Huvituksen kartanon tytöt Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Jaana Skyttä

Äänikirja

Johdanto

Huvituksen kartanon tytöt ovat freelancer toimittajan Jaana Skyttän kirjoittama tositarina vaietusta ja kipeästä aiheesta; tyttökodin Huvituksen tyttöjen kohtalo. Huvituksen kartanon tytöt äänikirja kertoo pahanmaineisesta tyttökodista Huvituksesta. Koti oli tarkoitettu nuorille naisille jotka oli siveellisesti hairahtuneita. Kirjassa Skyttä on haastatellut tyttökodin entisiä tyttöasukkaita sekä työntekijää. Suljettu tyttökoti toimi työleirin tavoin ja kodin johtaja oli ankara ja pelätty.

Kaikki tarinan tytöt tulivat rikkinäisitä kodeista missä muun muassa mielenterveysongelmat ja alkoholisimi olivat arkipäivää. Yksi kodin tyttöasukkaista oli kirjailijan oma sisko, hän asui laitoksella 70-luvulla. Huvituksen tyttökoti lakkautettiin vuonna 1979. Huvituksen kartanon tytöt äänikirja ilmainen lukee Krista Putkonen-Örn. Äänikirjan pituus on 8 tuntia ja 19 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Huvituksen kartanon tytöt

Huvituksen kartanon tytöt äänikirja kuvailee Huvituksen tyttökodin arkea ja toimintaa sen asukkaiden muistikuvien ja tarinoiden pohjalta. Kirjassa kerrotaan että Huvituksen kartano sijaitsee Pöytyällä, vielä tarkemmin Yläneellä. Kartano toimi tyttökotina vuosina 1943–1978. Vuosina 1979–1994 kartano jatkoi koulukotina, jolloin siellä asui myös poikia. Kaikki tällainen toiminta loppui vuonna 2013 ja vuonna 2022 keväällä kartano myytiin yksityishenkilölle.

Huvituksen kartanon tytöt äänikirja ilmainen kuvailee kuinka laitoksen johtaja Martti Kuusikoski johti tyttökotia vahvalla ja ankaralla kädellä. Kuusikoski oli pelätty tyranni ja tytöt pistettiin usein kartanon vankilatyrmiin eristykseen jos he käyttäytyivät huonosti.

Kirjassa kerrotaan seitsemän tytön tarinan ajastaan tyttökodissa sekä myös ajasta ennen ja jälkeen. Tyttöjä yhdistää vaikeat kotiolot. Jossakin tapauksissa vanhemmat ovat kuolleet mutta suurimman osan tapauksissa vanhemmat eivät ole omien ongelmiensa takia pystyneet huolehtimaan lapsistaan. Taustalla on sekä mielisairauksia, köyhyyttä ja alkoholismi.

Huvituksen kartanon tytöt äänikirja on kirjoittanut Jaana Skyttä. Hänen isosiskona Outi asui 70-luvulla Huvituksen tyttökodissa. Skyttän perheessä oli kolme tytärtä. Kun Outi oli 12 vuotta perheen isä sai sydänkohtauksen ja kuoli muutaman viikon sairaalaolon jälkeen. Perheen äiti löysi lohdutusta viinistä ja hänestä tuli poikkeuksellisen nopeasti alkoholiriippuvaiseksi.

Jaana muutti asumaan isovanhempiensa luo mutta perheen vanhemmat tytöt Soili ja Outi eli erilaisissa lastenkodeissa, alkuun yhdessä mutta lopulta tytöt sijoitettiin eri laitoksiin ja Outi joutui tuolloin Huvituksen tyttökotiin. Siellä hän pakeni todellisuutta fantasiamaailmaan.

Huvituksen kartanon tytöt sisältää monia koskettavia tarinoita nuorten tyttöjen kohtaloista tyttökodissa. Vaikka kirja on rankka on se mielenkiintoista ja ajatuksia herättävä teos joka kuvailee todellista arkea missä nämä nuoret naiset varttuivat aikuisiksi. Kokemus on ollut heille traumaattista ja aikuisena tasapainoisen elämän on ollut heille vaativaa.

Kirjailijasta: Jaana Skyttä

Janna Skyttä syntyi vuonna 1961 Oulussa. Hän on pitkään toiminut freelancer toimittajana. Jaana Skyttä eli suurimman osan lapsuudestaan isovanhempiensa hoivassa. Huvituksen kartanon tytöt on Skyttän esikoiskirjansa. Se sai alkuunsa hänen siskona Outin aloitteesta samassa yhteydessä kun Suomen valtio vuonna 2016 päätti pyytää anteeksi sitä kohtelua mitä lastensuojelun sijaishuollossa olleiden lasten ovat kärsineet.

Outi aloitti Facebookissa ryhmän naisille jotka olivat nuorena olleet Huvituksen tyttökodissa. Heidän tarinoiden pohjalta ja näkökulmistaan Jaana Skyttä kirjoitti teoksensa. Kirja julkaistiin vuonna 2022.

Kuuntele Ilmaiseksi: