Auschwitzin tatuoija Äänikirja
Kirjoittaja: Heather Morris
Äänikirja
Johdanto
Heather Morriksen historiallinen romaani Auschwitzin tatuoija on tositarina slovakialaisen Lale Sokolovista ja hänen kokemuksistansa Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin vankina Toisen maailmansodan aikana ja hänen uskomattomasta selviytymisestään. Leirillä Sokolovin tehtävänä oli tatuoida. Asema tatuoijana antoi Sokoloville mahdollisuuden auttaa muita vankeja, vaikka vaarallista se olikin. Sokolov tapaa leirillä myös tulevan vaimonsa ja näki uskomattoman kauheita ihmiskohtaloita. Yhden vangin tarinaan voi tutustua Morriksen kirjoittamassa Cilkan tarina teoksessa.
Auschwitzin tatuoija ei ole pelkästään traaginen kertomus keskitysleireistä, se on myös tarina toivosta ja rakkaudesta.
Auschwitzin tatuoija julkaistiin vuonna 2018. Suomennoksen on tehnyt Pekka Tuomisto. Auschwitzin tatuoija äänikirja on Markus Niemisen äänittämä. Äänikirjan pituus on noin seitsemän tuntia.
Kirjasta: Auschwitzin tatuoija
”Tatuoin numeron hänen käsivarteensa. Hän tatuoi nimensä sydämeeni.” on Lale Sokolovin sitaatti suoraan kirjasta Auschwitzin tatuoija.
Slovakialaisen Lale Sokolovin elämäntarina Auschwitzin tatuoija äänikirja ilmainen on käsikirjoittajan Heather Morriksen kirjoittama. Sokolovin kohtasi Morriksen vasta iäkkäällä iällä, vaimonsa kuoltua. Vasta vaimonsa Gitan kuoleman jälkeen Sokolov uskalsi puhua sodanaikaisista kokemuksistaan. Vaimonsa eläinaikana hän pelkäsi, että heitä leimattaisiin, natisen apulaisiksi.
Morris ja Sokolovin tapasivat monia kertoja kolmen vuoden aikana, vuodesta 2003 vuoteen 2006. Sokolov kuoli vuonna 2006 Australiassa ja kirja julkaistiin vasta 2018. Sokolovin kuoleman jälkeen Auschwitzin tatuoija tekstit valvos Sokolovin poika.
Auschwitzin tatuoija äänikirja ilmainen kerrotaan miten Sokolovin jouduttuaan Auschwitz-Birkenaun keskitysleiriin hän sai tehtäväkseen tatuoida tunnustusnumeroita toisten vankien käsivarsiin. Tatuoijan työtehtävä tarkoitti, että Lale oli varsin turvassa, ainakin verrattuna muihin vankiin. Vuonna 1942 Lalen eteen tuodaan uusi vanki tatuoitavaksi. Vanki on nainen nimeltään Gita johon Lale rakastuu ensi silmäyksessä. Lale saa Gitan lupaamaan, että hän pysyy hengissä, jotta he voisivat sodan loputtua mennä naimisiin.
Auschwitzin tatuoija kirja kertoo, miten Sokolovin joutuu keskitysleirissä kokemaan ja näkemään kauheita ja järkyttäviä tapahtumia jotka eivät koskaan unohdu. Kaiken ikävän vastapainoksi hän todistaa myös urheita tekoja ja myötätuntoa. Lale käyttää myös oman asemansa tatuoijana hyödyksi ja auttaa muita vankeja, sen hän tekee tietäen, että hänen oma henkensä on uhattuna. Hän auttoi muun muassa vankia vaihtamaan omaisuuttansa tarvikkeisiin ja ruokaan.
Auschwitzin tatuoija äänikirja on henkilökohtainen tarina maailmanhistorian yksi vaikeimmista ja karuimmasta ajanjaksosta. Auschwitzin tatuoija äänikirja on myös tarina rohkeudesta ja toivosta. Sekä tarina lojaalisuudesta, inhimillisyydestä ja rakkaudesta.
Morris kirjoitti ensin Sokolovin tarinasta elokuvan käsikirjoituksen mutta muokkaisi sen myöhemmin romaaniksi.
Kirjailijasta: Heather Morris
Käsikirjoittaja ja kirjailija Heather Morris syntyi Uudessa-Seelannissa. Hän asuu nykyään Australiassa perheensä kanssa. Morris on koulutettu journalisti mutta oli ollut kauan kotiäitinä, kunnes hän eräänä päivänä tapasi Lale Sokolovin.
Hänellä sanottiin ennen tapaamista, että Sokolovilla voi olla kertomisen arvoisen tarinan. Sokolovin tapaaminen muutti Morriksen elämän. Sokolovin kertoi elämänsä vaikeimmasta vaiheesta ja Morris kirjoitti siitä ensin elokuvakäsikirjoituksen jonka hän myöhemmin muokkasi esikoiskirjaksi Auschwitzin tatuoija. Kirja on ollut valtava myyntimenestys.
Morris on kirjoittanut Auschwitzin tatuoija teoksen lisäksi kirjat Cilkan tarina ja Tarinoita toivosta. Cilkan tarina on itsenäinen jatko-osa Auschwitzin tatuoijalle. Tarinoita toivosta on Morriksen elämäkerrallinen kertomus tarinoiden tuomasta toivosta ja ilosta elämään.