Et sinä (vielä) kuole Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Kari Hautamäki

Äänikirja

Johdanto

Et sinä (vielä) kuole on Kari Hautamäen esikoiskirja vuodelta 2021. Hautamäki on toiminut pitkään ensihoitajana ambulanssissa sekä Suomessa, että Ruotsissa. Hän on kerännyt kirjaansa kaikista mieleenpainuvimpia kohtaamisiaan ja keikkojaan mitä hänen kahden vuosikymmeneensä kestävään uraansa on mahtunut. Kirjassa on keikkojen lisäksi myös paljon uutta tietoa ensihoitajan työtehtävistä. Tukholmassa ensihoitajat esimerkiksi siivoavat itse verisen ambulanssin ja että heillä ei ole käytettävissä luotiliivejä, vaikka voivat joutua kesken esimerkiksi katujengien tulitaistelua.

Et sinä (vielä) kuole äänikirja on Ari-Matti Hedmanin äänittämä teos. Kirja on sekä tositapahtumaan perustava että faktapohjainen kirja. Et sinä (vielä) kuole äänikirja ilmainen on pituudeltaan 7 tuntia ja 10 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Et sinä (vielä) kuole

Et sinä (vielä) kuole on tositarinoihin perustava kuvaus ensihoitajien työstä Suomessa ja Ruotsissa. Kirjan kirjailija ja pitkän uran ensihoitajana tehneen Kari Hietamäki kirjoittaa eri tapahtumista ja tilanteista mihin hän ja hänen kollegaansa ovat työssään joutuneet. Kirjassa on huvittavia tapauksia mutta suurimmalta osaltaan Et sinä (vielä) kuole  äänikirja on kuvaus rankasta työstä ja rankoista kohtaloista.

Et sinä (vielä) kuole toimii tavallaan myös Hautamäen elämänkertana. Alkuun Hautamäki kertoo omasta taustastaan, lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Kirjassa kerrataan hänen omaa opiskeluaan mutta aika nopeasti kuitenkin päästään tositoimeen, seuramaan ensihoitajien työtä.

Et sinä (vielä) kuole äänikirja ilmainen kertoo alkuun yhdestä tehtävästä Lahden yössä. Hautamäki ja hänen kollegaansa saavat hälytyksen elvytykseen. Paikalle saavuttua hyvin juopunut nainen yrittää saada Hautamäen kanssaan petipuuhiin.

Asunnon olohuoneelta löytyy tajuttomana oleva mies joka toinen, pullaa syövä, mies yrittää elvyttää. Mitä nyt pullansyömisestään kerkeä. Selviää että asunnossa oleva nainen on aiemmin illalla tuonut nyt tajuttoman miehen kotiin pubista ja kun hänen aviomiehensä on saapunut kotiin ja löytänyt vaimonsa tämän vieraan miehen seurasta, hän löi miestä jakkaralla päähän ja mies meni tajuttomaksi. Ei ollut ensihoitajalla syytä ruveta elvytykseen. Mies herää ja yski pullaa suustansa. 

Et sinä (vielä) kuole äänikirja sisältää tarinoita laidasta laitaan. Kirjassa kerrotaan muun muassa opiskelijasta joka työharjoittelullaan ryöstää ambulanssin lääkelaukkua johtuen omasta lääkeriippuvuudestaan. Kolmantena työvuorollaan esihoitajan Tukholmassa Hautamäki ja hänen kollegaansa saavat hälytyksen psyykkisesti sairaasta miehestä jolla on itsetuhoisia ajatuksia. Ensin kaikki vaikuttaa olevan vakio keikka, mies suostuu lähtemään sairaalaan ambulanssin kyydissä ja matkaan lähdettäänkin.

Kesken matkan potilas ahdistuu selkeästi ja ilman varoituksia hän ottaa taskustaan veisten ja alkaa silppuamaan omaa kättään, yrittäen saada käden irti. Tilanne on hetken hyvin vaarallinen mutta Hietamäki onnistuu saamaan puukon pois potilaalta ja poliisit saapuvat paikalle, jotta voidaan jatkaa matkaa sairaalaan.

Tätä kirjaa ei kannata ohittaa jos tositapahtumat kiinnostavat.

Kirjailijasta: Kari Hautamäki

Kari Hautamäki syntyi Gävlessä, Ruotsissa, vuonna 1981. Hänen molemmat vanhempansa oli suomalaisia. 1990-luvulla perhe muutti takaisin Suomeen ja asettuivat Lahteen. Nuorena Hautamäki harrasti mäkihyppyä ja oli siinä aika hyväkin. Ajatus ensihoitajan työstä juolahti häneen mielensä epäonnistuneen mäkihypyn jälkeen, kun hänet kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan.

Armeijan jälkeen Hautamäki opiskeli Lahdessa sairaanhoitajaksi. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan erikoissairaanhoitajaksi ja nykyään hän opiskelee opettajaksi.  Hautamäki on toiminut myös asiantuntijaluennoitsijana sairaanhoitajaopiskelijoille.  Hautamäki on toiminut yli kaksikymmentä vuotta ensihoitajana sekä Ruotsin Tukholmassa että Suomen Lahdessa. Et sinä (vielä) kuole on hänen esikoiskirjansa. Ajatus kirjasta syntyi hänen toimineensa asiantuntijaluennoitsijana opiskelijoille ja havainnoista puutteellisesta ensihoitajantyön kuvauksesta. Kirja julkaistiin vuonna 2021.

Kuuntele Ilmaiseksi: