Auschwitzin taikuri Äänikirja

3.7/5

Kirjoittaja: José Rodrigues Dos Santos

Äänikirja

Johdanto

Auschwitzin taikuri on erittäin suuren suosion saavuttanut kirjailijan José Rodrigues Dos Santoksen kertomus miten portugalilainen sotilas, venäläisen tytön ja juutalaisen taikurin tiet (ja kohtalot) risteävät Auschwitzin keskitysleirillä. Auschwitzin taikuri äänikirja kertoo miten juutalaisen taikurin Herbert Levin ja hänen perheensä joutuvat juutalaisvainojen kohteeksi Prahassa. Koko Levinin perhe karkotetaan ja lopulta heidät viedään keskitysleirille.

 Fransisco Latino on portugalilainen sotilas Espanjan muukalaislegioonassa joka rakastuu palavasti venäläisen Tanushaan ollessaan Leningradissa auttamassa Saksan sotajoukkoja. Tanusha joutuu vangittuksi ja Fransisco voi pelastaa rakastamansa naista liittymällä SS:n riveihin. Hän suostuu ja hänet lähetetään samaan leiriin missä Tanusha on vankina, Auschwitzin keskitysleirille. Auschwitzin taikuri äänikirja ilmainen on Ville-Veikko Niemelän äänittämä. Äänikirjan pituus on 13 tuntia ja 41 minuuttia. Kirjan suomennoksen on tehnyt Mira Kokko.

Kirjasta: Auschwitzin taikuri

Romaani Auschwitzin taikuri perustuu tositapahtumiin ja alkaa Tsekkoslovakian valloituksesta vuonna 1939.  Auschwitzin taikuri äänikirja kertoo taikurista Herbert Levinistä, joka kirjan alussa on paennut natseja Berliinistä pari vuotta aikaisemmin. Levinin perhe yrittää välttää natseja Prahassa joka osoittautuu hankalaksi jo sen takia että natsit ovat hyvin kiinnostuneita okkultismista ja taikuudesta. Lopulta koko Levinin perhe passitettiin, natisen toimesta, ensin Theresienstadtiin ja sieltä Auschwitzin keskitysleirille. Kirjassa kuvataan sekä leirin organisaatiota sekä keskitysleirien pahuutta.

Auschwitzin taikuri äänikirja kertoo myös portugalilaisen sotilaan Francisco Lationan tarinan. Hän joutuu vapaaehtoiseksi Venäjän rintamalle auttamaan Saksaa. Siellä hän rakastuu ja kosii venäläistä naista Tanuschaa. Yksi natsiupseeri haluaa Franciscon omiin riveihinsä ja kun Francisco kieltäytyy natsit vangitsevat Tanuschan ja hänen siskojaan ja heidät viedään Auschwitziin. Francisco myöntyy ja liittyy natseihin ja hänet lähetetään samalla leirille vanginvartijaksi. Tällä kolmikko kohtaavat toiseensa.

Auschwitzin taikuri äänikirja ilmainen kertoo, miten taikuri onnistuu selviytymään keskitysleirin olemassa hierarkiassa, vaan koska häntä tarvittiin eri tilanteissa. Aivan kuten hammaslääkäreitä tai muita käteviä käytännön ihmisiä. Moni selviytyi leiriltä elossa hyvänsä onnen ansiosta, mutta jotkut joutuivat tekemään oman selviytymisen vuoksi ei niinkään mukavia asioita. Kirjailijan mukaan he, jotka yrittivät auttaa toisia ei usein, miten itse selvinnyt. Keskitysleirillä joutui pitämään omia puoliaan ja olemaan itsekäs. Auschwitzin taikuri kirjan kantava teema on selviytyminen.

Jose Rodrigues dos Santos on kertonut saaneensa idean vieraillessaan eräästä tv-ohjelmasta jossa oli esiintyjänä juutalainen taikuri joka kertoi oppineensa taikuutta aikanaan Auschwitz-Birkenaun keskitysleirissä. Kirjailija kutsui myöhemmin taikurin kotiinsa missä tämä kertoi koko tarinansa. Televisiossa esiintynyt taikuri oli nuorena poikana tutustunut keskitysleirillä Leviniin, joka selviytyi Auschwitzista tekemällä taikatemppuja. Tarina oli Jose Rodrigues dos Santosin mielestä uskomaton ja hän päätti tehdä tarinasta kirjan. Auschwitzin taikuri äänikirja on ollut huikea menestys. Syksyllä 2022 ilmestyy kirjan jatko-osa Birkenaun aikakirjat.

Kirjailija: José Rodrigues Dos Santos

José Rodrigues dos Santos syntyi vuonna 1964 Mosambikissa. Hän on portugalilainen kirjailija sekä toimittaja.  Hän on julkaissut 22 romaania ja hänen teoksiaan on käännetty yli 20 eri kielelle. Dos Santosin kirjat ovat myynti- ja arvostelumenestyksiä jokaisessa ilmestysmaassaan ja yltynyt sen mukaisesti useasti bestsellerlistoihin.  Hänen kirjojansa on myyty yli 3 miljoonaa.  Dos Santokselle on myönnetty myös useita kirjallisuuspalkintoja.

José Rodrigues dos Santos opetti Lissabonin yliopistolla 25 vuotta journalismia. Hän toimii nykyään, kirjailijan työnsä ohessa, portugalilaisen RTP-kanavan uutisankkurina. Työ televisoissa on vienyt hänet ympäri maailman, muun muassa Iraakin, Angolaan, Itä-Timoriin, Etelä-Afrikkaan, Bosniaan, Libanoniin ja Serbiaan. Näistä matkoistaan tehdyt reportaaseistaan hän on ansainnut useita journalismipalkintoja.

Kuuntele Ilmaiseksi: