Häivähdys purppuraa Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Alice Walker

Äänikirja

Johdanto

Häivähdys purppuraa kirja on tunnettu teos jonka on kirjoittanut Pulitzer palkittu kirjailija Alice Walker. Kirja kertoo afroamerikkalaisesta Celiesta. Hän varttuu rasistisen Georgian maaseudulla maailmansotien välisenä aikana. Celie on sekä yhteiskunnan hyljeksimä että perheenjäsenisen hyväksikäyttämä. Celie yrittää suojata siskonsa Nettie hänen kokemastaan kohtalosta ja onnistuukin siinä, kun Nettie lähtee lähetyssaarnaajaksi Afrikkaan asti. Yksinolonsa aikana Celie rupeaa kirjoittamaan kirjeitä Jumalalle. Kirjeissä välttyy Celien raskas elämä mutta myös iloa siitä, kun hän löytää itseänsä yhä enemmän ja voimaantuu siitä. 

Häivähdys purppuraa äänikirja ilmainen on äänittänyt Karoliina Niskanen. Suomennoksen on tehnyt Kersti Juva. Häivähdys purppuraa äänikirja on pituudeltaan 7 tuntia ja 55 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Häivähdys purppuraa

Häivähdys purppuraa äänikirja seuraa nuoren afroamerikkalaisen Celien kasvutarinaa kirjeiden muodossa. Kirjan tapahtumat alkavat, kun Celie, vaan 14 vuotta vanhana aloittaa kirjoittamaan kirjeitä Jumalalle sen jälkeen, kun hänen oma isänsä raiskaa hänet. Celie myös naitetaan väkisin vanhalle miehelle ja hänen raakaa hyväksikäyttöänsä jatkuu pitkää. 

Häivähdys purppuraa äänikirja ilmainen alkaa rajusti mutta silti kirja ei ole läpeensä pelkästään kärsimystä. Mustan naisen asema 1900-luvun alkupuolella on luonnollisesti vaikea mutta tässä teoksessa rasistiset valkoihoiset eivät ole kirjassa pahimmat viholliset. Tässä teoksessa mustan naisen pahin vihollinen on oma mies tai mies jonka katon alla nainen sattuu asumaan.

Kirjassa miehet pahoinpitelevät, alistavat ja käyttävät seksuaalisesti hyväkseen ihan oman mielensä mukaan. Tästä saa enemmänkin viitteitä, kun kirjassa esitellään Celien siskon lähettämiä kirjeitään Afrikasta. Celien sisko Nettie on päättynyt sattumalta Afrikkaan ja hänen kuvauksiansa siellä tapahtuneista ovat karua luettavaa.

Häivähdys purppuraa äänikirja on kiehtova kuunneltavaa. Tarinan aikana Celien kasvaa alistuvasta ja tietämättömästä nuoresta tytöstä vahvaksi, itseään arvostavaksi, viisaaksi ja ennen kaikkea itsenäisemmäksi aikuiseksi naiseksi. Tämä tapahtuu hyvin paljolti muiden naisten tukemana. Kirjassa esiintyy paljon naisten välistä ystävyyttä ja solidaarisuutta.

Aikojen muuttuessa myös miehet muuttuvat. Vaikka tarinassa kuvataan paljon rajua ja kovaa elämää on siinä onneksi myös kuvattu paljon lämpöä kauneutta ja elämän hyviäkin puolia.

 Kirjan tarinan on sinensä pelkästään sisällöstäkin uskottava mutta vielä uskottavampi siitä tulee, kun seuraa Celien kirjoittamien kirjeiden kautta, kuinka hänen kieliasunsa muuttuu vuosien varrella. Alkuun kirjeet Jumalalle ovat lapsellisia ja kömpelöitä mutta muuttuvat sekä oikeakielisiksi että paremmaksi. Tämä klassikko tulisi jokainen lukea, yleissivistyksen nimessä ainakin. Vaikka kirja on jo yli 40 vuotta vanha jotkut tarinat ovat silti aina ajankohtaisia, Häivähdys purppuraa on juuri sellainen.

Kirjailijasta: Alice Walker

Alice Walker syntyi vuonna 1944 Georgiassa, Yhdysvalloissa. Walker on tunnettu ja palkittu afroamerikkalainen kirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa on Häivähdys purppuraa vuodelta 1982. Kirjassa pureudutaan yhdysvaltalaiseen rotuerotteluun. Walker palkittiin kirjastaan Pulitzer palkinnolla. Hän on ensimmäinen afroamerikkalainen nainen joka on vastaanottanut kyseisen palkinnon. Kirjasta on tehty Steven Spielbergin ohjaaman elokuvan sekä Broadway musikaalin. Kirja on myyty maailmanlaajuisesti yli 5 miljoonaa kappaletta.

Walkerin teoksista on suomennettu myös kirja Meridian vuodelta 1976. Hänen kirjoitustyöhönsä on selkeästi vaikuttanut suuresti hänen poliittinen aktivisminsa 1960-luvulla, kun hän toimi rauhanaktivismina sekä hengellisyys että naisasialiike. Walkerin esikoisteos oli runokokoelma joka julkaistiin vuonna 1968, hänen opiskeluaikanansa. Teoksen nimi on Once.

Kuuntele Ilmaiseksi: