Ei kertonut katuvansa Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: Tommi Kinnunen

Äänikirja

Johdanto

Ei kertonut katuvansa äänikirja on kirjailijan Tommi Kinnusen koskettava ha vavahduttava romaani viidestä naisesta ja heidän kotimatkastaan vankilaleiristä alkukesällä 1945, toisen maailmansodan loppumisen aikaan. Tänään on kielletty se mikä eilen vielä oli hyväksyttyä. Naisten matka vie heidät norjalaisesta vankilaleiristä, läpi maan tasalle poltetut kaupungit ja kylät Lapissa kohti kotiaan.

Matkallaan kukaan ei kerro eikä kukaan kysele mikä sai lähtemään saksalaisten matkaan ja hyvä niin. Kaikki eivät itsekkään tiedä syytä mutta nyt he kulkevat yhdessä peläten ja tietäen ettei kukaan ole heitä vastassa eikä kukaan heitä halua takaisin. Ei kertonut katuvansa äänikirja ilmainen on Krista Kososen äänittämä. Äänikirjan pituus on kokonaisuudessaan 9 tuntia ja 20 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Ei kertonut katuvansa

Suositun kirjailijan Tommi Kinnusen romaani Ei kertonut katuvansa kertoo viidestä naisestaan ja heidän pitkästä matkastaan toisen maailman sodan loppuvaiheen aikana. Naisten matka alkaa keväällä vuonna 1945 norjalaisesta vankileiristä. He kulkevat kävellen läpi poltetun Lapin.

Jokaisen tarinan viidestä naisesta on ollut oma syynsä lähteä saksalaisen miehen matkaan kun saksalaiset joukkueet vetäytyivät Suomesta, Lapin kautta Pohjois-Norjaan. Kun saksalaiset sitten hävisivät naiset joutuivat vangeiksi. Kukaan ei ollut kiinnostuneita tietämään miksi naiset olivat siellä, he olivat vaan saksalaisten huoria.

Ei kertonut katuvansa äänikirja ilmainen kuvailee miten naiset olivat ennen sotaa eläneet hyvin erilaisia elämiä, mutta sodan aikana tehtyjä valintoja yhdistävät heitä. Naisesta jokainen kantaa sisällään tukahduttuja tunteita ja ajatuksia muun muassa vanhenemista, vanhemmuudesta ja tarpeesta tulla kosketuksi. Silti heitä yhdistää ajatus siitä että lähteminen tarkoitti jättämistä taakseen jotain.

Naisten matka kulkee välillä hiljaisuudessa, joskus keskustellen ja jopa naurua. Naisten mieliä kalvaa syyllisyys mutta heidän mukanaan on myös sovinnon toivo ja solidaarisuutta toisiaan kohtaan. Ei kertonut katuvansa äänikirja kuvaa naisten vaellusta erittäin karuissa ja vaikeissa olosuhteissa. Heillä on sekä kylmä että nälkä mutta pahempi on kuitenkin pelko ja ahdistus.

Kaikista huolimatta naiset miettivät ja kantavat huolta ihmisistä jota he ovat jättäneet taakseen, muut naiset vankilaleirillä, saksalaissotilaat jotka suuntasivat laivoilla kohti kotimaataan ja omaiset jotka he aikoinaan jättivät taakseen.

Selvää on se ettei kenen elämä tule enää olemaan samaa kuin ennen sotaa ja että he nyt joutuvat kantamaan vastuuta niistä valinnoistaan mitä tekivät lähtiessään. Kysymykseksi jää, pääsevätkö naiset koskaan perille vai astuvatko he saksalaisten miinoihin? ja helpottuko heidän matkansa kun pohjoisessa asuvat palaavat kotiinsa raunioihin?

Historiallinen kirja kuvaa naisten asemaa sodassa ja sen jälkeen vangitsevasti ja uskottavasti ja kirja on älyttömän karu ja osittain myös hyvin kaunis.

Kirjailijasta: Tommi Kinnunen

Tommi Kinnunen syntyi vuonna 1973 Kuusamossa. Kinnunen on koulutukseltaan opettaja. Kirjailijana Kinnunen on julkaissut neljää romaania josta jokainen on ollut sekä arvostelu- että myyntimenestyksiä. Hänen esikoisromaaninsa Neljäntienristeys julkaistiin vuonna 2014. Hänen toinen romaaninsa Lopotti julkaistiin vuonna 2016 ja seuraava kirja, Pintti julkaistiin vuonna 2018 ja Ei kertonut katuvansa julkaistiin vuonna 2021.

Romaanien lisäksi hän on kirjoittanut myös näytelmiä, kabareita ja oppimateriaalia. Kinnunen on kiitelty erityisesti hänen taitavista ihmiskuvailuistaan. Kinnunen on tällä hetkellä yksi Suomen suosituimmista kirjailijoista jonka kirjoja on käännetty yli 20 eri kielelle. Hän on vastaanottanut useampi palkinto kirjoittamistaan romaaneistaan kuten Vuoden kirja palkinto ja Kiitos kirjasta- mitali vuonna 2015.

Kuuntele Ilmaiseksi: