Digiajan tietosuoja Äänikirja

4.4/5

Kirjoittaja: Petteri Järvinen

Äänikirja

Johdanto

Digiajan tietosuoja äänikirja on opettava teos itsestänsä suojaamisesta. Omien tietojensa suojeleminen on ehkä digiajan tärkeimpiä kansalaistaitoja. Kirjailijan Petteri Järvisen mukaan henkilötiedot ovat nykyään haluttua kauppatavaraa, jos osaa suojata tietonsa, suojaa samalla itseänsä. Digiajan tietosuoja on täydellinen apu, miten omaa yksityisyyttä suojataan.

Kirjassa kerrotaan mitä henkilötietoja ihmisistä kerätään, kuinka tiedot käsitellään ja miten jokainen tulisi tietää siitä miten omia henkilötietoja suojataan ja miten välttää verkkopalvelujen urkinnalta. Vaikka älypuhelimet ja sosiaalinen media nykyään ovat sekä osaa meidän arkipäivää että hyviä apuvälineitä, niiden käyttö sisältää myös riskejä. Digiajan tietosuoja äänikirja on Aku Laitisen äänittämä. Äänikirjan pituus on 9 tuntia ja 43 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Digiajan tietosuoja

Digiajan tietosuoja äänikirja on tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvisen kirjoittama helppolukuinen ja valaiseva teos, miten ja miksi tulisi suojata itseänsä ja omia tietojaan. Kirjan ensimmäinen luku on nimetä Henkilötunnus. Luvussa käsitellään henkilötunnuksen väärinkäyttöalueet ja miten omaa henkilötunnusta tulisi suojata.

Siitä kirja jatkaa erilaisten rekistereiden turvallisuuteen ja kauppojen bonuskortteihin. Luvussa kirjailija kehottaa lukijaa tarkistaa muun muassa mitä tietoja omalla nimellä ja puhelinnumerolla löytyy ja jos kaikki tiedot ovat tarpeellisissa. Omia tietoja voi myös tarkistaa väestötietojärjestelmästä ja on myös mahdollista asettaa tiedoille luovutuskielto. Myös esimerkiksi Traficomin ja Robinson-rekisterissä voi toimia samoin. Kannattaa kirjailijan mukaan myös pohtia kannattaako myös ikääntyville vanhempien tiedoille tehdä samoin.

Digiajan tietossuoja äänikirja ilmainen antaa myös ohjeita, miten kannattaa keksiä verkkopalveluille salasanoja. Ohjeet ovat muun muassa, että jokaiseen palveluun pitäisi olla oma ja yksilöllinen salasanansa. Turvallinen minimipituus salasanassa on 15 merkkiä. Kirjan mukaan ihmiset valitsevat yleensä liian lyhyen ja helpon salasanan. Salasanoja kannattaa kirjoittaa muistiin mutta ei silti kannata vaihtaa salasanoja liian usein. Juuri salasanojen vaihdossa tulee helposti keksittyä liian helppoja vaihtoehtoja. Lisäksi kirjassa kehotetaan ottamaan käyttöön kaksivaiheisen tunnistamisen aina kun tämä on vaihtoehto.

Digiajan tietosuoja äänikirja käsitellee laajasti myös tietovuotoja, kuten muun muassa psykoterapiakeskus Vastaamon tapausta ja myös tietosuojalakia. Kirjassa käydään läpi myös identiteettivarkauksia. Identiteettivarkauksien varalta moni ohjeita on tuttuja entuudestaan kuten käytä lukollista postilaatikkoa ja aseta pankkitileihin nostorajat. Yksi tärkeä ohje on aina muistaa tyhjentää kaikki muistitikut ja kiintolevyt ennen kuin luovuttaa laitteen esimerkiksi kierrätykseen.

Kirjassa käsitellään myös vakoilua ja vainoamista. Kerrotaan että iPhone on Androidia hankalampi vakoiluohjelmille, ja että puhelimet kannattaa sammuttaa vähintään kerran viikossa. Uudelleenkäynnistyksen yhteydestä poistuu ohjelmat, jotka toimivat ainoastaan keskusmuistissa.

Kirjailijasta: Petteri Järvinen

Petteri Järvinen syntyi vuonna 1962 Tampereelle. Järvinen on tietokirjailija, tietotekniikka-asiantuntija, tutkija, tietotekniikan kouluttaja ja konsulentti sekä kolumnisti. Koulutukseltaan hän on tietotekniikan diplomi-insinööri. Järvinen on työskennellyt muun muassa Topdatassa, Nokia Datalla, Davassa, R. Linturi Oy:llä ja Saunalahti/Jippii Groupissa. Vuodesta 1992 lähtien hänellä on ollut oma koulutus- ja konsultointiyritys nimeltään Petteri Järvinen Oy.

Hän on kirjoittanut yli kolmekymmentä kirjaa tietotekniikasta ja tietoturvasta. Hänen kolumninsa ovat ilmestynyt muun muassa Tietokone lehdessä, nykyisessä Tivi, Prosessori- ja Mikrobitti lehtiin sekä Talouselämä lehdessä. Järvinen on kirjoittanut uransa aikana myös yli 1200 artikkelia. Hän on myös pitänyt yli 2000 puhetta, esitystä ja koulutusta. Järvinen pidetään yhtensä Suomen johtavana tietotekniikka-asiantuntijana.

Kuuntele Ilmaiseksi: