Calypso Äänikirja

3.4/5

Kirjoittaja: David Sedaris

Äänikirja

Johdanto

David Sedaris on maailman hauskemmaksi kirjailijaksi nimetty yhdysvaltalainen supersuosion saavuttanut huumorikirjalija.  Sedaris on tullut tunnetuksi omanelämäkerrallisista tarinoista, jotka ovat pulloillaan mustaa huumoria. Sedariksella on oma radio-ohjelma ja kirjoittaa säännöllisesti kolumneja The New Yorker-aikakausilehteen.

Calypson päähenkilö on nimeltään Calypso Sedaris, keski-ikäinen, omasta näkökulmasta ikäänsä alla rapistuva. Hän seuraa oman rupsahtamisen lisäksi myös sisarustensa venhentumista.  Calypso joutuu tarinassa ihmeellisiin tilanteisiin ja outoihin keskusteluihin. Teos on ensimmäinen suomennos David Sedariksen kirjoista. Calypso äänikirja on Anssi Niemen äänittämä. Niemi on aiemmin äänittänyt muun muassa Elon Muskin elämänkerran. Calypso äänikirja ilmainen on pituudeltaan noin 7,5 tuntia. Calypso on nimetty Washington Postin lehdessä vuoden parhaaksi kirjaksi ja New York Times lehti vuoden tärkeimpien kirjojen listalle.

Kirjasta: Calypso

Calypso on Sedariksen tähän mennessään omankerrallisin tuotos. Sedarisen tarinat on aina enemmän ja vähemmän hänen omasta elämästänsä. Sedaris on kertonut, ettei hän ikinä kirjoita kylpyhuoneen tapahtumista eikä seksistä mutta kaikesta muusta hän voi, ja kirjoittaakin. Sedarista on sanottu maailman hauskimmaksi mieheksi ja kyllä siinä totuutta on.

Calypsossa Sedaris kirjoittaa vanhenemistaan, hänen oman rupsahtamisensa seuraaminen kuin myös hänen sisrusten vanhenemistaan. Sedaris joutuu teoksessa ihmeellisiin tilanteisiin ja keskusteluihin. Hän kirjoittaa muun muassa kesäpaikastaan, mökki Emerald Islessa, saari North Carolinan rannikolla. Mökin rannalla näykkijäkilpikonnat munivat. Sedaris seuraa yhden valtavan näykkijäkilpikonnan edesottamuksia ja päättää jostain syystä, että haluaa syöttää kilpikonnan omalla hyvälaatuisella rasvapatillaan. Sedaris joutuu usein samankaltaisiin tilanteisiin.

Kirjassa Sedaris käsittelee myös oman pakkomielensä ja koukuttavan suhteeseen omaan askelmittariin. Hän on kävellyt West Sussexissä niin paljon, samalla keräten roskia, että hänen mukaansa on nimetty jäteauto ja hänet on kutsuttu tapaamaan Iso-Britannian kuningatarta. Sedaris kävelee vähintään 10 000 askeletta päivässä.

Sedaris kirjoittaa rehellisesti, avoimesti ja kipeästikin. Kirja on erittäin hauska, mustaa huumoria parhaimmillaan mutta Sedaris kirjoittaa myös elämänsä kipukohdista. Lapsuudestaan kuusihenkisessä perheessä oli railakasta, äänekästä mutta Sedaris kokee päällimmäisenä lapsuutensa olleen lämmin ja hyvä. Kirjassa Sedaris kertoo vanhemmista siskostaan, joka kärsi läpi elämän mielenterveysongelmista ja joka myöhemmin otti itsemurhan. Sedaris kirjoittaa äidistään, perheen esikuvasta, jolla kärsi alkoholismista, josta perheen sisällä ei puhuttu ollenkaan. Sedariksen äiti kuoli vuonna 1993.

Sedaris on tunnettu siitä, että hän kirjakiertueillaan jää tunneiksi paikan päälle antamaan nimikirjoitustaan ja juttelemaan faneilleen.  Calypso äänikirja ilmainen julkaistiin suomeksi vihdoin vuonna 2021. Calypso äänikirja suomensi Anssi Niemi. Calypso äänikirja ilmainen on hauska, valloittava mutta aivan liian lyhyt. Kestoltaan se on 3,5 tuntia.

Kirjailijasta: David Sedaris

David Sedaris synty Yhdysvalloissa vuonna 1956. Nykyään hän asustaa New Yorkissa. Hän on supersuosion saavuttanut kirjailija, esiintyjä sekä radiopersoona. Sedaris on vastaanottanut urallaan useita palkintoja kirjoistaan. Sedaris on sanottu maailman hauskemmaksi ihmiseksi. Hän on myynyt yli 16 miljoonaa kirjaa ja hänen teoksiaan on käännetty jopa 32 eri kielelle.  Hän on arvostetun taide- ja kirjallisuusakatemian elinikäinen jäsen. Sedariksellä on oma radio-ohjelma nimeltään This American Life.  Näyttelijätär Amy Sedaris on Davidin sisko.

Hänen kirjoittaa usein omanelämänkerrallisia tarinoita omasta perheestään, opiskeluajoistaan, työelämästä ja kreikkalaisista sukujuuristaan.  Calypson lisäksi Sedaris on kirjoittanut muun muassa kirjan Naked vuonna 1997. Hän julkaisee myös tekstejään The New Yorker- aikakausilehdessä.

Kuuntele Ilmaiseksi: