Dyyni Äänikirja

3.8/5

Kirjoittaja: Frank Herbert

Äänikirja

Johdanto

Dyyni: Dyyni, Muad’Dib, Profeetta on modernia science fiction-saaga jonka on kirjoittanut yhdysvaltalainen kirjailija Frank Herbert. Alkuperäinen Dyyni kirja julkaistiin Suomessa vuonna 1965 kolmeosaisena, nyt se on saatavilla ensimmäistä kertaa Suomessa kokonaisuutena. Hienoviereisessä tarinassa yhdistyy filosofia, uskonto, ympäristö, ekologia ja politiikkaa. Dyyni äänikirja sisältää tarina jossa on kiehtova juoni. Tarinassa on käynnissä valtataistelu karusta Arrakis planeetasta koska siellä kasvaa kallisarvoinen rohto. 

Dyynin Messias on kirjasarjan toinen osa. Se jatkaa Dyyni äänikirja ilmainen tarinan tapahtumia, 12 vuoden kuluttua. Dennis Villeneuven filmatisointi Dyyni tarinasta saa ensi-illan vuonna 2021. Dyyni äänikirjaa lukee Ilkka Villi. Kestoltaan se on melkein 27 tuntia pitkä. Dyyni on suomentanut Anja Toivanen.

Kirjasta: Dyyni

Dyyni on eeppinen kertomus isosta imperiumista. Imperiumi hallitsee keisari, jonka vasalleihin kuuluvat eri aatelissuvut. Imperiumin asukkaat ovat ottaneet menneistä esi-isistään mallia ja käyttävät erilaisia psykedeeleja, elikkä huumausaineita kuten sieniä sekä rohtoja kehittääkseen mielenvoimaansa. Kaikista vahvin näistä on rohto.

Imperiumin karuin planeetta Arrakis kutsutaan myös Dyyniksi koska koko planeetta koostuu lähinnä autiomaasta. Autiomaata hallitsevat hengenvaaralliset hiekkamadot, he suojelevat kallisarvoista rohtoa, melangea. Rohto tuo käyttäjälleen pitkää ikää, hyvää oloa ja mahdollistaa nopean avaruusmatkimisen taittamalla avaruutta. Rohdon kerääminen on hyvin vaikeaa mutta sitä haluavat kaikki. Rohdosta on käyty pitkään verisiä taisteluita.

Dyyni äänikirja alkaa kohdasta jolloin Atreidesien suku läänikseen myös Arrakiksen. Leto Atreidesi saapuu planeetalle perheensä kanssa. Heidän sukunsa vanha vihollinen tyranni Harkonnen on punonut julmia juonia saadakseen rohdon itselleen. Aatelisen Atreides perheen poika Prinssi Paul saa liittolaisen fremen-aavikkokansasta ja hän kasvaa hiljalleen siihen rooliin josta tuhansia vuosia vanhat ennusteet ovat kertoneet Dyyni äänikirja kertoo.

Prinssi-Paul on kasvatettu taitavaksi taistelijaksi sekä data-analytiikan asiantuntijaksi ja viisaaksi diplomaatiksi ja kaiken tämän lisäksi hän on myös ennustettu kansanvapauttaja profeetta. Mutta onko Paul sitä mitä hänestä luullaan. Onko hänestä siihen mitä ennusteet ovat kertoneet, voiko hän olla väärä profeetta, pelkuri ja loppujen lopuksi ainoastaan orjuuttaja?

Dyyni äänikirja ilmainen on hyvin mielenkiintoinen teos, se sisältää teemoja kuten poliittinen juonittelu, salaliitot ja valtapelit. Sen lisäksi kirjassa käsitellään myös ekologia, ympäristöä ja uskontoa. Kirjassa on rinnakkaisia juonia, tapahtumia ja henkilöitä useaan otteeseen, joten kirjassa ei ole tylsää hetkeä. Dyyni kuuluu ehdottomasti yleissivistykseen, varsinkin jos olet scifi fanikuntaan kuuluva. Dyyni on omalaatuinen, rikas scifi fantasia saaga. Sen maailmaa on verrattu Tolkien keski-maahan sen yksityiskohtaisesta rakenteesta.

Kirjailijasta: Frank Herbert

Frank Herbert syntyi vuonna 1920 Yhdysvalloissa. Herbert oli tieteiskirjallisuuden suurimpia nimiä eläessään, ja on vieläkin. Hän työskenteli nuorempana muun muassa simpukansukeltajana, toimittajana, radioäänenä ja opettajana luovassa kirjoittamisessa. Hänen kirjoissansa teemana oli useasti ympäristö, valta, talous ja politiikka.

Hänen pääteoksenaan pidetään Dyyni kirjasarjaa, joka on nähty valkokankaalla kahtena eri versiona, vuonna 1984 ja 2021. Muita Herbertin kirjoittamia kirjoja ovat muun muassa The Dragon in the sea vuodelta 1956 ja The Green Brain vuodelta 1965. Herbertin teoksista on suomennettu vaan Dyyni sarja. Frank Herbert kuoli haimasyöpään vaan 65-vutiaana vuonna 1986. Hänen poikansa on jatkanut yhdessä Kevin J. Anderssonin kanssa Dyyni sarjan kirjoittamista.

Kuuntele Ilmaiseksi: