Hobitti Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: J. R. R. Tolkien

Äänikirja

Johdanto

  1. R. R. Tolkien oli englannin kielen professorina Oxfordin yliopistolla sekä englantilainen kirjailija. Häntä pidetään fantasiakirjallisuuden isänä. Tolkien saavutti suurta suosiota fantasiaromaaneillaan Hobitti eli sinne ja takaisin, trilogialla Taru sormusten herrasta sekä Silmarillion. Tolkien istui ja korjasi oppilaistensa kirjoittamia tekstejä, kun hänelle tuli mieleen lause ”kolossa maan sisällä asui hobitti” ja näin alkaakin teos Hobitti eli sinne ja takaisin. Tarina kertoo hobitista nimeltään Bilbo Reppuli ja tarinassa Bilbo seikkailee yhdessä velho Gandalfin ja 13 kääpiön kanssa.

Alkuperäinen teos julkaistiin vuonna 1937. Hobitti äänikirja julkaistiin vuonna 2012 Suomessa. Hobitti äänikirja ilmainen lukee Lauri Komulainen. Hobitti äänikirja on noin 11 tuntia pitkä.

Kirjasta: Hobitti

Hobitti eli sinne ja takaisin julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran jo vuonna 1973, silloin teos kantoi nimeä Lohikäärmevuori eli erään hoppelin matka sinne ja takaisin. Toinen suomennos Hobitti eli sinne ja takaisin julkaistiin vuonna 1985. Kirjan on suomentanut kokeneet Kersti Juva ja Panu Pekkanen. Hobitti äänikirja julkaistiin vuonna 2012.

Kirjan alussa velho nimeltään Gandalf ja kolmetoista kääpiötä vieraille Hobitti Belpo Reppulisen luona. Kääpiöiden johtaja Thorin kertoo tarinan kultaisesta lohikäärmeestä Smaugista, joka asuu Yksinäisessä vuoressa. Aikoja sitten lohikäärme ajoi Thorin isosiän johtama kääpiöjoukko pois Yksinäisestä vuoresta ja varasti heidän omaisuutensa. Gandalfilla on salainen kartta Yksinäisestä vuoresta, jonka seuraamalla voi päästä ulos salaisesta uloskäynnistä. Seurue päättää ottaa kääpiöiden omaisuutensa takaisin ja näin alkaa eeppinen fantasiasaaga, joka edelleen puhuttele sekä lapsia että aikuisia.

Matkallaan Yksinäiselle vuorelle sattuu ja tapahtuu. Ensin seuruetta vangitsee peikot mutta Gandalf onnistuu juonittelemaan seurueen vapaaksi. Peikkojen luolasta löytyy iäkkäitä miekkoja sekä kartta. Kuukirjamilla kirjoitettu teksti peikkojen omistamassa kartassaan paljastaa salaisen sisäänkäynnin Yksinäiselle vuorille.

Matka jatkuu ja seurue joutuu taas vangitsemaksi, tällä kertaa örkit saavat heidät kiinni Sumuvuorella. Balpo onnistuu pakenemaan löydettyään pimeässä sormuksen, joka tekee hänet näkymättömäksi. Bilpo onnistuu löytämään muut mutta ei kerro heille sormuksestaan. Monen jännittävän tapauksen ja tapahtuman kautta seurue päättyy viimein Yksinäiselle vuorelle ja armoton lopputaistelu voi alkaa.

Hobitti teosta ei sanota fantasiakirjallisuuden klassikoksi syyttä. Hobitti äänikirja ilmainen on tarunomainen seikkailu vangitseman monimuotoisessa maailmassa. Hobitti äänikirja ilmainen lukee Lauri Komulainen. Hobitti äänikirja on noin 11 tuntia pitkä. Ohjaaja ja elokuva käsikirjoitta Peter Jacksonin teki mainion versionsa kolmeosaisena elokuvasarjansa kirjasta Hobitti. Elokuvat julkistettiin vuonna 2012,2013 ja 2014.

Kirjailijasta: J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien eli synnynnimeltään John Ronald Reuel Tolkien syntyi alkuvuodesta 1892 Englannissa. Tolkien kuoli vuonna 1973. Tolkien oli englannin kielen professorina Oxfordin yliopistolla ja kirjailija. Tolkien pidetään yhä fantasiakirjallisuuden isänä. Hänen tunnetuimpiin fantasiaromaaneihinsa lasketan Hobitti, Silmarillon sekä Taru sormusten herrasta. Tolkien oli ehdolla maineikkaaseen Nobelin kirjoituspalkinnon saajaksi vuonna 1961 mutta ei saavuttanut palkintolautakunnan vaatima korkeatasoista kirjallisuutta.

Tolkien kehitti fantasiaromaneihinsa oman maailman, jonka hän kutsui Keski-maaksi. Kirjoissaan Tolkien esittää maailman hyvin yksityiskohtaisesti. Keski-Maan kansoilla on omat kielensä, kulttuurinsa, historiansa sekö maatieteensä. Tolkien etsi inspiraatiota omaan mielikuvitustuotokseen lukemalla mytologiasta ja eri maiden kansalliseepoksia. Jopa Kalevala on antanut Tolkienille inspiraatiota Keski-Maan luomiseen.

Kuuntele Ilmaiseksi: