Hävitys Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Iida Rauma

Äänikirja

Johdanto

Iida Rauman uusin romaani Hävitys on ihon alle menevä kertomus rikkinäisestä ihmisestä, kaupungista jota on rikottu monesti ja planeetasta joka menee rikki enemmän ja enemmän joka päivä. Hävitys äänikirja kertoo A nimisestä naisesta joka öisin juoksee Turun kaupungin halki ja eräänä yönä hän näkee hahmon menneisyydestään ja tajua silloin, ettei mikään ole vielä ohi. Näin A alkaa käymään lävitse niin omaa kuin Turun kaupunginkin historia.

Miten rikkinäisestä lapsesta voi saada kokonaista aikuista, kuinka koulumaailman väkivallasta ja aikuisten vihasta voi irtautua? Hävitys romaanissa kerrotaan kipeätä totuutta ja kuvataan raakaa koulukiusaamista ja sen elämänpituinen vaikutus. Hävitys äänikirja ilmainen on Karoliina Niskasen äänittämä. Äänikirjan pituus on 13 tuntia ja 9 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Hävitys

Hävitys on Iida Rauman kolmas romaani. Kirjailijan tapojen mukaisesti myös Hävitys on kirja painavilla teemoilla. Kysymykseksi jää onko kyseessä historiallinen romaani, nykypäivää kuvaava romaani vai autofiktio elämänkerta. Ehkä totuus on lähinnä sekoitus näistä kolmesta. Hävitys äänikirja sisältää kirjailijan lapsuudesta päiväkirjasivuja ja kuvia.

Hävitys äänikirja ilmainen esittää kirjan päähenkilö A:n. A on historianopettaja ja hän tekee sijaisuuksia eri turkulaiskouluissa. Hän kärsii pahoista univaikeuksista ja viettää öisin usein aikaa juoksemalla Turun kaupungin halki. Kirjan tapahtumat saavat alkuunsa, kun A eräänä yönä näkee Iran. Ira ja A kävivät peruskoulussa samaa luokaa. Heitä yhdistää myös ulkopuolisuus ja koulukiusaamisen kohteeksi joutuminen.

A ymmärtää, kun hän näkee Iran, ettei hänen kouluaikaiset kokemukset ole ohi, päinvastoin sen seuraukset jatkuvat yhä ja vaikuttavat hänen elämäänsä päivittäin. Näin A alkaa muistamaan tapahtumia jota ei enää haluasi muistaa. Kuuntelijan eteen maalataan hirveä kuva ulkopuolisuudesta 1990-luvun luokkahuoneista, aikuisista jotka vihaavat lapsia ja lapsista jotka ovat julmia ymmärtämättä sen vaikutukset.

Hävitys äänikirja kuvaa A:n ja Iran kokemukset, erilaiset mutta samankaltaiset, musaluokasta ala-asteella ja yläkoulun aikana. Kirjan kuvaukset ovat sydäntä särkyviä. A on jo pienenä erityinen lapsi, ainakin jos taitoja katsoo. Tätä hänen ala-asteen opettaja Ansku karsastaa ja hän aloittaa A:n kiusaamista luokassa ja kohta luokan lapset jatkavat siitä. Ylä-koulussa A:n kiusaaminen jatkuu vielä pahempana ja raaempana.

A:n luokkalainen Ira on erilainen, hylkiö ja syrjään sysityksi mutta syyt hänen kohdallaan on muiden laisia kuin A:lla. Molemmat kokevat kuitenkin sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa koulussa. Siinä paikassa missä pitäisi olla kaikkien lasten turvallista olla.

Kouluväkivaltaa ja Turun historiaa yhdistetään tässä kirjassa taitavasti, myös planeettamme tuho saa kirjassa tilaa. Ihon alle menevä romaani elinikäisitä haavoista ja kivusta.

Kirjailijasta: Iida Rauma

Iida Rauma syntyi vuonna 1984 Littoisessa.  Rauma on palkittu kirjailija. Vuonna 2011 hänen esikoiskirjansa Katoamisten kirja oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.  Kirja käsittelee muun muassa katoamisia ja rakenteellista väkivaltaa. Rauman toinen kirja Seksistä ja matematiikasta vuodelta 2015 oli puolestaan ehdolla kolmen suuren kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Kirjalle on puolestaan myönnetty Tulenkantaja-palkinnon ja Kalevi Jäntin palkinnon. Seksistä ja matematiikasta käsittelee muun muassa järjen ongelmia sekä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta.

Rauma on valmistunut Turun yliopistolta valtiotieteiden maisteriksi. Poliittisen historian, valtio-oppien, sukupuolitutkimusten ja luovan kirjoittamisen lisäksi Rauma on opiskellut elokuvaamista. Rauman kolmas romaani Hävitys vuodelta 2022 tarkastelee muun muassa Turun historiaa ja väkivaltaa. 

Kuuntele Ilmaiseksi: