Auschwitzin kaksoset Äänikirja

4.1/5

Kirjoittaja: Eva Mozes Kor & Lisa Rojany Buccieri

Äänikirja

Johdanto

Eva Mozes Kor ja hänen kaksoissisarensa Miriam joutuivat kesällä vuonna 1944 Auschwitzin keskitysleirille ja Josef Mengelen käsiin. Kaksosten vanhemmat ja vanhemmat sisarukset he eivät koskaan enää nähnyt. Kaksoset kärsivät leirissä nälkää, epäinhimillisiä olosuhteita sekä julmia ihmiskokeita.  

Auschwitzin kaksoset äänikirja kertoo sekä koskettavalla että lämmöllä niistä kaksosisista jotka joutuivat keskitysleiriin, heidän elämänhalustaan, sitkeydestä ja selviytymisestään käsittämättömän julmuuden keskellä. Eva ja Miriam selvisivät hengissä mutta heidän traumansa kanssa oli vaikeata elätä. Kirjassaan Eva toteaa tuntevansa vasta silloin vapaaksi muistojen kahleista, kun hän kykeni antamaan anteeksi natseille.  Auschwitzin kaksoset äänikirja ilmainen Elina Ylisvaunnon äänittämä. Äänikirjan pituus on 4 tuntia ja 25 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Sirpa Suvanto.

Kirjasta: Auschwitzin kaksoset

Auschwitzin kaksoset äänikirja saa alkuunsa, kun Eva, hänen kaksoissisarensa Miriami, heidän vanhempiensa ja heidän vanhempien siskonsa Edith ja Alizia saapuvat Portzista Romanian Transilvaniasta karjuvaunuissa Auschwitzin erottelulaiturilla.  Kaksoset ovat kymmenenvuotiaita. Kun vartijaa huomaa kaksoset, ne erotetaan perheestään ja viedään noin parinsadan muun kaksosparin kanssa eritysparakkiin ja julman tohtorin Mengelen tutkimuksiin. Kaksoset eivät koskaan näe muita perheenjäseniä.

Eva kertoo kirjassaan Auschwitzin kaksoset, että hän päätti heti alussa, ettei hän aio antaa periksi ja että hän ja Miriam pysyvät yhdessä ja selviävät. Lopulta näin myös kävi. Auschwitzin kaksoset äänikirja ilmainen on koskettava kertomus keskittymisleirien lasten selviämisestä, taistelutahdoistaan sekä lasten joustavuudesta selvitä julmista ihmiskokeista joihin he joutuivat pahanmaineisen Mengelen lääketieteiden nimissä. Kirjassa kerrotaan vain hyvin lyhyesti ja vähäisesti lapsille tehneistä kokeista mutta se mitä kerrotaan, on tarpeeksi julmaa.

Kirjassa olevat valokuvat tuovat lisää elävyyttä tarinaan joka kerrotaan lapsen näkökulmasta. Sodan jälkeen kaksoset asuivat alkuun tätinsä Irinan luona jonka jälkeen he muuttivat setäänsä luo Israeliin. Siellä Eva tapasi miehen, meni naimisiin ja muutti Yhdysvaltoihin. Kulttuuriyhteentörmäys Halloweenin juhlinnasta aiheutti yli kymmenen vuoden kestäneen kiusaamisen naapuruston nuorten toimesta, kunnes 1970-luvun loppuvaiheessa tv-sarja nimeltään Polttouhrit saivat ihmiset käsittämään niitä traumoja jotka Eva kantoi mukanansa.

Auschwitzin kaksoset äänikirja kuvaa miten Eva kiusaamisen loputtua alkoi miettiä mitä hän voisi tehdä, jotta kipu hänen sisällään hellittäisi. Eva perusti keskitysleirien kaksosille tarkoitetun yhdistyksen, museon ja koulutuskeskuksen. Kun Eva päätti lopulta antaa anteeksi sekä natseille että Mengelelle heidän tekojaan tämä aiheutti ristiriitaa Evan ja muiden uhrien välillä. Eva vakuuttaa kirjassaan, ettei anteeksianto tarkoita sitä, ettei natsit ja Mengel pitäisi joutua vastuuseen julmista teoistaan.

Kirjailijasta: Eva Mozes Kor ja Lisa Rojany Buccieri

Eva Mozes Kor syntyi vuonna 1934 Romaniassa. Hän ja hänen kaksoissiskonsa Miriam joutuivat keskitysleirille vuonna 1944. He pääsivät vapaaksi tammikuussa vuonna 1945. Tohtori Mengel tekivät siskoksille julmia ihmiskokeita. Aikuisena Kor muutti Yhdysvaltoihin missä hän perusti alkuun yhdistyksen holokaustista selvinneille kaksosille ja museon CANDLES Holocaust Museum and Education Center vuonna 1995. Museon tarkoitus on ollut ehkäistä ennakkoluuloja ja vihaa valistamalla yleisöä holokaustin historiasta.

Lisa Rojany Buccieri syntyi vuonna 1964 Yhdysvalloissa. Hän on kirjailija, toimittaja ja julkaisuyhtiön johtaja. Rojany Buccieri on kirjoittanut kymmeniä lastenkirjoja ja oli johtava kirjailija muun muassa kirjassa Writing Children’s Book for Dummies joka oli menestynyt bestseller lastenkirjojen kirjoittamisen prosessista, mainostamisesta sekä julkaisemisesta.

Kuuntele Ilmaiseksi: