Aamutähti Äänikirja

3.5/5

Kirjoittaja: Karl Ove Knausgård

Äänikirja

Johdanto

Karl Ove Knausgårdin teos Aamutähti vuodelta 2021 on kertomus pimeyden voimista. Kirjassa taivaalle ilmestyy valtava tähti. Kukaan ei ymmärrä ilmiötä, ei edes astronomit. Tämän jälkeen alkaa tapahtuman epätavallisia asioita kuten lisääntyviä luonnonilmiöitä. Ihmiset yrittävät ymmärtää mistä on kyse ja mistä tähti on ilmestynyt ja selityksen siihen, miksei tähteä ole ennen ollut näkyvissä, siinä kuitenkin onnistumatta. Hetken päästä kiinnostus kuitenkin haihtuu ja ihmiset jatkavat elämiään, mutta mikään ei ole silti enää sama.

Tarina on kertomus ihmisen kapeakatseesta suurempaa kokonaisuutta kohtaan koska emme pysty ymmärtämään suurempaa kokonaisuutta. Aamutähti äänikirja on Markus Järvenpään äänittämä. Kirjan suomennoksen on tehnyt Jonna Joskitt-Pöyry. Aamutähti äänikirja ilmainen on pituudeltaan 24 tuntia ja 27 minuuttia pitkä.

Kirjasta: Aamutähti

Aamutähti äänikirja alkaa loppukesän lämpöisenä iltana, kun taivaalle ilmestyy yhtäkkiä suuri tähti. Tähti paistaa kirkkaana koko yön ja jatkaa paistamistaan aina vaan. Monet ihmiset, sekä keskenään tuttuja että toisilleen tuntemattomia, huomaa tähden. Samaan aikaan alkaa tapahtumaan outoja. Ravut ovat liikkuvat isoissa ryhmissä, metsistä tulee ihmeellisiä ääniä ja kaiken lisäksi nuorten miesten yhtye on kokonaan kadonnut. Eikä helle ei helpota edes yöllä.

Knausgårdin uusi romaani Aamutähti äänikirja ilmainen on romaani missä on moninäkökulmainen kerronta ja näin myös päähenkilöitä on useita. Arne joka juuri ja juuri onnistumaan pitämään perheensä yhdessä, Egil joka on melkein erakoitunut varakaan perheen nuorimmainen, pappi Katherine jonka avioliitto on kriisissä sekä Jostein joka on sekä juoppo että kunnianhimoinen toimittaja. Tämän lisäksi romaanissa esiintyy myös monta muuta kertojaa.  Kaikilla henkilöillä on yhteistä se, että heillä kaikilla on jonkun näköinen suhde elämän ja kuoleman rajallisuuteen.

Aamutähti äänikirja käsittelee kyllä Knausgårdin aiemmista kirjoista tutut aihepiirit kuten ihmissuhteet varsinkin perhe, mielenterveyttä varsinkin sen järkyttäminen, elämän tarkoitusta sekä päihteidenkäyttöä. Siitä huolimatta Aamutähti eroaa Knausgårdin aikaisemmasta tuotannosta.

Aamutähti pohdiskelee varsin mielenkiintoisella tavalla kuolemaan liittyvää teologiaa, miten kuolemaa tulkitaan kristinuskossa siitä siltana kirjassa, pohdiskellaan myös uskoa, varsinkin kristinuskoa, yleisellä tavalla myös. Knausgård esittää kysymyksiä joihin hän pyrkii vastaamaan muun muassa tukien Raamattua, hengellisiä tekstejä ja virsuja sekä filosofiasta kuten Søren Kierkegaardin tuotannostaan.

Aamutähti sisältää myös jännittäviä kauhumaisia elementtejä ja yliluonnollisia tapahtumia jota ei voida selitellä. Tämä sekoitus tekee kirjasta sekä mielenkiintoisen että antaa aihetta omaan pohdintaan.  Kirja on sekä synkkä että vaikeasti selitettävä. Kirjan täytyy kokea itse, jotta voi päättää mitä sen sisällöstä on mieltä. Kyseessä on moniulotteinen teos.

Kirjailijasta: Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård syntyi vuonna 1968 Norjassa. Hän asuu nykyisin Ruotsissa perheensä kanssa. Norjassa moneen kertaan palkittu Knausgård on ollut kaksi kertaa ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi – vuonna 2010 Taisteluni ensimmäisellä osalla.

Taisteluni I voitti vuoden 2009 Brage-palkinnon. Taisteluni-sarja on ollut Norjassa huikea myyntimenestys sekä herättänyt suurkohun. Ensimmäisen kirjan käännösoikeudet on toistaiseksi myyty 14 maahan. Taisteluni kuuden osan lisäksi Knausgård on kirjoittanut 6 muuta kirjaa. Ensiteos Poissa päiväjärjestyksessä julkaistiin vuonna 1998.

Norjassa Knausgård aiheutti paheksuntaa, kun hän vertaili Taisteluni päätösosassa Utøyan joukkosurman Norjassa herättämiä tunteita Saksan 1930-luvun tuntemuksiin. Päätösosassa on Adolf Hitleriä koskeva essee. Knausgård on itse sanonut päätösosaa kirjalliseksi itsemurhaksi.

Kuuntele Ilmaiseksi: