Hitlerin hevoset Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Arthur Brand

Äänikirja

Johdanto

Taidehistorioitsija ja yksityisetsivä Arthur Brand kirjoittaa Hitlerin hevoset teoksessaan jännittävästä tositarinasta kadonneista hevospatsaista joka Hitler teetti vuonna 1938. Patsaat veistivät Hitlerin suosikki Josef Thorak. Hitlerin hevoset äänikirja kertoo, että patsaat luultiin tuhoutuneen, kun liittoutuneet valtasivat Berliinin. Vuonna 2014 Brand kuuli huhun, että patsaat olisivat ehditty kätkemään ja että nyt niille etsittiin hiljaisuudessa varakasta ostajaa. 

Brand kiinnostui aisasta ja hän lähti penkomaan arkistoja, varjostamaan uusnatsiliikkeen johtajahahmoa ja joutui jopa lähettämään koodattuja viestejä. Lopuksi Brand teki Saksan poliisin kanssa yhteistyötä, jotta onnistuttiin virittämään ansan, jotta hevosia saataisiin takaisin. Tästä syntyi tositapahtumien jännityksellinen Hitlerin hevoset. Hitlerin hevoset äänikirja ilmainen on äänittänyt Jukka Pitkänen. Äänikirjan pituus on 7 tuntia ja 53 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Raimo Salminen.

Kirjasta: Hitlerin hevoset

Hitlerin hevoset äänikirja kertoo kahdesta pronssiveistoksesta nimeltään Kävelevät hevoset. Kuvanveistäjä Josef Thorak teki työn Hitlerin tilauksena vuonna 1938. Thorak oli yksi Hitlerin suosikkitaitelijoista ja Hitler tilasi häneltä useista arvokkaita ja maineikkaita töitä vuosien varrella. Kävelevät hevoset patsas oli alkuun sijoitettu Hitlerin valtakunnankanslian takapihalle Berliinissä.  Alkuun luultiin, että veistokset olisi tuhoutuneet Berliiniä valloitettiin toisen maailmansodan aikana mutta sitten rupesi tihkumaan huhuja, että patsaat olisikin onnistettu evakuoimaan ja että he nyt olisivat myynnissä mustalla markkinalla.

Tieto saavuutta vuonna 2014 myös ”Taidemaailman Indiana Jonesia” eli kirjan kirjoittajaa taidehistorioitsijaa ja etsivää Arthur Brandia. Hitlerin hevoset äänikirja kertoo, että Brandille näytetään kuva veistoksesta. Kuvan näyttää hänelle entinen taiderikollinen Michel von Rijn. Alkuun Brand on varma, että veistokset ovat kopio.

Hän kiinnostuu asiasta ja alkaa tutkimaan asiaa. Kun hän katsoo vanhaa kuvamateriaalia sodasta hän tajuaa, että veistokset tosiaan oli evakuoitu ennen Berliinin valloitusta. Tästä alkaa tosielämän trilleri. Brand kehittää fiktiivisen ostajan, miljonäärin Texasista joka kirjan mukaan perustuu löysästi J.R. Ewing hahmoon tunnetusta Dallas tv-sarjasta.

Brand joutuu tutkimuksen aikana yhteyteen muun muassa iänvanhaan salaiseen seurueeseen, entiseen Stasin vakoilijaan jolla on yhteyksiä Helmut Kohliin ja taidevälittäjään joka opettaa hänelle kaiken minkä hän tietää natsiajan taiteesta ja sen myynnistä. Brand jopa kuulostelee Gudrun Burwitziä, SS:n johtajan Heinrich Himmlerin tytär joka on auttanut natsi sotarikollisia koko elämänsä. Jopa iäkkäämpänä vanha rouva herättää pelkoa.  

Lopulta Brand onnistuu yhdessä saksalaisen poliisin kanssa virittämään ansan ja veistos löydetään. Hitlerin hevoset äänikirja ilmainen kertoo, että löydettyjen Thorakin veistosten arvioitu arvo olisi miljoonia euroja. Itse asiassa pelkästään patsaisiin käytetty pronssin arvo on noin 100 000 euroa.

Kirjailijasta: Arthur Brand

Arthur Brand on tullut tunnetuksi hollantilaisena taiderikostutkijana. Hän on palauttanut yli 200 taideteosta. Hänen elämäntyönsä on ollut hänen työnsä taidehistorioitsijana ja taidekonsulttina. Hänen rakkautensa ja kiinnostuksensa taiteeseen on saanut hänet tutkimaan ja palauttamaan historian aikana kadonneita taide esineitä ympäri maailmaa. Brandin kiinnostuksensa juuri varastettuun taiteeseen alkoi, kun hän aikoinaan oli vaihto-oppilaana Etelä-Espanjassa.

Hän tapasi tuolloin ryhmän romanilaisia jonka kanssa hän lähti aarrejahtiin jonka tuloksena oli kolme Roomalaista hopeakolikkoa. Tämä inspiroi häntä etsimään muita kadonneita esineitä ja hän alkoi tutkia sanomalehtiä, jotta oppisi enemmän varastetusta taiteesta. Brand on muun muassa löytänyt mosaiikki teoksen 1600-luvulta ja yhden Salvador Dalin maalauksista. Brand on kirjoittanut työstään kirjan Hitlerin hevoset.

Kuuntele Ilmaiseksi: