Ennen lintuja Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Merja Mäki

Äänikirja

Johdanto

Ennen lintuja on Merja Mäen koskettava tarina nuoresta evakosta Allista ja hänen raastavasta koti-ikävästään. Ennen lintuja äänikirja kertoo tapahtumista jotka sijoittuvat vuoteen 1940. Alli on paennut Sortavalan pommituksia ja hiihtää Laatokan yli kotisaareensa. Hän haluaa päästä sotaa pakoon ja ryhtyä isänsä lailla kalastajaksi, vaikka hänen äitinsä vastustaa tätä kiivaasti.

Sota on kuitenkin julma ja kun alue luovutetaan Neuvostoliitolle, Alli joutuu lähteä raskaalle matkalle evakkona. Allin tie vie Seinäjoelle, isänsä sukulaisen armoille ja työhön sotasairaalaan ja vieraisiin tapoihin. Kotona Karjalassa odottaa muuttolintuja vaan tyhjät rannat. Pystyykö kalastajan tytär juurtua Pohjanmaan tasaisiin peltoihin? Ennen lintuja äänikirja ilmainen on Vuokko Hovattan äänittämä. Äänikirjan pituus on 13 tuntia ja 28 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Ennen lintuja

Ennen lintuja äänikirja kertoo nuoresta naisesta nimeltään Allin. Allin perhe asuu Sortavalan maalaiskunnassa pienessä saaressa Laatokalla. Kaikki saaren asukkaat ovat ammattikalastajia, niin myös Allin isä. Kirjan alussa, alkuvuonna 1940, Alli on 24-vuotiaana saamassa parantajan oppia Sortavalan kaupungissa.

Kun Sortavala ruvetaan ankarasti pommittamaan, Alli joutuu paniikkiin ja palaa kotiin, vaikka tietää että äiti suuttuu. Äiti on sitä mieltä, että jos ei mene naimisiin on hankittava ammatti. Alli haluaa isänsä lailla kalastajaksi ja näkee nyt tilaisuuden, kun yksi hänen veljistään on kaatunut ja toinen taistelee sodassa.

Ennen lintuja äänikirja ilmainen kuvailee miten kova isku rauhansopimus on Allille ja hänen perheelleen. Vaikka Sortavalan kohdalla rintama onneksi on pitänyt, rauhansopimuksen kautta myös se alue luovutetaan Neuvostoliitolle. Alli ja hänen veljensä raskaana oleva vaimo Sylvi aloittaa pitkän evakkomatkan kävellen, yhdessä talon hevosten ja lehmien kanssa, kohti Seinäjokea. Seinäjoella Allin isän suvulle kuuluva maatila on heidän päämääränsä.

Kirjassa kuvataan miten Pohjanmaa ja sen asukkaat eivät ota evakkoja kovin avoimesti vastaan. Kohtelu on huono ja vastoinkäymisiä tuntuu olevan loputtomasti. Kun Alli lähti kohti pohjanmaata hän lupasi isälleen palaavansa ennen, kun muuttolinnut palaavat keväällä. Tämä lupaus Alli ei pysty pitämään. Ennen myöhään Alli palaa kuitenkin kotisaarelleen.

Ennen lintuja äänikirja kuvaa miten Alli menee sotilassairaalaan töihin Pohjanmaalla ja joutuu siellä todistamaan kohtaloita jotka repivät lukijankin sydämen kahtia. Koskettavinta on lapset jotka odottavat vanhempiensa hakemaan heidät kotiin eikä kukaan tule. Alli kohtaa myös henkilökohtaista sodan aiheuttamaa surua, kun yksi veli kaatuu ja toinen vammautuu menettäen yhden käden.

 Ennen lintuja on liikuttava romaani sodan repeämistä elämistä, naisen elämänvalinnoista ja juurista. Sota oli vaan yksi Allin elämään vaikuttavista tekijöistä.

Kirjailijasta: Merja Mäki

Kauhavalla asuva Merja Mäki syntyi vuonna 1983. Mäki on koulutukseltaan opettaja ja työskentelee nykyään äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Ennen lintuja kirja varten Mäki on tutkinut sotaa viiden vuoden ajan. Hänellä itsellään on karjalaisia sukujuuria Käkisalmessa.

Mäki on kirjoittanut aiemmin romaaneja sekä lapsille että aikuisille. Lisäksi häneltä on julkaistu novelleja ja satuja erilaisissa antologioissa. Mäki on jäsen sekä Suomen Kirjailijaliitto ja Suomen Nuorisokirjailijat -yhdistyksissä.

Kuuntele Ilmaiseksi: