Barrikadeilta pankkimaailmaan Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Björn Wahlroos

Äänikirja

Johdanto

Barrikadeilta pankkimaailmaan: Eräänlaiset päiväkirjat 1952–1992 on pääosin Björn Wahlroosin uraa käsittelevä elämänkerta. Kirjailijana toimii Wahlroos itse. Wahlroos on kirjaa varten kääntänyt omia ruotsinkielisiä päiväkirjamerkintöjä tästä ajasta ja muokannut niitä kirjan muotoiseksi. Toki kirjassa on selkeitä näyttöä siitä, että kirja toisiaan rakentuu päiväkirjamerkintöihin. Kirja ei sisälly juurikaan uusia paljastuksia mutta se on kattava teos Suomen taloushistorian käänteistä ja kehityksestä. Kirja on myös mielenkiintoinen henkilökuvauksena, miten nuori radikaalinen Wahlroos päättyi uraan joka teki hänestä yksi Suomen rikkaimpia ihmisiä.

Barrikadeilta pankkimaailmaan äänikirja on Jari Nissinen yhdessä Wahlroosin kanssa luettuna mielenkiintoinen kuvaus Suomen talouselämän yksi suurimmasta vaikuttajasta. Barrikadeilta pankkimaailmaan äänikirja ilmainen on pituudeltaan vähän yli 15 tuntia. Kirja julkaistiin vuonna 2021.

Kirjasta: Barrikadeilta pankkimaailmaan

Björn Wahlroosin omaelämäkerta Barrikadeilta pankkimaailmaan äänikirja on odotettu kertomus Wahlroosin elämästään alkaen hänen nuoruudestaan vuoteen 1992 asti. Kirjan alaotsikkona oleva Eräänlaiset päiväkirjat 1952–1992 antaa ymmärtää, että kirjassa Wahlroos kertoo urastaan hänen rikastumisensa alkuun asti. Wahlroosin investointipankki Mandatum & Co nimittäin aloitti toimintansa Suomessa syksyllä 1992.

Vuosina 1952–1992 koettiin kuitenkin Suomessa jäykkää toimintaa pankkimaailmassa, valtakamppailua, metsäteollisuudessa tapahtui suuri muodonmuutos, uuden Nokian syntymän ja pakkodevalvaatio. Sen mukaan katsottuna Barrikadeilta pankkimaailmaan äänikirja ilmainen on aineksia sekä paljastuksiin että ennen kuulemattomiin tarinoihin. Onhan Wahlroos elänyt kumouksellista elämää talousvaikuttajana Suomessa.

Wahlroos halusi nuorena tehdä poliittista vallankumousta. Sitä hän ei kuitenkaan tehnyt silloin. Eräänlaisen vallankumouksen hän sai kuitenkin kokea edettyään pankkimaailman johtoportaisiin. Wahlroos oli mukana järjestelmässä talouselämän uusiksi Suomessa 1980-luvulla.

Kirjasta huomaa tekstien olevan päiväkirjamerkintöjä muun muassa osakkeiden kappalehinnoista mitä kirjassa esiintyy paljon. Historian näkökulmasta sillä on varmasti merkitystä mutta lukijalle se vie ehkä teoksesta liikaa tilaa. 1980-luvun neuvottelutilanteissa tiedot olivat tosin merkittäviä. Teoksessa enemmän mielenkiintoa herättää tieto siitä koska ja miten Suomen taloushistoriaa aikanaan tehtiin, kirjassa on jopa tarkka kellonaika, milloin tiettyjä päätöksiä tehtiin.

Kirjassa ei ehkä ole mediahuomiota herättäviä suuria paljastuksia tai yllätyksiä mutta paikoittain Wahlroos kertoo kiinnostavaa uutta tietoa tapahtumien kulusta ja henkilöistä isojen päätösten takana. Barrikadeilta pankkimaailmaan äänikirja kertoo myös pieniä tarinoita sen ajan isoista johtajista. Siihen aikaan jopa isot johtajat ottivat työajallaan rennosti, katsoen jalkapalloa telkkarista grogin kanssa.

Barrikadeilta pankkielämään teoksessaan Wahlroos kuvaa muun muassa tunnettua Kouri-kauppaa ja monta muitakin taistoja finanssimaailmassa. Teoksen loppupuolella Wahlroos oli neljäkymmentävuotta vanha ja oli elämässään jo ehtinyt vaikka mitä. Suomessa oli lama ja tulevaisuus epämääräinen.

Kirjailijasta: Björn Wahlroos

Björn ”Nalle” Wahlroos syntyi vuonna 1952 Helsingissä. Lempinimen Nalle Wahlroos sai nuorena, kun hänen kaveriporukassaan oli kolme Björn nimistä nuorta. Wahlroos toimii Sampo-konsernin ja UPM:n hallitusten puheenjohtajana. Hän on myös Sammon merkittävä osakkeenomistaja. Wahlroos on työskennellyt kansantaloustieteen professorina. Hän on myös tietokirjailija. Aiemmin Wahlroos on ollut Nordean hallituksen puheenjohtajana. Häntä on sanottu ”Helsingin Pörssin kuninkaaksi” isojen pörssiyhtiöiden hallitusten puheenjohtajan paikastaan. Wahlroos on ollut vuosia Suomen suurtuloisempia ihmisiä ja hänet kutsutaan päättäjänä Suomen talouselämän vaikutusvaltaisimmaksi.

Wahlroos on naimisissa Saara Wahlroosin kanssa. Heillä on avioehto, Wahlroos on kutsunut avioehtoa elämänsä parhaimmaksi diiliksi. Pariskunnalla on kaksi aikuista lasta. He asuvat Halikossa, Joensuun kartanossa.

Kuuntele Ilmaiseksi: