Exit Äänikirja

3.6/5

Kirjoittaja: Belinda Bauer

Äänikirja

Johdanto

Exit: Lähdön aika on palkitun kirjailijan Belinda Bauersin kirjoittama psykologinen trilleri. Kirja on sekä omalla tavallaan synkänhauska että terävä kertomus itsemurhista, avustetuista sellaisista. Exit äänikirja on nauhoittanut Anni Kajos. Kirja julkaistiin Suomessa vuonna 2021 ja suomennoksen on tehnyt Annukka Kohlemainen. Exit äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman alle 10 tuntia pitkä.

Bauer on tunnettu kirjoittamistyylistään ja hieman outojen päähenkilö valinnoillaan. Exit kertoo miehestä nimeltä Felix Pink. Hän viettää tylsää eläkeläispäiviä ja on alkanut ajan kulumiseksi tekemään vapaaehtoistyötä. Hän istuu yksinäisten parantumattomasti sairaiden vierellä, kun he kuolevat. Takana on jo 27 vapaehtoiskeikkaa kun kaikki menee aivan pieleen ja Felix joutuu pahemman kerran pulaan.

Kirjasta: Exit

Exit äänikirja kertoo yksinäisen Felix Pinkin tarinan. Bauerin tapa valita omanlaatuisia päähenkilöinä kirjassaan ei tee tällä kertaa poikkeusta. Felix Pink tyyppisiä ihmisiä eivät useasti näe trillereiden päähenkilöinä. Felix Pink on yksinäinen eläkeläinen. Hän on menettänyt vaimonsa ja poikansa. Jäljellä jäi vaan koira joka protestoi liian pitkää yksinoloa vastaan pissaamalla lattialle. Pink käy useasti vaimonsa ja poikansa haudalle. Sitä varten hän pukeutuu parhaimpiin vaatteisiin.

Felix Pink saa Exit äänikirja ilmainen mukaan tarjouksen osallistua vapaaehtoistyöhön. Häntä pyytää toimintaan mukaan hautatoimiston omistaja. Työ on helppoa, hän olisi lähettäjä. Lähettäjän työkuvaan kuuluu istua hiljaa vieressä, kun parantumattomasti sairas ihminen kuolee.

Mukanaan lähettäjä tuo ilokaasupatruunan ja maskin jonka hän asettaa asiakkaan, sairaan ihmisen viereen, sitten hän odottaa, kunnes asiakas pistää naamarin kasvoille, hengittää syvään ja kuolee. Sen jälkeen hän ottaa patruunan ja maskin ja lähtee. Kun asiakkaan omaiset palaavat kotiin he luulevat, että asiakas on kuollut sairauteensa. Ilokaasu ei näy veressä, joten oikeuslääkärikin toteaa kuoleman olleen luonnollinen.

Ilokaasussa oleva sekoitus on ehdottomasti tappava, joten se on mahdotonta, asiakkaan jäävään eloon, jos hän hengittää syvään kerran maski päässä. Tärkeänä sääntönä on, ettei Lähettäjä missään nimessä saa avustaa asiakasta maskin käytössä. Maskia tarjotaan ja asetetaan lähelle mutta asiakas itse tekee itsemurhan.

Pinkillä on jo 27 onnistunutta avustettavaa itsemurhaa tapausta takanaan, kun hän saa seuraa uudelta lähettiläältä, nuori Amanda. Yhdessä he suuntaavat asiakkaan luo ja kaikki menee suunnilleen kuten pitääkin kunnes Pink ymmärtää, että he ovat auttaneet väärän ihmisen kuolemaan.

Tästä alkaa Exit äänikirja jännitysnäytelmää. Miten Pink toimii nyt? Miten nuoren Amandan käy? Jäävätkö he kiinni teoistaan? Kaikki selviää lukemalla Exit: Lähdön aika.

Kirjailijasta: Belinda Bauer

Belinda Bauer syntyi vuonna 1962. Hän asui lapsuutensa ja nuoruutensa Etelä-Afrikassa sekä Iso-Britanniassa. Nykyään hän asuu Walesissa. Bauer on brittiläinen rikoskirjailija. Hän toimi kirjailijauransa ennen käsikirjoittajana sekä toimittajana. Hänen esikoisteoksensa vuodelta 2009, Hautanummi voitti muun muassa vuonna 2010 brittiläisen Gold Dagger -palkinnon vuoden parhaasta englanninkielisestä rikosromaanista. Hänen teoksensa nimeltä Katkeamispiste vuodelta 2018 oli Man Booker Prize 2018 palkintoehdokkaana ja voitti National Book Award 2018 vuoden paras dekkari palkinnon. Hänen kirjojansa on käännetty yli 20 eri kielelle.
Bauer on palkittu ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjalla. Kunniakirjan antoi Suomen dekkariseura, perusteluina oli Bauerina tapa kirjoittaa psykologisia jännitysromaaneja jotka ovat vaikuttavia, omanlaatuisia ja päähenkilövalinnoillaan erinomaisia.

Kuuntele Ilmaiseksi: