Apulanta Äänikirja

4.2/5

Kirjoittaja: Ari Väntänen

Äänikirja

Johdanto

Apulanta: Kaikki yhdestä pahasta teos on tunnetun muusikko, kirjailija ja toimittaja Ari Väntäsen kirjoittama. Väntänen on aiemmin kirjoittanut monen muusikon sekä yhtyeiden elämänkerrat Suomessa. Apulanta äänikirja julkaistiin vuonna 2021, alun perin kirja julkaistiin vuonna 2014. Apulanta on edelleen yksi Suomen suurimmista rockbändeistä. Se on myynyt pitkälti yli puoli miljoonaa levyä, vastaanottanut lukuisia platina- ja kultalevyjä ja heillä on ollut 21 listaykkössingleä.

Apulanta kirja kerto bändin pitkästä matkasta, Heinolan bändikämpästä suurille lavoille, ystävyydestä, kovista hinnoista mikä jokainen joutuu matkalla maksamaan sekä rakkaudesta musiikkiin ja omannäköiseen tekemiseen. Apulanta äänikirja ilmainen on Markus Niemen äänittämä. Äänikirjan pituus on kolme minuuttia vaille 14 tuntia.

Kirjasta: Apulanta

Apulanta: Kakki yhdestä pahasta kertoo tarinan pikkukaupungissa syntyneestä punkbändistä. Apulanta on onnistunut pysymään pystyssä jo 30 vuotta. Se on mahdollista koska bändillä on vahva usko omaan toimintaan ja ovat olleet myös uskollisia omaan toimintaan – mikä pitkälti on ollut bändille omainen ”tee se itse” meininki.

Apulanta äänikirja kertoo, miten bändin perusti Antti Lautala ja Toni Wirtanen Heinolassa vuonna 1991. Vielä samana vuonna Sipe Santapukki liittyi bändiin. Vuonna 1992 bändiin liittyi vaihto-oppilas Amanda ”Mandy” Gaynor joka seuraavana vuotena vaihtui Tuukka Temoseksi. Vuosi myöhemmin, vuosi 1994, kokopano vakiintui ja Apulanta bändi koostui Wirtasesta, Santapukista ja Temosesta.

Apulanta äänikirja ilmainen kuvaa miten Apulanta yhtiö päättyivät vuonna 1993 lähteä mukaan Tehosekoitin-yhtyeen perustamaan levy-yhtiöön nimeltään Levy-yhtiö. Tämä johtui pääosin siitä, etteivät suuret tunnetut levy-yhtiöt olleet kiinnostuneita tarjoamaan Apulannalle levityssopimusta.

Apulannan läpimurtolevy Ehjä julkaistiin vuonna 1996, se oli yhtyeen toinen albumi. Ensimmäinen albumi ei menestynyt ja sen myötä yhtye harkitsi lopettamista. He julkaisivat vielä EP:n Hajonnut missä yhtyen yksi suurimmista hiteistä ”Mitä kuuluu” oli. Mitä kuuluu, menestyi ja yhtye päätti julkaista albumin Ehjä, joka menestyksensä kautta teki hajonneesta yhtyeestä taas Ehjän.

Apulanta äänikirja on jaettu viiteen eri osaan. Ensimmäisestä osasta huolimatta melkein jokainen kappale on nimitetty yhtyen albumin mukaisesti. Ensimmäinen osa käsittelee yhteen alkutaipaletta ja yhtyen muodostamista ja kokonpanon vakiintumista.

Toinen osa kirjasta käsittelee Apulannan historiaa EP:stä Ehjästä yhteen neljänteen albumiin Teit meistä kauniin asti. Kolmas osa käsittelee neljää seuraavaa albumia Plastik, Heinola 10, Heikka ja Pudota. Apulanta kirjan neljäs osaa käsittelee historiaa Kiila, Eikä ole vielä edes ilta ja Kuutio (kuinka aurinko voitetaan) albumien kautta.

Kirjan viides ja viimeinen osa kertoo yhteen sapattivuodesta, albumista Kaikki kolmesta pahasta sekä kertoo yhtyeen ajatuksista tulevaisuudesta. Kirjaan loppuun on lisätty yhtyeen diskografia, lähteet ja hyvin kätevä hakemisto. Kyseessä on hyvin kattava ja mielenkiintoinen selostus Apulanta yhtyeen tarinasta.

Kirjailijasta: Ari Väntänen

Ari Väntänen syntyi 1974 Kemijärvellä. Väntänen on toimittaja, kirjailija, kääntäjä ja muusikko. Koulutukseltaan hän on maisteri valtiotieteissä. Väntänen on nykyään vapaa kirjailija mutta aiemmin hän toimi muun muassa vuosina 2006–2014 musiikkilehden Suen toimitusjohtajana. Sue oli tuolloin painosmäärältään Suomen suurin musiikkilehti.  Väntänen on myös kirjoittanut moneen eri lehteen kuten Soundiin, Rytmiin, Turun Sanomiin, Infernoon ja Rumbaan. Hän on myös kirjoittanut monen tunnetun suomalaisen muusikon tai yhtyen elämänkerrat kuten Hanoi Rocksista ja Razzelista kertovat kirjat. Tämän lisäksi Väntänen on toiminut usean kirjan kääntäjänä.

Muusikkona Väntänen on nähty kitaransoittajana muun muassa yhtyeissä kuten Hundred Million Martians, The Phantom Tones ja Arched Fire.

Kuuntele Ilmaiseksi: