Härkävuosi Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Marika Lehto

Äänikirja

Johdanto

Härkävuosi: Jari Bull Mentulan tarina on Marika Lehdon ja Mentulan yhteistyössä syntynyt kirja vuodelta 2021. Härkävuosi äänikirja on Aku Laitisen äänittämä. Mentula on kehonrakentaja ja valmentaja joka on myös tuttu televisiosta. Mentulan tinkimätön toimintatapa on tullut suurelle yleisölle tutuksi muun muassa Jutta ja 10 suurta unelmaa sekä Bull vs. Vertti tv-ohjelmista. Hänellä on myös oma valmennus ohjelma nimeltään Bull’s all out.

Härkävuosi äänikirja kertoo Mentulan sairastumisestaan, hetkestä joka muutti hänen elämäänsä. Menestykäs yrittäjä joutuu miettimään elämänsä uudestaan ja kirjassaan hän pohtii suhdettaan kohoonsa, itseensä, rahaan, maineeseen, ajankäyttöönsä mutta ehkä eniten isyytensä. Härkävuosi: Jari Bull Mentulan tarina äänikirja on pituudeltaan 5 tuntia ja 27 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Härkävuosi

Härkävuosi on kuin jännäri, ainakin alkuun. Kirja alkaa sillä, että Mentulaa viedään ambulanssilla sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden takia. Siitä kirja palaa Mentulan juurille, Valkeakoskelle sekä siihen aikaan, kun nuori Mentula innostui bodauksesta Toijalassa olevassa monitoimihallin salilla.

Kirjan tarina on rehellinen ja uskottava. Härkävuosi äänikirja ilmainen kertoo, miten Mentula aloitti dopingin 1990-luvulla. Tietoa hän hankki kuntosali kavereiltaan ja kirjastosta. Hän kertoo kirjassaan, että hän oli tietoinen dopingin haittavaikutuksista ja riskeistä. Mentula sanoi haluavansa joskus lapsia ja se oli se haittavaikutus joka eniten askarrutti hänen mieltään. Mutta 19-vuotiaana hänen koko elämänsä pyöri ainoastaan yhden intohimon ympärillä, kehonrakennuksen. Se meni kaiken muun edellä.

Härkävuosi äänikirja kertoo rehellisen kuvauksen siitä, kuinka Mentula käytti kiellettyjä aineita yli kaksikymmentä vuotta. Tänä aikana Mentulasta tuli kehonrakennuksen ammattilaiseksi sekä kehitti intohimonsa ympärille menestykkään yrityksen ja liiketoiminnan.

Vuonna 2019 Mentulan elämänsä pysähtyi. Härkävuosi äänikirja ilmainen kertoo kardiologin antamastaan ennusteesta. Mentulalla olisi elinaikaa yksi-kolme vuotta. Selvää syytä Mentulan vakavaan sydämen vajaatoimintaan ei kirjan mukaan ole. Mentula itse veikkaa kirjassaan sairautensa voivan liittyä kiellettyihin aineisiin tai hänen aiemmin sairastamaansa sydänlihastulehdukseen. Silti Mentula vakuuttaa, ettei hän kadu mitään aiemmin tehtyjä valintojaan.

Sairastuttuaan Mentula joutui pohtimaan mitkä asiat hänen elämässään ovat tärkeitä, ja mitkä vähemmän tärkeitä. Mentula vakuuttaa toistuvasti Härkävuosi äänikirja ilmainen teoksessa, kuinka hän rakastaa perheensä ja kuinka he ovat hänen elämässään tärkeintä mutta silti hän tekee töitä jatkuvalla syötöllä. Edelleen kehorakennus on selkeä intohimo.

Mentula tiedostaa kyllä tämän itsekin. Kunnianhimo ja pärjääminen omallaan on iskutettu hänen päänsähän, ja lujaa. Sairaus ehkä hidastaa hieman, mutta ei saa miestä pysähtymään. Kirja antaa toivoa, että elämä voittaa.

Kirjailijasta: Marika Lehto

Marika Lehto syntyi Suomessa, Mikkelissä. Koulutukseltaan hän on yhteiskuntatieteiden maisteri. Nuoruutensa Lehto vietti ulkomailla, matkustaen ja työskennellen muun muassa Yhdysvalloissa. Hänen omien sanojensa mukaan matkustaminen avarsi hänen maailmansa ja lisäsi halun kertoa ihmisten tarinoita. Lehto on tehnyt pitkään toimittajan työtä muun muassa uutistoimituksen toimittajana ja esimiestehtävissä. Lehto toimii yrittäjänä omassa Sanomalehto nimisessä yrityksessään vuodesta 2018 lähtien.  Oman yrityksen nimissä hän kirjoittaa kirjoja sekä toimittaa tekstejä erilaisiin aikakausilehtiin. Lehto toimittaa myös muun muassa sisällöntuotantotöitä, kirjoitustöitä ja esiintymistöitä yrityksille.

Lehdon esikoiskirja Häkissä, kertoen Hannes Hyvösen elämästä julkaistiin vuonna 2020. Samana vuonna julkaistiin myös kirja Härkävuosi: Jari Bull Mentulan tarinan. Hänen kolmas kirjansa on tuloillaan.

Kuuntele Ilmaiseksi: