Auta minut kuolemaan Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Juha Hänninen

Äänikirja

Johdanto

Auta minut kuolemaan – Armollinen, rikollinen eutanasia on ylilääkäri Juha Hännisen kirjoittama kirja eutanasiasta. Auta minut kuolemaan äänikirja käsittelee eutanasiaa konkreettisia puolia kuitenkaan inhimillistä kärsimystä unohtamatta. Kirjassa käsitellään eutanasian syyt, eli miksi ihminen haluaa kuolla, mitä eutanasian käyttö tarkoittaisi ja edellyttäisi sekä lainsäädön että käytännön tasolla ja miten se oikeasti konkreettisesti tapahtuisi.

Kirjassa kerrotaan muun muassa siitä miten eutanasia toimii nyt, kun se on käytännössä laitonta. Hänninen kertoo kirjassaan itsemurhaan apua tarjoavista nettisivuista, lääkkeistä ja muita keinoja mitä ihmiset käyttävät, kun ovat epätoivoisia. Auta minut kuolemaan äänikirja ilmainen on Timo Välisaaren äänittämä. Äänikirjan pituus on 8 tuntia ja 16 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Auta minut kuolemaan

Auta minut kuolemaan – Armollinen, rikollinen eutanasia kertoo kuolinavusta eli avustetusta kuolemasta. Eläkkeellä oleva kirjailija, ylilääkäri Juha Hänninen kertoo kirjassaan, että joskus vaikean sairauden kanssa käy niin että kärsimys yltyy sellaiseen pisteeseen, että loppuvaihe yltyy potilaalle sietämättömäksi. Kun jokainen hetki on tuskaa voi käydä niin että potilaan toiveeksi tulee kuolema. Kun tällainen tilanne syntyy, pitäisi olla mahdollista saada lääkäreitä avustettu ja arvokas kuolema joka olisi vielä turvallinen.

Auta minut kuolemaan äänikirja tavoitteena on saattaa yhteen eutanasiasta käytyä keskustelua eri näkökulmista ja sen lisäksi vielä tarjota ihan konkreettisia ehdotuksia siihen, kuinka kuolinapua voitaisiin ratkaista ja toteuttaa Suomessa. Kirja on itsessään jo kannanotto siihen, että Suomeen tulisi säädellä laki joka mahdollistaisi kuolinapu Suomessa. Tällä hetkellä lääkäreiden tarjoama eutanasia ei ole sallittu. Suomessa eutanasia on surma, ja siitä voidaan tuomita vankeuteen. Hännisen mukaan kyseessä on ihmisen perusoikeus.

Auta minua kuolemaan äänikirja ilmainen kertoo, että Hänninen itse mieluummin käyttää termiä kuolinapua, kun eutanasia. Tämä johtuu Hännisen mukaan siitä, että kuolinapu on laajempi termi. Kuolinapu viittaa sekä lääkäreiden avustamaan itsemurhaan ja eutanasiaan. Eutanasia tarkoittaa, että lääkäri annostelee parantumattomasti sairaan potilaan ensin nukutus lääkettä jonka jälkeen hänelle annettaan hengitystä pysäyttävän lääkkeen. Kuolinapu on sen sijaan se, että lääkäri kirjoittaa potilaan reseptin kuoleman tuottavasta lääkkeestä mutta potilas itse ottaa lääkkeen.

Kuolemanapu ei ole rikos mutta taas toisaalta lääkäri ei saa tehdä sellaisia toimenpiteitä jonka tarkoituksena on johtaa potilaan kuolemaan. Auta minua kuolemaan äänikirja on kirjoitettu, sillä ajatuksella että se auttaisi selkeytymään mistä kuolinavussa on kysymys. Kirjassa muun muassa käydään läpi eutanasia tapauksia maailmasta ja miten eutanasia toteutetaan. Kirja on laadukas selostus vaikeasta asiasta ja kirja on myöskin hyvin kattava.

Kirjailijasta: Juha Hänninen

Juha Hänninen syntyi vuonna 1955 Suomessa. Hänninen on koulutukseltaan ja sen lisäksi hänellä on lääketieteen palliatiivisen erityispätevyys.  Hän on toiminut Terhokodin ylilääkärinä sekä johtajana vuosina 1993–2107. Nykyään Hänninen on eläkkeellä. Uransa aikana Hännisen työtä on palkittu muun muassa lääketieteiden ”Finlandia-palkinnolla” eli Konrad Reijowaaran palkinnolla vuonna 2011.  Hänninen on edelleen mukana sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä jotka eduskunta asetti sen jälkeen, kun eutanasiakansalaisaloite tehtiin. Työryhmä pohtii hoitoratkaisuja elämän loppuvaiheeseen.

Hänninen on aiemmin kirjoittanut kirjat Kuolemme vain kerran ja Työnä kuolema. Hänninen on tehnyt pitkän uran saattohoidon parissa ja kerää kirjassaan Kuolemme vain kerran kokemuksiaan kuolemasta.  Työnä kuolema koskee enemmänkin saattohoitoa ja siihen liittyviä asioita.

Kuuntele Ilmaiseksi: