Aivojen ääretön tarina Äänikirja

4.3/5

Kirjoittaja: David Eagleman

Äänikirja

Johdanto

Aivojen ääretön tarina on aivotutkijan David Eaglemanin mahtava ja mielenkiintoinen tietokirja joka mullistaa käsityksemme omasta aivostamme. Tämä jatkuvasti muuttuva elin koostuu sähköisestä kudelmasta joka järjestää ja säilyttää muistojamme, sopeutuu muutoksiin ja luo pohjaa jotta voimme oppia uutta. Aivojen neuroverkko rakentuu uudestaan syntyvistä yhteyksistä, ja tämä on loputonta. Koska aivomme muokkautuvat toimintamme ja olosuhteista johtuen on ihminen erikoislaji.

Aivojen ääretön tarina äänikirja perustuu vuosikymmeniin kestäviin tutkimuksiin. Kirjan kiehtova uusi tieto on popularisoitu jotta jokainen voi tutustua ihmeelliseen elimeen ja sen jatkuvaan muutokseen. Aivojen ääretön tarina äänikirja ilmainen on Kalle Chydeniuksen äänittämä.  Äänikirjan pituus on 10 tuntia ja 17 minuuttia. Kirjan on suomentanut Nina Mäki-Kihinä.

Kirjasta: Aivojen ääretön tarina

Aivotutkijan ja menestyskirjailijan David Eaglemanin kirja Aivojen ääretön tarina on mieleenpainuva ja mullistava tietokirja aivojen toiminnasta. Aivojen ääretön tarina äänikirja on helposti lähestyttävä teos joka käsittelee sitä elintä joka erottaa ihmislajin muilta eläinlajilta huomattavalla tavalla. Kirjan mukaan ihmisten menestys johtuu juuri aivoista ja aivojen muokkautumiskyvystä.

Aivojen ääretön tarina äänikirja ilmainen kuvailee miten vastasyntyneen aivoissa on ainoastaan vähän esiasetuksia. Varttuessaan aivot oppii toimimaan siten että henkilö hyötyy mahdollisimman paljon aivoistaan juuri siinä ympäristössä missä hän elää.

Eaglemanin mukaan juuri tämä asia vaikuttaa siihen ettei aivoja voi verrata tietokoneen. Kun tietokoneessa on hardware ja software on aivoissa vain pieni määrä pysyvää niin sanottua hardware koska aivojen software muuttaa jatkuvasti sitä.

Aivojen ääretön tarina äänikirja kertoo myös aivojen mahdollisuuksista, aivot nimittäin sopeutuvat myös kehoomme. Nykyään voidaan liittää kehoon lisälaitteita joiden kautta sokea voi oppia näkemään ja kuurot voivat oppia kuuntelemaan. Tämä johtuu siitä että viallisia aisteja korvataan muilla aisteilla. Kuurolle voidaan äänisignaaleja korvata iholla tapahtuvilla värähdyksillä ja aivot oppii tulkitsemaan värähdykset äänisignaaleina. Aivomme nimittäin pystyvät selvittämään miten laite toimi ja ottavat sen sitten käyttöönsä. 

Kirjassa kerrotaan myös ilmiöstä nimeltään synestesiasta. Tämä tarkoittaa että yksi aistimus sekoittuu toisiinsa. Tämä tarkoittaa että henkilö voi kokea esimerkiksi viikonpäivät, numerot tai vaikka sävelkorkeudet väreinä. Silloin esimerkiksi keskiviikko on punainen. Syitä tähän ei tiedetä varmasti mutta uskotaan että ilmiö johtuu siitä että aivoalueiden välillä on yhteyksiä joka yleensä ei siellä ole.

Aivojen ääretön tarina kertoo helpolla ja populistisella tavalla, kuitenkin vakaalla faktapohjalla, muun muassa siitä miten eri aivoalueet taistelevat tilastaan toimia ja siitä miten jokainen uusi tieto tai kokemus muuttaa aivoja.

Kirjailijasta: David Eagleman

David Eagleman syntyi vuonna 1971 New Mexicossa Yhdysvalloissa. Hän on amerikkalainen aivotutkija, kirjailija ja opettaja. Hän opettaa neurotiedettä Stanfordin yliopistossa ja hän on yksi Neosensoryn perustajista. Neosensory on yritys joka kehittelee laitteita jotka korvaavat puuttuvia aisteja. Tämän lisäksi Eagleman johtaa Center for Science and Law, voitto tavoittelematon yritys jonka päämääränä on oikaista oikeusjärjestelmää liittyen moderniin aivotutkimuksiin. Eagleman on myös yksi BrainChekin perustajajäsenistä. BrainCheck on digitaalinen ja kognitiivinen terveysalusta jota käytetään lääketieteessä.

Eagleman on menestyskirjailija jonka teokset ovat olleet New York Times-bestseller listoilla. Hänen kirjojaan on käännetty 32 kielelle. Hän on myös kansainvälisesti tunnetun tv-sarjan The Brain with David Eagleman käsikirjoittaja ja juontaja.

Kuuntele Ilmaiseksi: