Eikä yksikään pelastunut Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Agatha Christie

Äänikirja

Johdanto

Agatha Christien nerokas pakopeli tyyppinen arvoituksia täynnä oleva klassikkokirja vuodelta 1939. Kirja on sanottu olevan Christien paras teos. Ei yksikään pelastunut oli aluin perin nimetty Kymmenen pientä neekeripoikaa, mutta nimi muutettiin pysyvästi vuonna 2003 Ei yksikään pelastunut kirjaksi.

Dekkari mysteerissä kymmenen toiselle tuntematonta kutsutaan syrjäiselle saarelle. Pöydälle on asetettu kymmen patsasta. Gramofonilevyltä soitetaan viesti, jossa syytetään jokaista vierasta murhasta. Kohta sen jälkeen vieraat kuolevat yksi toisena jälkeen. Jokaisen murhaan jälkeen yksi patsasta katoaa pöydältä. Yksi kymmenestä on murhaaja, mutta kuka?

Eika yksikään pelastunut äänikirja on äänittänyt Jukka Pitkänen. Pituudeltaan Eika yksikään pelastunut äänikirja ilmainen on noin 7 tuntia pitkä. Kirjan on suomentanut Jukka Kankaanpää. Eika yksikään pelastunut äänikirja julkaistiin vuonna 2019.

Kirjasta: Eikä yksikään pelastunut

Agatha Christien parhaaksi romaaniksi sanottu arvoituksellinen klassikkoteos vuodelta 1939, Eikä yksikään pelastunut oli alkuperäiseltä nimeltään Kymmenen pientä neekeripoikaa. Nimeä muutetiin pysyvästi vuonna 2003. Vaikka kirjalla onkin jo yli 80 vuotta ikää, on se edelleen hyvin varteenotettava dekkari. Agatha Christietä ei sanota turhaksi dekkariperinteiden uranuurtajaksi. Ei yksikään pelastunut äänikirja julkaistiin Jukka Pitkäsen lukemana, vuonna 2019. Kirjan tarina perustuu vanhaan lastenloruun.

Dekkariromaanissa kymmenen toisille tuntemattomia, paitsi palvelusväkenä toimiva herra ja rouva Rogers, saavat kutsun vierailla Mr. U ja Mrs. N Owen luona, Devonin rannikolla sijaitsevalle syrjäiselle Neekerinsaarelle. Saarelle saapuu tuomari Wargrave, herra Blore, Vera Claythorne, Anthony ”Tony” Marston, neiti Emily Brent, tohtori Armstrong, Philip Lombard, kenraali Macarthur sekä herra ja rouva Rogers.

Kun he saapuvat hyvin moderniin kauniiseen taloon, siellä ei kuitenkaan ole herra ja rouva Owens. Vieraat huomaavat ohjelapun, jokaisen makuuhuoneessa seinässä oleva vanha lastenloru sekä ruokasalin pöydällä kymmenen posliinista neekeripoikaa. Herra Owenin ohjeiden mukaan vieraat syövät illallista ja laittavat illallisen jälkeen soimaan gramofonilevy sisältäen Joutsenlaulu. Levyllä on kuitenkin puhe, jossa jokaista vierasta syytetään murhasta.

Wargrave, jo eläkkeellä oleva tuomaria syytetään viattoman miehen tuomitsemisesta kuolemaan. Herra Blorea syytetään väärästä valasta, jonka takia mies kuoli vankilassa. Claythornea syytetään palvelustytön huonosta kohtelusta, jonka takia tyttö hukuttautui. Neiti Brentiä syytetään oppilaansa hukuttamisesta. Marstonia taas syytetään kahden lapsen yliajosta, kun hurjasteli autollaan. Tohtori Armstrongia syytetään suorittaneensa leikkauksen humaltuneena, jonka takia potilas menehtyi.

Lombard on palkkasoturi ja ainut vieraista, joka myöntää syytöksensä. Häntä syytetään 21 sotamiehen hylkäämisestä viidakkoon mihin sotilaat kuolivat. Vanha sotaveteraani Macarthuria sanotaan lähettäneensä vaimonsa rakastajan itsemurhatehtävälle. Palvelusväkeä syytetään emäntänsä taposta, kun tarkoituksellisesti piilottivat hänen lääkkeitään.

Yksi toistensa jälkeen vieraista kuolevat lorun mukaisesti. Jokaisen murhan jälkeen yksi posliininen neekeripoika katoaa pöydältä. Vieraat ymmärtävät, että murhaaja on yksi heistä, mutta kuka? Ja ennen kaikkea, miksi?

Kirjailijasta: Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa Christie syntyi vuonna 1890 Englannissa. Hän kirjoitti Agatha Christie nimellä dekkareita. Häntä on kutsuttu Rikosten kuningattareksi hänen luomistaan hahmoistaan kuten Neiti Marple ja Hercule Poirot ja myös tunnetuista salapoliisi kirjoistaan, nykyään klassikoita, kuten Eikä yksikään pelastunut, Kuolema Niilillä sekä Idän pikajunan arvoitus. Christie kirjoitti elämänsä aikana yli 70 romaania ja sen lisäksi myös useita kuunnelmia, novelleja ja näytelmiä.  Agatha Christie kuoli vuonna 1976.

Christie on (Shakespearen jälkeen) kaikkien aikojien eniten kirjoja myynyt kirjailija. Christien teoksia on myyty yli 2 miljardia ja hänen teoksiaan on käännetty 44 kielelle. Ainoastaan Harry Potter-kirjat, Jules Vernen teoksia ja Raamattua on käännetty useammalle kielelle.

Kuuntele Ilmaiseksi: