Ei jälkeäkään Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Tiina Saari & Maiju Majamaa

Äänikirja

Johdanto

Tiina Saaren ja Maiju Majamaan kirjoitettu teos Ei jälkeäkään: 11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua kertoo nimen mukaisesti 11 kadonneen ihmisen tarinan, tai ainakin se mitä tiedetään hänen tarinastaan. Ei jälkeäkään äänikirja ilmainen on Jari Nissisen äänittämä, pituutta äänikirjalla on noin 9 tuntia.

Kaikki kadonneet ovat suomalaisia ja katoamiset ovat tapahtuneet vuonna 1972 ja 2018 välisenä aikana. Suurin osa heistä ovat kadonneet Suomessa mutta suomalaisia ovat myös kadonneet Puolassa, Ruotsissa ja Eestissä. Osa heistä on tavalla tai toisella löydetty, osa ovat vielä kadoksissa mutta yhdelläkään tarinalla ei ole onnellista loppua. Ei jälkeäkään äänikirja käsitellee muun muassa Tampereelta kadonneen nuoren Raisa Räisäsen sekä nastolalaisen perheenäidin Hilkka Laitisen tapausta.

Kirjasta: Ei jälkeäkään

Ei jälkeäkään: 11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua kertoo kadonneiden suomalaisten tarinaa. Tarinoissa kuvataan kadonneiden elämästä sekä totuudenmukaisen että moniulotteisen kuvan.

Ei jälkeäkään äänikirja tarinat ovat rakennettu sekä kadonneiden läheisten että poliisin haastatelluista. Kirjassa käydään läpi myös kadonneiden mahdollisia syitä kadota. Teoksessa saa ison tilan myös kadonneiden läheiset jotka joutuvat elämään surun, hämmennyksessä ja epätietoisuuden keskellä mahdollisesti loppu elämänsä. Jos kadonnutta ihmistä ei löydä ei voi aloittamaa myöskään surutyötä vaan omaiset jatkavat kadonneen etsimistä niin kauan kun toivoa on.

Ei jälkeäkään äänikirja ilmainen haluaa nostaa esille sekä kadonneiden että heidän läheisten tarinansa, jotta he eivät koskaan pääse unholaan. 

Kirjassa käsitellään Hilkka Laitisen selvittämätön kohtaloa joka ei jätä hänen tyttäriänsä rauhaan. Heidän äitinsä katosi Nastolasta vuonna 1972.  Vuonna 1980 17-vuotias Merja Vaara liftasi työpaikaltaan keksiyön jälkeen eikä palannut koskaan kotiin. Olettamus on, että Vaara joutui henkirikoksen uhriksi.

Ei jälkeäkään äänikirja kertoo myös Erik Sarinin katoamisesta vuonna 1988 Helsingissä. Hän katosi työporukan kostean illan jälkeen eikä hänestä olla sen jälkeen kuultu koskaan. Kirjassa kerrotaan myös J-P:stä jonka elämällä ei ollut suuntaa, ja sitten hän katosi 20 vuodeksi Vantalla 1990-luvun alkupuolella. 

Kirjassa käsitellään myös paljon mediahuomiota saanut tapausta jolloin Raisa Räisänen katosi vaan 16-vuotiaan Tampereella vuonna 1999 ja kadonnut Vesa Frantsilan tapausta. Frantsila oli kadonnut 15 vuotta. Hän katosi Puolassa vuonna 2001.  Tämän lisäksi kirjassa käsitellään myös Ruotsin laivalla vuonna 2007 kadonnutta Markus Levaniemeä sekä vuonna 2017 Tallinnan yöhön kadonnut Ari Saarilammi. 

Vuonna 2014 Helsingissä katosi nainen nimeltään Mira Varhe, häneltä jäi jäljelle vain avaimet.

Surullisia tarinoita ovat myös Riina Makisen katoaminen vuonna 2017 Loviisassa, hänen katoamiseensa liittyy outoja tapahtumia. Anni Torni katosi Savonlinnasta vuonna 2018, Annista ei koskaan kerinyt tullut äitiä.

Kirjailijasta: Tiina Saari ja Maiju Majamaa

Tiina Saari on toimittaja, sosionomi, viestijä ja tietokirjailija. Koulutukseltaan hän on sekä journalisti että sosionomi, hän on tehnyt pitkään työtä molemmilla aloilla. Tällä hetkellä hän toimii luovana tuottajana Sanoma Media Finland yrityksessä. Saari on toiminut vapaana toimittajana ja kirjailijana vuodesta 2014 lähtien. Aiemmin Saari on ollut toimittajana muun muassa Ilta-Sanomilla ja Kauppalehdellä.

Maiju Majamaa on toimittaja, sisällön tuottaja, luova johtaja sekä kirjailija. Majamaa on koulutukseltaan journalisti. Tällä hetkellä Majamaa työskentelee Mediatuotanto yrityksessä Asteessa.  Hän on vuonna 2017 julkaissut kirjan Äiti aallokossa – Kun vauvan mukana tulikin masennus. Majamaa on aiemmin työskennellyt muun muassa Ilta-Sanomalla ja Era Contentilla.

Naiset ovat yhdessä kirjoittaneet kirjan Ei jälkeäkään: 11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua.

Kuuntele Ilmaiseksi: