Alois Hitler Äänikirja

3.5/5

Kirjoittaja: Roman Sandgruber

Äänikirja

Johdanto

Muutama vuosi sitten löydettiin itävaltalaisen talon ullakolta 31 kirjettä jonka kirjoittaja oli Alois Hitler, Adolf Hitlerin isä. Sensaatiomaiset kirjeet sekä muu uusi aineisto on ollut historioitsijan Roman Sandgruberin pohjana kirjoittaessaan Alois Hitler teosta. Alois Hitler äänikirja muuttaa suuresti vallitseva käsitystä Adolf Hitlerin lapsuudesta, kasvuympäristöstä ja perheestä. Kirjeiden kautta avautuu sekä perheen arkielämä mutta myös Alois Hitlerin tyrannimainen persoonallisuus joka näyttää kuinka nuoresta Hitleristä kasvoi aikuiseksi hirmuhallitsijaksi.  

Tämä lisäksi Adolf Hitlerin lapsuudenkodissaan antisemitismi oli aatteena samoin kuin isän vakuutus siitä, että hän itse oli muita ihmisiä sekä nerokkaampi että parempi. Alois Hitler äänikirja ilmainen on Raiko Häyrisen äänittämä. Äänikirjan pituus on 9 tuntia ja 34 minuuttia pitkä. Kirjan on suomentanut Sirpa Hietanen.

Kirjasta: Alois Hitler

Maailmalla paljon huomiota saanut Alois Hitler äänikirja on Roman Sandgruberin kirjoittama kirja, joka perustuu kirjeihin jonka kirjoittaja oli Adolf Hitlerin isä, Alois Hitler. Sandgruberin kirjoittaa kirjassansa, että Aloisissa ja Adolf Hitlerissä oli paljon yhteistä ja paljon samaa. Muun muassa he molemmat ylenkatsoivat koulutusta, ainakin muodollista koulutusta, ja pitivät itseään parempana ja nerokkaampana kun muut ihmiset. Kirjan mukaan Adolf sekä rakasti että vihasi isänsä ja halusi kodistaan pois mutta ei silti päässyt isästään irti.

Alois Hitlerin tutustuminen kirja kautta antaa selityksiä sekä Adolf Hitlerin persoonaan että tekoihin. Kirjassa todetaan, että Hitlerin lapsuus ja nuoruus selittävät hyvinkin hänen käyttäytymistään aikuisena diktaattorina ja myös hänen rikollisia ja vastuuttomia päätöksiään.

Alois Hitler äänikirja ilmainen kertoo Hitlereiden sukunimi alkuun ollen Schicklgruber, mutta Alois vaihtoi sen Hitleriin ollessaan 39-vuotiaana vuonna 1876. Alois syntyi maalaisena vuonna 1837 aviottomana lapsena yli 40-vuotiaalle naimattomalle Maria Anna Schicklgruberille. Aloisin isästä ei ollut varmuutta. Kirja kertoo Aloisin äidin kuolleen vuonna 1847. Tuolloin 10-vuotias Alois päättyi äitinsä lesken veljen Johann Nepomukin omistamalle maatilalle työvoimaksi.

Vuonna 1855 Alois muutti Wieniin ja aloitti tullivirkamiehen uransa. Adolf Hitlerin äiti oli nimeltään Klara Pölzl. Hän oli Alois Hitlerin kolmas vaimo. He menivät naimisiin vuonna 1885. Adolf oli Klaran kolmas lapsi. On kerrottu, että Adolf oli äitinsä silmäterä.

Alois Hitler äänikirja kertoo kuinka Alois oli hyvin ankara kotonaan. Hän kohtelu vaimoaan hyvin julmasti eikä muutenkaan ollut mikään hieno mies. Alois kohteli myös lapsiaan julmasti, kuten koiria. Hän komensi lapsiaan muun muassa lyhyesti käskemällä tai viheltämällä. Hitlerin sisko on kertonut muun muassa, että Adolf sai isältään perusteellisen kurituksen joka päivä. Alois kuoli äkillisesti vuonna 1903.

Kirjailija: Roman Sandgruber

Roman Sandgruber syntyi vuonna 1947 Itävallassa. Sandgruber on arvostettu talous- ja sosiaalihistorian emeritusprofessori. Hän on itse opiskellut saksaa, historiaa ja taloustiedettä Wienin yliopistolla vuoden 1965 ja vuoden 1971 välillä. Tämän jälkeen hän työskenteli samassa yliopistolla assistenttina vuosina 1972–1988.  Vuodesta 1988 hän on toiminut Johannes Kepler -yliopiston yhteiskunta- ja taloustieteellisen tiedekunnan varsinaisena professorina.

Tämän lisäksi Sandgruber on kirjoittanut monta arvostettua ja merkittäviä historiateosta. Hänen kirjoittama Rotschild-mahtisuvun historiaa käsittelevä kirjaa palkittiin Itävallassa vuoden 2018 tiedekirjana. Roman Sandgruber on ollut myös Itävallan tiedeakatemian jäsen ja Linzin yliopiston senaatin puheenjohtaja vuosina 1996–1998. Vuodesta 1998 vuoteen 2003 hän oli Itävallan historiallisen komission jäsen.

Kuuntele Ilmaiseksi: