Eerika Äänikirja

4.5/5

Kirjoittaja: Vera Miettinen

Äänikirja

Johdanto

Eerika on rikos- ja oikeustoimittajan Veera Miettisen kirjoittama kirja. Eerika äänikirja kertoo kahdeksanvuotiaasta Eerikan elämästä. Toukokuussa 2012 koko Suomi järkyttyi pienen Eerika tytön väkivaltaisesta kuolemasta. Eerika oli lastensuojelun asiakas syntymästä saakka ja oli sijoitettu asumaan isänsä luo, missä hänellä ei ollut hyvä olla. Huolimatta huolestuneiden sukulaisten ja kouluhenkilökunnan ilmoituksista lastensuojeluun Eerikaa ei voitu suojella.

Eerika koki lyhyen elämänsä aikana kammottavia asioita. Hänelle tuotettu väkivalta oli julmaa ja systemaattista ja tapahtuivat kotona, paikassa, joka pitäisi olla lapselle turvallinen. Väkivalta päättyi Eerikan kuolemaan ja sen tuotti tytön oma isä sekä tämän uusi naisystävä. Eerika äänikirja ilmainen on Karoliina Kudjolin äänittämä. Äänikirjan pituus on 8 tuntia ja 35 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Eerika

Eerika äänikirja on järisyttävä kertomus lapsen haavoittuneisuudestaan. Kirja koskettaa pitkään sen jälkeen, kun sen kannet ovat sulkeutuneet. Eerika syntyi vuonna 2004 hän siirtyi välittömästi lastensuojelun asiakkaaksi vanhempiensa alkoholiongelmien takia. Kohta Eerikan syntymän jälkeen hänen vanhempiensa erosi ja Eerika jäi asumaan äitinsä kanssa.

Eerika ollessa kuusivuotias lastensuojelu sijoittivat Eerikan hänen isänsä ja hänen uuden naisystävänsä luo asumaan. Eerika äänikirja ilmainen kertoo, että isä ja hänen avovaimonsa asuivat pienessä yksiössä mutta vakuuttelivat että olevat juuri muuttamassa isompaan asuntoon. Kaksi vuotta myöhemmin Eerika tukehtui saman yksiön sohvalla, kädet sidottuna nippusiteillä, käärittynä lakanaan ja kasvot peitettynä lakanalla. Hänessä oli 98 merkkiä väkivallasta ja päässä hänellä oli prinsessakruunu.

Me emme koskaan saa tietää mitä kaikkea tapahtui Erikalle tämän kahden vuoden aikana, mutta Miettisen Eerika äänikirja kertovat kammottavan ja koskettavan tarinan pienen tytön hädästä ja jonka hiljaisiin huutoihin ei vastattu. Kirjassa kerrotaan Erikan vastanneen sosiaalityöntekijän kysymykseen luotettavasta aikuisesta kieltävästi, hänellä ei ollut ketään aikuista, johon hän pystyi luottamaan.

Isän luona Erikaa sidottiin ja paketoitiin yöksi, häntä pakkosyötetiin, lyötiin ja pakotettiin juoksemaan ympäri pihaa. Pakkosyöttöä perusteltiin myöhemmin keinona puuttua tytön syömishäiriöön ja juoksua keinona puuttua tytön ylipainoon. Sitominen taas käytetiin keinona rauhoitella tyttöä. 

Jälkeenpäin on todistettu, että isän naisystävä oli selvästi aloitteellinen Eerikan väkivallassa ja hän myös syytti isää siitä, ettei tämä saanut tyttöä kuriin. Naisystävä myös syytti Eerika rikkoutuneista tavaroista ja vaatteista. Myöhemmin kävi ilmi, että nainen oli itse rikkonut tavarat.

Eerikan kehossa havaittiin mustelmia ja hänestä tehtiin huolestuneita ilmoituksia lastensuojeluun. Ilmoitukset ei johtanut mihinkään pysyviin toimenpiteisiin ja Eerikan kaltoinkohtelu sai jatkua. Erikan isää ja tämän naisystävänsä tuomitiin elinkautisiin vankilatuomioihin Helsingissä 2013. 2012 hallitus asetti työryhmän selvittämään Eerikan kuolemaan johtuneet tapahtuvat. Työryhmä laati viisi toimenpidesuositusta, jotta tällaista ei enää tapahtuisi.

Kirjailijasta: Veera Miettinen

Veera Miettinen syntyi vuonna 1984 Helsingissä. Miettinen on koulutukseltaan toimittaja ja työskentelee rikos- ja oikeustoimittajana. Tosin sanoin hän haastattelee työkseen rikoksen tekijöitä, viranomaisia ja rikoksen uhria. Hän on muun muassa tehnyt haastattelua pahanmaineisessa brasilialaisessa vankilassa ja joutunut tekemisiin huumekartellin kanssa.

Miettinen on perustanut ja omistaa Deadlinen kustannus Oy nimisen kustantamon ja on yksi True Crime Podcastin Selvittämättömät ylläpitäjistä. Podcast käsittelee Miettisen ja kirjailijan Linda Rantasen luotsaamana selviämättömiä henkirikoksia ja katoamistapauksia 1980-luvulta 2000-lukuun Suomessa. Tämän lisäksi Miettinen tekee paljon vapaaehtoistyötä, lähinnä rikosten uhrien parissa. Miettisen esikoiskirja Eerika pohjautuu kahdeksan vuoden kestäneeseen tutkimustyöhön. Eerika kirja julkaistiin vuonna 2020. Tarinamainen kirja on rakennettu vakaaseen faktapohjaan.

Kuuntele Ilmaiseksi: