Baskervillen koira Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Arthur Conan Doyle

Äänikirja

Johdanto

Baskervillen koira on maailmantunnetuin Sir Arthur Conan Doyle kirjoittama kirja salapoliisista Sherlock Holmesista. Kirja on kolmas Sherlock Holmes kirja ja se on myös osa kirjasarjasta Word Classics. Kirja julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1901–1902 lyhyenä jatkokertomuksena aikakausilehdessä. Baskervillen koira äänikirja on Jukka Pitkäsen äänittämä. Kirjan suomennoksen on tehnyt Yrjä Weilin. Baskervillen koira äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman yli 9 tuntia pitkä.

Sir Charles Baskerville kuolee yllätyksellisesti sydänkohtaukseen ja kohta kiertää huhu, että hänet tappoi yliluonnollinen jättiläiskoira. Kun on aika perinnönjakoon, kutsutaan paikalle myös skeptinen Sherlock Holmes. Hänen tehtäväkseen tulee tutkia, oliko Charles Baskervillen kuolema luonnollinen ja estää ettei perillinen joutuu jättiläiskoiran seuraavaksi uhriksi.

Kirjasta: Baskervillen koira

Kolmas Sherlock Holmes tarina Baskervillen koira on yksi Sir Arthur Conan Doylen suosituimmista teoksistaan. Kirjan tarinassa minäkertojana on Holmesin avustaja ja ystävä tohtori Watson.

Baskervillen koira äänikirja kertoo pienen Dartmoore kylän tapahtumia. Kylässä sijaitseva Baskerville Hall kartano ja sen ympäröivä nummi on kirjan keskeinen tapahtumapaikka.

Tarina alkaa, kun tohtori Mortimer, Baskervillen suvun läheinen ystävä, tulee tapaamaan Holmesia häneen kotiinsa legendaariseen osoitteeseen Baker Street 221 B. Mortimer on siinä uskossa, että Baskerville Hallin isäntä, juuri edesmennyt Sir Charles Baskerville, tapettiin. Holmes saa kuulla tarinan kirouksesta joka on piinannut Baskervillen sukua ikuisuuksia. Baskervillen koira äänikirja ilmainen tarinan mukaan jo suvun esi-isä Hugo Baskerville uskotaan tulleen tapetuksi jättiläiskoiran toimesta Dartmooren kylän nummella. Vielä tänä päivänä kylälaiset ovat vältelleet nummea. Kylälaiset uskoo hirviömäisen koiran vielä liikkuvan siellä.

Tohtori Mortimer uskoo koiran tappaneen Sir Charlesin kartanon pihalla. Tai ainakin koiran aiheuttaneen isännän sydänkohtauksen jonka seurauksena hän kuoli. Ruumiin läheltä on löydetty valtavan isoja koiran jälkiä, joten teoria on näin ollen myös vahvistettu. Nyt tohtori Mortimer pyytää Holmesin selvittävän onko kyseessä tosiaan yliluonnollisen voimakas jättiläiskoira vai harkittu tappo sekä suojelemaan Sir Charlesin perillistä, Sir Henryä, joka saapuu Kanadasta Englantiin.

Holmesin työkiireiden vuoksi hän päättää lähettää tohtori Watsonin suojelemaan kartanon perijä, kunnes itse ehtii paikalle. Watson lupaa informoida Holmesia kartanon tapahtumista lähettämällä tälle raportteja kirjeiden muodossa.

Paikan päällä kartanossa Watson tutustuu sekä kyläläisiin että kartanon asuakkaisiin. Watson tekee tuttavuutta muun muassa herra ja rouva Barrymooreen jotka kuuluvat kartanon palvelusväkeen sekä hyönteistutkijaan Stapletoniin. Watson löytää myös todisteita jättiläiskoirasta.  Ennen Holmesin jännittävä ratkaisu arvoitukseen Baskervillen koira äänikirja kokee uusia murhayrityksiä ja salattuja suhteita selviää.

Kirjailijasta: Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle syntyi vuonna 1859 Edinburghissa, Skotlannissa. Doyle oli lääkäri ja kirjailija. Doyle valmistui lääkäriksi Edinburgh ylipoistolta vuonna 1881 ja työskenteli jonkun aikaa lääkärinä. Doyle oli jo opintojen aikana aloittanut kirjoittamisen. Hän nousi maailman tietoisuuteen kirjoittamillaan tarinoilla salapoliisista Sherlock Holmesista. Doyle kirjoitti myös historiallisia romaaneja, runoja sekä tietokirjallisuutta.

 1887 ensimmäinen Sherlock Holmes kirja Punaisten kirjainten arvoitus julkaistiin. Holmesin esikuvana Doyle käytti yliopisto opettajansa Joseph Bell, hänellä oli poikkeuksellisen hyvät järkeily- ja huomiotaidot. Kirjat Holmesista tuli nopeasti suuri menestys. Vuonna 1891 Doyle jätti lääkärityönsä ja kirjoitti sen jälkeen täyspäiväisesti. Doyle kirjoitti uransa aikana 56 kertomusta ja 4 romaania salapolisista Sherlock Holmesista. Doyle kuoli vuonna 1930 Englannissa.

Kuuntele Ilmaiseksi: