Häräntappoase Äänikirja

3.5/5

Kirjoittaja: Anna-Leena Härkönen

Äänikirja

Johdanto

Häräntappoase on kirjailijan Anna-Leena Härkösen esikoiskirja vuodesta 1984. Kirja saavutti suurta suosiota ja Häräntappoase palkittiin parhaana esikoisteoksena J.H. Erkon palkinnolla julkaisuvuotena. Häräntappoase on nuorille suunnattu kertomus 16-vuotiaasta vaasalaisesta Allusta joka vastain tahtoaan joutuu kesäksi maalaistöihin sukulaistensa luo. Maatilalla asuvat sukulaiset ovat kovin erilaisia kuin Allu ja työt tilalla ei innostuta. Mutta sitten tapahtuu jotain joka muuttaa koko kesän. Allu tapaa Kertun ja siitä kahden nuoren tytön kiihkeä, vaikea ja kaunis rakkaustarina saa alkunsa.

Häräntappoase äänikirja on Paavo Kääriäisen lukema ja se on noin kahdeksan ja puoli tuntia pitkä. Häräntappoase äänikirja ilmainen on osana Otavan äänikirja sarjaa. Muita kirjoja sarjassa on muun muassa Näpit irti ja Hanna.

Kirjasta: Häräntappoase

Allu iloitsee kovasti peruskoulunloppua ja tulevaa kesää. Suunnittelussa on reissu Tukholmaan ystävän kanssa. Kesän alkaessa Allun äiti kuitenkin kertoo luvanneensa, että Allu voi lähteä auttamaan työvoimapulasta kärsiviä sukulaisia heidän maatilallansa Torvenkylässä.

Allu matkaa pitkin hampain Torvenkylään työleirille Takkisten perheen maatilalle. Maatilalla Allu tutustuu taloon isäntään Svanteen, emäntään Lahjaan ja heidän erikoiseen poikaansa Taunoon. Maatilalla asustaa myös toinen kesätyöapulainen, Pasi joka on Allulle pikkuserkku.  Svante on kärsinyt sydänvaivoista ja sen takia perhe kaipaavatkin apua heinätöihin. Talon emäntä Lahja pelkää säteilyä ja muuttaa itsensä ja Svanten pois heidän makuuhuoneestaan tämän takia.

Maalla ei ole kovin mukavaa Allun mielestä. Tehdessään töitä hiki virtaa ja maatilan hajut ei miellytä Allua ollenkaan. Allu tutustuu kylän nuoriin. Nuoret juopottelevat, kiroilevat ja tappelevat keskenään eikä Allua kiinnostu kylän pojista ollenkaan. Häräntappoase äänikirja on siinä mielessä aika ronski nuortenkirjakasi, Härkönen ei juurikaan kaunistele asioita. Päinvastoin Häräntappoase on osiltaan synkkä ja raaka kuvaus nuoruuden kivuista ja haasteista.

Kaikki muuttuu, kun Allu tapaa Kertun. Kerttu haluaa olla viimeinen viihdyttäjä ja saapuu Allun elämään sateesta märkänä ja avojaloin. Allu ja Kerttu, tai no ainakin Allu, rakastuu Kerttuun ja nuorten välille syntyy kiihkeä rakkaussuhde. Kesä Takkisten perheen luona ei vaikuttakaan enää niin synkältä.

Häräntappoase äänikirja ilmainen on kertomus nuoruudesta, kasvukivuista ja oman tien ja itseänsä löytämisestä. Kirjassa käsitellään nuorten kokemaa epävarmuutta, ailahtelevaisuutta, himoa ja säikähdyksiä ja sitä tunnetta, kun rakkaus alkaa, ja loppuu.

Anna-Leena Härkönen kirjoitti Häräntappoaseen ollessaan lukiossa, joten teos on myös realistinen kuvaus millaista, oli olla nuori 80-luvun Suomessa. Häräntappoase äänikirja on muodostunut Suomessa jo klassikoksi. Siitä on tehty kaksi televisio sarjaa sekä teatterisovitusta.

Kirjailijasta: Anna-Leena Härkönen

Anna-Leena Härkönen syntyi vuonna 1965 Limingalla. Härkönen on palkittu kirjailija, käsikirjoittaja ja näyttelijä. Voi hyvinkin sanoa, että Härkönen on kirjoittanut läpi elämän. Hänen 12-vuotiaana kirjoitettu teksti Anna-Leenan jouluaatto on jopa julkaistu. Häräntappoase oli Härkösen esikoisteos mutta myös hänen läpimurtoteoksensa. Härkönen on palkittu kirjailijan työstä muun muassa Kiitos kirjasta mitalilla vuonna 1985 sekä Suomi-palkinnolla vuonna 2017.

Härkönen on uransa aikana julkaissut kymmeniä romaaneja, novelleja ja kolumneja. Muun muassa Akvaariorakkaus vuodeta 1990 ja Loppuunkäsitelty vuodesta 2005 on ollut hänen suosittuja teoksiansa. Anna-Leena Härkönen on teatteritieteen maisteri. Hän on näytellyt lähinnä sivuosia. Härkönen on kirjoittanut monia elokuva ja televisiosarjojen käsikirjoituksia sekä sanoittanut lauluja.

Kuuntele Ilmaiseksi: