7 veljestä Äänikirja

4/5

Kirjoittaja: Mikko Aaltonen

Äänikirja

Johdanto

Mikko Aaltosen kirjoittama 7 veljestä: 20 vuotta rähinää kertoo rähinä nimisestä jengistä ja heidän rakentamastaan hittitehtaasta. Rähinä on hiphop jengi jonka alkuperiset jäsenet ovat Iso-H, Elastinen, Uniikki, Asa, Andu, Jussi Valuutta sekä Tasis. Kirjassa kerrotaan kuinka jengien jäsenten yhtyeet, Kapasiteettiyksikkö ja Fintelligens, teki pohjatyön ja antoi omalla toiminnallaan vakituisen paikan suomenkieliselle rap musiikille ja miten jengin toimesta syntyi Rähinä-Records niminen levy-yhtiö ja sen mukaan myös sisukas suomalainen hiphop-yrittäjyys vailla vertaa.

7 veljestä äänikirja on äänittänyt Markus Niemi. Kirja on osa kirjasarjaa Otavan äänikirjat.  7 veljestä äänikirja ilmainen on pituudeltaan hieman yli yhdeksän ja puoli tuntia pitkä. Kirja julkaistiin vuonna 2018.

Kirjasta: 7 veljestä

Suomalaisen hiphopin tärkein yhtiön Rähinä Recordsin perustamisesta tuli vuonna 2018 kuluneeksi 20 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkistettiin 7 veljestä – 20 vuotta Rähinää kirja. Ja kuinka paljon tapahtumia ja ihmisiä siihen 20 vuoteen onkaan mahtunut.

7 veljestä äänikirja palaa perusteisiin. Kirjan ytimessä on alkuperäisen Rähinä-jengin muodostaneet ”seitsemän veljestä”. Toisin sanoen Elastisen, Iso-H, Andu, Tasis, Uniikki, Asa ja Jussi Valuutta.

7 veljestä äänikirja ilmainen on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa esitellään veljekset. Rähinän levy-yhtiön vaiheista nostetaan esiin kirjan toisessa osassa. Kappaleet toisessa osassa ovat kaikki nimitetty levy-yhtiön alla julkaistulla albumin tai laulun mukaan. Kirjasta löytyy tämän lisäksi vielä pari lisä kappaletta joissa ääneen pääsee muun muassa levy-yhtiön Rähinän luovana johtajana työskennelleen Joonas Wörlin. 

Rähinän takana vaikuttavat ihmiset ja heidän väliset suhteet nostetaan hienosti esiin 7 veljestä äänikirja tarinoissa. Heille jotka ovat kauan seuranneet rähinä-jengin toimintaa ei kirja tarjoa juurikaan yllätyksiä tai paljasta salaisuuksia mutta kaikki asiat jotka aikoinaan määrittivät sekä Rähinän että suomalaista hiphopia on kirjassa kerrottu.

Rähinän jengin jäsenet ovat on aina tehnyt töitä, paljon ja tosissaan.  Kuitenkaan he eivät ole koskaan tehnyt mitään kovinkaan totisella otteella. Kirjaa saa varmasti nauramaan ja jokainen varmasti voi aavistaa, että hauskimmat tarinat ei liity ainakaan maidon juontiin.

Kirjassa käydään lyhyesti myös läpi musiikkimaailman muutokset ja huoli tulevaisuudesta alalla on varmastikin todellinen huolenaihe. Vaikeata on silti uskoa, ettei tämänkaltaisille muusikoille olisi suomalaisessa musiikkiteollisuudessa jatkossakin ihan oma tila. Välillä kirjan tarinoissa on vaikeuksia pysyä mukana, sillä tarinoissa liikutan milloin minnekin kahdenkymmenen vuoden tapahtumien välillä. Kirjaa on kuitenkin helppoa suositella kaikille jotka ovat kiinnostuneista suomalaisesta hiphop musiikista taikka musiikkibisneksestä.

Kirjailijasta: Mikko Aaltonen

Mikko Aaltonen syntyi vuonna 1974 Suomen Tampereella. Aaltonen on suomalainen kriitikko, toimittaja ja kirjailija laajalla kokemuksella. Aaltonen on toiminut muun muassa Rumban lehden päätoimittajana, aikakausilehtien kolumnistina sekä kirjoittanut säännöllisesti muihin lehtiin kuten Me Naisiin, kauppalehteen ja Helsingin Sanomiin.

Aaltonen toimii myös dj:nä. Hän on soittanut yhteensä yli 800 keikkaa. Aaltonen on kirjoittanut JHT – Musta lammas suomalaisen yksi suurimmista hio-hop tähdestä Cheekistä. Kirja oli vuoden 2016 myydyin suomalainen tietokirja sekä huikea arvostelumenestys. Aaltonen on kertonut, että kirjan kirjoittaminen oli pitkään hyvin varjeltu salaisuus. Tämän lisäksi Aaltonen on kirjoittanut teoksen Kriminologia: Rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa yhdessä Janne Kivivuoren, Matti Näsin, Karoliina Suonpään ja Petri Danielssonin kanssa.

Kuuntele Ilmaiseksi: