he ovat korjanneet paikat, ja he myös tekevät kaikki tarvittavat työt itse. Kirjan alussa jatkosodan asemasotavaihe on loppumassa, ja Neuvostoliiton viimeinen suurhyökkäys on alkamassa.

Martta Heikkilä on aiemmin jäänyt leskeksi mutta nyt hän on menossa naimisiin Aarne Heikkilän kanssa, joka on rintamalla. Martta on kansankouluopettaja. Hän saa lainata hääpukua Helmi Elisalta. Helmi Elisa on jäänyt leskeksi ja seitsemänvuotiaan Lauran yksinhuoltajaksi. Laura on ottanut isänsä kuoleman raskaasti.

Hylätyt talot autiot pihat kirjan alussa naiset kokevat kylässään hieman vastoinkäymisiä kuin kylässä on paljon karkureita ja kulkureita. Martta joutuu raiskausyrityksen kohteeksi mutta pelastuu kun Laura saapuu paikalle. Naiset joutuvat myös ampumaan yhden lehmän.

Aarne saapuu kylään ja hänen ja Martan on tarkoitus mennä naimisiin. Se ei onnistu koska pappia ei saada paikalle. Aarne ymmärtää, että Suomi on menettämässä Kannasta ja hän patistaa naisia Viipuriin. Naiset lähtevät mutta mukaan lähtenyt Hilkka alkaa synnyttämään ja hän sairastuu kuumeseen. Kaiken onneksi Aarnen ja Martan pika-avioliittoa saadaan kuitenkin solmittua, kertoo Hylätyt talot autiot pihat äänikirja. Lopulta muut naiset pääsevät lähtemään junalla Viipurista evakkoon. Helmi Elisa jää jälkeen mutta onneksi hänkin pääsee myöhemmin pois Viipurista.

Hirvisaari on onnistunut kuvaamaan erittäin hyvin tilannetta keväällä ja kesällä 1944 Suomessa, Kannaksella ja Viipurissa sekä naisten toista matkaa evakkoon. Hylätyt talot autiot pihat kirjasta on tehty vuonna 2000 elokuva. Elokuvan ohjasi Lauri Törhönen.

Kirjailijasta: Leila Hirvisaari

Leila Hirvisaari syntyi vuonna 1938 Viipurissa ja menehtyi vuonna 2021 Helsingissä. Hirvisaari oli tunnettu suomalainen kirjailija. Uransa aikana Hirvisaari kirjoitti useampi romaanisarja kuten Sonja, Laatokka ja Kannas, näytelmiä ja tv-sarjoja. Hänen kirjoissaan liikuttiin useasti Karjalassa, Venäjällä, Roomassa ja jopa Intiassa. Hirvisaari on yksi tärkeimmistä historiallisista tapahtuneista kirjoittanut nainen.

Hirvisaaren esikoisteos Lehmusten kaupunki ilmestyi vuonna 1972 ja hänen viimeiseksi kirjaksensa jäi Kotimaa teos vuodelta 2004. Hirvisaari kirjoitti yli 40 romaania ja hänen kirjojansa on myyty yli 4 miljoonaa. Vaikka Hirvisaari oli hyvin suosittu hän hyvin harvoin, näkyi lehtien palstoilla. Yksityiselämästään hän ei juurikaan puhunut koskaan. Hirvisaari palkittiin useasti hänen työstään kirjailijana.

Kuuntele Ilmaiseksi: